Ραντεβού στις 5 Δεκεμβρίου για το χρέος

Ραντεβού στις 5 Δεκεμβρίου για το χρέος
epa05621379 President of Eurogroup, Dutch finance minister Jeroen Dijsselbloem during Eurogroup finance ministers meeting in Brussels, Belgium, 07 November 2016. EPA/OLIVIER HOSLET

Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup και ποια στάση κράτησαν οι θεσμοί για το ελληνικό πρόγραμμα.

Την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος το συντομότερο δυνατό σύνεστησε σήμερα το Eurogroup προκειμένου να ληφθούν συνολικές αποφάσεις για την Ελλάδα που θα αφορούν και το χρέος, στην επόμενη συνεδρίασή του στις 5 Δεκεμβρίου.

Όπως δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης, είναι συμφέρον όλων να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ σημείωσε ότι το θέμα «Ελλάδα» θα απασχολήσει ξανά τους υπουργούς Οικονομικών το Δεκέμβριο. “Μας ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών για την εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, την πρόοδο που έχει σημειωθεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο”, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο ίδιος παρέπεμψε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όταν ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα έχει περισσότερα στοιχεία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους και θα έχουν αξιολογηθεί οι μεταρρυθμίσεις του δεύτερου προγράμματος, οι οποίες είναι σημαντικές και μεταξύ άλλων αφορούν την αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά μέτρα το 2017 και το 2018. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν ως τις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να συνεδριάσει πριν από το τέλος του έτους το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε ο Πολ Τόμσεν που εκπροσωπούσε το Ταμείο στο Eurogroup, ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Ο επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα , προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις όπως το άνοιγμα της αγοράς προϊόντων και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης. Τόνισε, επίσης, ότι θα μεταβεί και ο ίδιος στην Αθήνα περί τα τέλη Νοεμβρίου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και δανειστές μπορούν να βρουν σε εύλογο χρονικό διάστημα μια «καλή συμφωνία» για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι μετά την έγκριση του προγράμματος συνολικού ύψους 86 δισ. τον Αύγουστο 2015, ο ESM έχει εκταμιεύσει 31,7 δισ. για Ελλάδα, ενώ όπως δήλωσε ο ίδιος, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα παρουσιάσει την πρόταση βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Επιπλέον τόνισε ότι ο συνολικός δανεισμός του ESM στην Ελλάδα φτάνει τα 173,5 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο τον καθιστά ως το μεγαλύτερο πιστωτή της χώρας.

O ίδιος πρόσθεσε πως «υπάρχει πρόοδος» στην προετοιμασία αυτών των μέτρων, ωστόσο δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Σημείωσε επίσης πως εφόσον εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα θα έχουν «εμφανές θετικό αποτέλεσμα στο ελληνικό χρέος».

Διαβάστε ακόμη: 

Αμετακίνητος ο Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος

Σε γραμμή Σόιμπλε ο Ντάισελμπλουμ για το ελληνικό χρέος