Πρόστιμο 1 δισ. ευρώ στη Volkswagen για το σκάνδαλο Dieselgate από τις γερμανικές αρχές

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι αποδέχεται το πρόστιμο, αναγνωρίζοντας την ευθύνη της στην υπόθεση.

Οι εισαγγελικές αρχές της Γερμανίας επέβαλαν σήμερα πρόστιμο ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ -ένα από τα υψηλότερα που έχουν επιβληθεί ποτέ στη χώρα- στην Volkswagen για το σκάνδαλο χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων, γνωστό και ως Dieselgate. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι θα αποδεχθεί το πρόστιμο, αναγνωρίζοντας την ευθύνη της στην υπόθεση.

«Μετά από ενδελεχή έρευνα, η Volkswagen αποδέχτηκε το πρόστιμο και δεν θα καταθέσει έφεση εναντίον του. Με τον τρόπο αυτό, η Volkswagen παραδέχεται την ευθύνη της για την κρίση στις μηχανές ντίζελ και θεωρεί ότι αυτό αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο βήμα προς να ξεπεραστεί η τελευταία», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως η Volkswagen κατέληξε σε δικαστικό συμβιβασμό με τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών τον Ιανουάριο του 2017, δεχόμενη να πληρώσει το ποσό των 4,3 δισ. ευρώ.

Η εισαγγελία στο Braunschweig της Γερμανίας διέταξε την επιβολή του προστίμου εξαιτίας της ύπαρξης «ανεπίτρεπτων λειτουργιών λογισμικού» σε 10,7 εκατομμύρια οχήματα μεταξύ του 2007 και του 2015, ανέφερε η Volkswagen.

Σύμφωνα με το Reuters μετά την επιβολή του προστίμου πρόκειται να πάψουν οι δικαστικές έρευνες σε βάρος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, κίνηση με την οποία η εταιρεία ευελπιστεί πως θα οδηγήσει στη διευθέτηση διοικητικών διαδικασιών σε βάρος της VW στην Ευρώπη.

Το 2015 η εταιρεία παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιούσε ένα λογισμικό το οποίο παραποιούσε τα αποτελέσματα στους ελέγχους για τις εκπομπές καυσαερίων. Έτσι, τα αυτοκίνητα εμφανίζονταν εντός των ορίων για εκπομπή επικίνδυνων ρύπων όταν ελέγχονταν στο εργαστήριο, αλλά όταν κυκλοφορούσαν στον δρόμο ξεπερνούσαν αυτά τα όρια κατά 40 φορές.

Η καταβολή του προστίμου βάζει τέλος στη διοικητική διαδικασία σε βάρος της Volkswagen, όμως νυν και πρώην διευθυντικά στελέχη της εταιρίας έχουν μπει στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών στη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Πολλοί Γερμανοί εισαγγελείς διεξάγουν έρευνες για απάτη, χειραγώγηση των μετοχών ή αναληθείς διαφημίσεις, σε βάρος υπαλλήλων της Volkswagen και των θυγατρικών της, Audi και Porsche, όπως επίσης και εναντίον στελεχών της Daimler και της εταιρείας οικιακών συσκευών Bosch.

Έρευνες είναι σε εξέλιξη επίσης εναντίον του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της VW, Μάρτιν Βίντερκορν, του διαδόχου του στη θέση αυτή Μάρτιν Μίλερ και του νυν προέδρου της εταιρείας Χέρμπερτ Ντις.

Στις ΗΠΑ έχουν ασκηθεί διώξεις σε βάρος οκτώ στελεχών της VW, μεταξύ των οποίων και ο Βίντερκορν που κατηγορείται για απάτη και συνωμοσία.

Σχετικά άρθρα