Πρόστιμο 58 εκατ. δολαρίων στη Hewlett-Packard για δωροδοκία

Πρόστιμο 58 εκατ. δολαρίων στη Hewlett-Packard για δωροδοκία

Η εταιρεία πληροφορικής καταδικάστηκε σε πρόστιμο για υπόθεση διαφθοράς στη Ρωσία.

Αμερικανικό ομοσπονδιακό καταδίκασε την Πέμπτη την εταιρεία πληροφορικής Hewlett-Packard επιβάλλοντας της πρόστιμο 58,77 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δωροδοκία Ρώσων αξιωματούχων προκειμένου να κερδίσει μια σύμβαση με το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής Λόουελ Γένσεν επέβαλε την ποινή αφού πρώτα η εταιρεία ομολόγησε την ενοχή της, κρίνοντάς την για την παραβίαση της νομοθεσίας περί καταπολέμησης της διαφθοράς, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Η θυγατρική της Hewlett Packard στη Ρωσία έχει δώσει εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες και μίζες από ένα μυστικό ταμείο που της επέτρεψε να κερδίσει ένα μεγάλο συμβόλαιο με τη ρωσική κυβέρνηση», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Ποινικών Υποθέσεων του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, Μάρσαλ Μίλερ.

Στελέχη της θυγατρικής της Hewlett-Packard στη Ρωσία είχαν δημιουργήσει ένα μυστικό ταμείο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, που χρησιμοποιούνταν για να χρηματοδοτούνται διεφθαρμένοι ρώσοι αξιωματούχοι οι οποίοι τελικά παραχώρησαν στην εταιρεία μια σύμβαση ύψους 35 εκατομμυρίων δολαρίων για τα γραφεία του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η Hewlett-Packard έχει ήδη διαταχθεί να καταβάλει το πρόστιμο των 58,77 εκατομμυρίων δολαρίων.