Πρόεδρος του Ισραήλ: Προστατεύουμε την Ευρώπη από την «αυτοκρατορία του κακού» – Ιράν: Δεν είχαμε άλλη επιλογή

Πρόεδρος του Ισραήλ: Προστατεύουμε την Ευρώπη από την «αυτοκρατορία του κακού» – Ιράν: Δεν είχαμε άλλη επιλογή
Israeli Labour Party leader Isaac Herzog speaks during a press conference with former justice minister and HaTnuah party leader Tzipi Livni (unseen) in Tel Aviv on December 10, 2014. Hertzog and Livni announced an alliance to contest Israel's snap general election in March, and polls published on Tuesday said an alliance between Labour and Livni's HaTnuah party could nudge Netanyahu's Likud from power. AFP PHOTO/ JACK GUEZ (Photo by Jack GUEZ / AFP)
Ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ χαρακτήρισε την επίθεση του Ιράν «κήρυξη πολέμου» 

Ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ χαρακτήρισε χθες την απευθείας, άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή «κήρυξη πολέμου» και υποστήριξε πως η χώρα του προστατεύει την Ευρώπη από την ιρανική «αυτοκρατορία του κακού» σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Προστατεύουμε την Ευρώπη από αυτή την αυτοκρατορία το κακού και είναι καιρός να γίνει σαφές αυτό», είπε. «Είναι καιρός ο κόσμος να αντιμετωπίσει αυτή την αυτοκρατορία του κακού στην Τεχεράνη και να ξεκαθαρίσει στο ιρανικό καθεστώς πως αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι, πως αυτό είναι απαράδεκτο», επέμεινε.

Καταφέρθηκε επίσης εναντίον των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, διότι κατ’ αυτόν αυξάνουν το κόστος ζωής σε όλο τον κόσμο εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, ενώ στάθηκε στην ιρανική βοήθεια στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου χρησιμοποιούνται drones ιρανικού σχεδιασμού.

Το Ιράν επικαλείται το δικαίωμά του στη νόμιμη άμυνα, λέει πως «δεν είχε άλλη επιλογή»

Το Ιράν «δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά του στη νόμιμη άμυνα», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που συγκλήθηκε μετά την άνευ προηγουμένου ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέλειψε το καθήκον του να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» όταν δεν καταδίκασε τον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό και «σε αυτές τις συνθήκες, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα», είπε ο Ιρανός διπλωμάτης, διαβεβαιώνοντας πως η Τεχεράνη δεν επιδιώκει την κλιμάκωση αλλά θα αντιδράσει δυναμικά σε «οποιαδήποτε απειλή ή επίθεση».

Το Ισραήλ αποφασισμένο να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, διαβεβαιώνοντας ότι η ιρανική επίθεση άνευ προηγουμένου το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή δεν θα τον εκτρέψει από την επίτευξη των στόχων που έχουν οριστεί στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.

«Μολονότι δεχτήκαμε επίθεση από το Ιράν, δεν χάσαμε από τα μάτια μας, ούτε για μια στιγμή, τη ζωτική αποστολή μας στη Γάζα, που συνίσταται να σώσουμε τους ομήρους μας που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς, εντολοδόχου του Ιράν», δήλωσε χθες βράδυ ο αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Ανήγγειλε την ανάπτυξη τις επόμενες ημέρες δυο επιπλέον ταξιαρχιών εφέδρων στον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, υπάρχουν όμηροι που κρατούνται στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει αποφασισμένος να εξαπολύσει χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας εναντίον της πόλης αυτής, την οποία παρουσιάζει ως το τελευταίο οχυρό της Χαμάς, παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην εξουσία από το 2007 στον θύλακο. Κι αυτό παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον και άλλων πρωτευουσών, που φοβούνται λουτρό αίματος καθώς στη Ράφα βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες Γαζαίοι που εκτοπίστηκαν από άλλους τομείς.

Κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ, στην πόλη έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι, οι περισσότεροι σε πρόχειρους καταυλισμούς.

Χθες, μην αντέχοντας πλέον, χιλιάδες πήραν παραθαλάσσιο δρόμο προς βορρά, έπειτα από τη διάδοση της -ψευδούς- φήμης ότι ο ισραηλινός στρατός επιτρέπει πλέον σε εκτοπισμένους να γυρίσουν σπίτια τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: