Σε υψηλό 44 μηνών ο ελληνικός PMI

Σε υψηλό 44 μηνών ο ελληνικός PMI

Τα στοιχεία του δείκτη δείχνουν ότι ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης, επισημαίνει η εταιρεία Markit.

Στις 48,7 μονάδες έκλεισε, τον Αύγουστο ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για την Ελλάδα (PMI) της Markit –ένας σύνθετος δείκτης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί προκειμένου να παρέχει μια συνοπτική εικόνα της απόδοσης στη μεταποιητική οικονομία– σε τιμή υψηλότερη από τις 47 μονάδες του προηγούμενου μήνα, καταγράφοντας υψηλό 44 μηνών.

Το γεγονός αυτό υπέδειξε ότι ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης, επισημαίνει η εταιρεία Markit. Τα επίπεδα παραγωγής στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών εξακολούθησαν να υποχωρούν κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της έρευνας, ενώ ο ρυθμός μείωσης εξασθένησε για δεύτερο συνεχή μήνα και ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2009.

Άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη

Η βελτιωμένη τάση της εισροής νέων παραγγελιών, η οποία παρέμεινε στην κυριολεξία αμετάβλητη κατά τη διάρκεια του Αυγούστου σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, συνέβαλε στα συνολικά επίπεδα της παραγωγής. Το γεγονός αυτό σήμανε το τέλος μιας περιόδου συνεχούς υποχώρησης των νέων εργασιών, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2009.

Παράλληλα, σημειώθηκε ελαφρά αύξηση των εισερχόμενων νέων παραγγελιών από πελάτες του εξωτερικού. Παρότι πρόκειται μόνο για ελαφριά αύξηση, εντούτοις, αντιπροσωπεύει μια ταχεία στροφή από τον σημαντικό ρυθμό μείωσης που καταγράφηκε μόλις τον προηγούμενο μήνα. Τα επίπεδα απασχόλησης στα εργοστάσια των κατασκευαστών εξακολούθησαν να υποχωρούν με σταθερό ρυθμό, ο οποίος ήταν οριακά βραδύτερος από τον αντίστοιχο του Ιουλίου. Ωστόσο, η τελευταία μείωση των επιπέδων στελέχωσης ήταν η λιγότερο σημαντική σε διάστημα 43 μηνών.