Premia Properties: Real estate με προστιθέμενη αξία για την κοινωνία

Premia Properties: Real estate με προστιθέμενη αξία για την κοινωνία
Ο CEO της εταιρείας, Κωνσταντίνος Μαρκάζος, αναλύει πώς οι αξίες της εταιρικής υπευθυνότητας καθορίζουν την επιχειρηματική του στρατηγική.

Η συνέντευξη που ακολουθεί δημοσιεύεται στην ειδική έκδοση CEO Initiative Book, στο πλαίσιο του CEO Initiative, που κυκλοφορεί στα περίπτερα μαζί με τo νέο τεύχος του Fortune.

Τι υπεραξία δίνει το ανθρώπινο κεφάλαιο σε μια εταιρεία real estate και σε ποιον βαθμό συνεισφέρει στην περίπτωση της Premia Properties στις καλές επιδόσεις;

Το ανθρώπινο κεφάλαιο δίνει πολύ µεγάλη αξία όχι µόνο σε µια εταιρεία real estate, αλλά και σε κάθε εταιρεία, αφού οι άνθρωποι είναι η κινητήριος δύναµη. Η Premia έχει επενδύσει σε µια οµάδα ανθρώπων που διαθέτουν σαφή προσανατολισµό στα αποτελέσµατα, µε αυξηµένες ικανότητες στην επιχειρηµατικότητα και την ταχεία ανάπτυξη, αλλά και µεγάλη εµπειρία σε βέλτιστες πρακτικές διοίκησης ανθρώπων και έργων. Η Premia από το 2020 έχει διπλασιάσει το προσωπικό της, παρέχοντας δίκαιες αµοιβές και ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας ίσων ευκαιριών. Είµαστε υπερήφανοι, γιατί διαθέτουµε µια ιδιαίτερα ανεπτυγµένη κουλτούρα εταιρικής διακυβέρνησης, σε όλη τη διάρθρωση της εταιρείας και του διοικητικού συµβουλίου. Αυτή η κουλτούρα, σε συνδυασµό µε τη συνεχή κατάρτιση και ανάπτυξη των συνεργατών µας, µας καθιστά την πλέον θεαµατικά αναπτυσσόµενη εταιρεία στον κλάδο.

Μαζί με τα γεωγραφικά κριτήρια, το είδος χρήσης, την παλαιότητα ακινήτων, αξιοποιείτε και κριτήρια ESG στις επενδύσεις σας;

Η Premia Properties ανέκαθεν αντιλαµβανόταν και αναγνώριζε έµπρακτα τον ρόλο της ως εταιρικού πολίτη και τη σηµασία της κοινωνικής υπευθυνότητας. Η λειτουργία της εταιρείας είναι προσανατολισµένη στη βιώσιµη ανάπτυξη, µε την αξιοποίηση των κριτηρίων ESG στις επενδύσεις µας. Η επιβεβαίωση αυτής της επιχειρηµατικής πρακτικής ήρθε πρόσφατα µε την εισαγωγή µας στον ESG Δείκτη του Χρηµατιστηρίου Αθηνών, ενώ ήδη η εταιρεία έχει ενταχθεί και ακολουθεί τον Ελληνικό Κώδικα Βιωσιµότητας, µετρώντας την οικονοµική, περιβαλλοντική και κοινωνική επίδοσή της βάσει αυτού. Άλλωστε, είναι η µοναδική εταιρεία του κλάδου µε παρουσία στον Ελληνικό και τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Βιωσιµότητας.

Γνωρίζοντας ότι βιωσιµότητα είναι µια επιχειρηµατική µέθοδος συνώνυµη µε την ασφάλεια, την αποτελεσµατικότητα και την ευθύνη που προέρχεται από το ρόλο µας ως εταιρικού πολίτη, επιλέγουµε να επενδύουµε σε κτίρια υψηλών ενεργειακών βαθµίδων και, παράλληλα, να προγραµµατίζουµε την ενεργειακή αναβάθµιση των ακινήτων µας. Αποδεικνύουµε έτσι έµπρακτα την ανάγκη µας να επιστρέφουµε µέρισµα στην κοινωνία.

Τι μερίδιο του χαρτοφυλακίου σας είναι τα κοινωνικού χαρακτήρα κτίρια και σε ποιον βαθμό αντανακλούν τον εταιρικό σας σκοπό;

Διαθέτουµε ένα ισορροπηµένο, υψηλής ποιότητας και καλά διαφοροποιηµένο χαρτοφυλάκιο. Από τα 27 ακίνητα που διαχειριζόµαστε, τα 10 είναι ακίνητα κοινωνικού χαρακτήρα (σχολεία). Στρατηγικός στόχος είναι να ενισχύσουµε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, ιδιαίτερα στον χώρο της εκπαίδευσης και της υγειονοµικής περίθαλψης, καθιστώντας την ανάπτυξη περισσότερο βιώσιµη και λιγότερο ευάλωτη. Επιπλέον, η επενδυτική πολιτική ευθυγραµµίζεται µε τις αξίες µας αλλά και τη συµµετοχική κουλτούρα. Θέλουµε να είµαστε µια εταιρεία που επιστρέφει αξίες στην κοινωνία. Μια εταιρεία που φροντίζει για τη χώρα στην οποία δραστηριοποιείται. Με όποιον τρόπο µπορεί.

Τι έχει αλλάξει από την εποχή που η Ελλάδα ήταν ελκυστική αγορά επειδή ήταν φθηνή και ποιοι είναι οι στόχοι της Premia μετά και την απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας από τη Sterner Stenhus Greece AB;

Ζούµε σε µια εντελώς διαφορετική εποχή και τα δεδοµένα έχουν αλλάξει. Πλέον η χώρα µας έχει γίνει ελκυστική σε ξένους επενδυτές, οι οποίοι φέρνουν νέα κεφάλαια, κάτι που υπογραµµίστηκε και στην πρόσφατη, ιδιαίτερα επιτυχηµένη αύξηση µετοχικού κεφαλαίου της Premia Properties, στην οποία συµµετείχαν αρκετοί διεθνείς επενδυτές, µεταξύ των οποίων και ο σουηδικός «γίγαντας» του real estate Balder, µε παρουσία σε έξι ευρωπαϊκές χώρες.

Η απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας από τη Sterner Stenhus του Ελληνοσουηδού Ηλία Γεωργιάδη, εκτός από οικονοµική ευρωστία, έφερε βέλτιστες πρακτικές από την επιτυχηµένη επιχειρηµατική παρουσία της Sterner Stenhus στη Σουηδία, αλλά και από την εκπληκτική πορεία των συµµετοχών της στο χρηµατιστήριο της Στοκχόλµης.