Ρομπότ υπαλλήλους ετοιμάζει η Volkswagen

Ρομπότ υπαλλήλους ετοιμάζει η Volkswagen
Photo:

Λύση στο πρόβλημα της συνταξιοδότησης έμπειρου εργατικού δυναμικού επιθυμεί να δώσει με τον τρόπο αυτό η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Με ρομπότ ετοιμάζεται να αντικαταστήσει ο αυτοκινητιστικός γερμανικός «κολοσσός» της Volkswagen τους υπαλλήλους του. Ωστόσο, η προοπτική αυτή δεν θα επιδεινώσει την ανεργία, όπως η εταιρεία δηλώνει.

Η Volkswagen εκτιμά πως θα δημιουργηθεί πρόβλημα καθώς σταδιακά θα ετοιμάζονται για συνταξιοδότηση όσοι γεννήθηκαν την περίοδο 1945-1964 από το 2015 έως και το 2030, και λόγω των γενικότερων δημογραφικών τάσεων θα εισέρχονται αναλογικά λιγότεροι νέοι άνθρωποι στην αγορά εργασίας με τα ίδια προσόντα.

Ο Χόρστ Νόιμαν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, μιλώντας στους Financial Times είπε ότι «είναι ζωτικής σημασίας για την αυτοκινητοβιομηχανία να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της ανταγωνιστικότητάς της σε συνθήκες υψηλού εργατικού κόστους, όπως αυτές στη Γερμανία».

«Εμμένω στο ότι τα ρομπότ θα αναλάβουν να διεκπεραιώνουν μονότονες και μη εργονομικές εργασίες, ενόσω την ίδια στιγμή οι άνθρωποι θα επικεντρώνονται σε καθήκοντα που απαιτούν υψηλή εξειδίκευση», είπε ακόμη και διευκρίνισε πως η επιλογή αυτή και η ευρύτερη τάση δεν πρόκειται να επηρεάσουν δυσμενώς την ανεργία στη Γερμανία.

Όταν ο κ. Νόιμαν ρωτήθηκε για το πώς θα συμβεί αυτό απάντησε τα εξής: «Έχουμε τη δυνατότητα να αντικαταστήσουμε τους συνταξιοδοτούμενους με ρομπότ, ενώ παράλληλα θα συνεχίσουμε να προσλαμβάνουμε και νέους ανθρώπους. Ειδάλλως, μπορούμε να το θέσουμε και αλλιώς: δεν είμαστε σε θέση να αντισταθμίσουμε την εκροή του εργατικού δυναμικού με προσλήψεις νέων εργαζομένων με τις ίδιες δεξιότητες».