Σύγκρουση Eldorado Gold – ΣΥΡΙΖΑ: Τα επεισόδια μιας κόντρας που κρατά χρόνια

Σύγκρουση Eldorado Gold – ΣΥΡΙΖΑ: Τα επεισόδια μιας κόντρας που κρατά χρόνια
Ο διευθύνων σύμβουλος του καναδικού ομίλου Eldorado Gold Paul Wright (Κ) μιλά κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου , ενώ παρακολουθούν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος (Α) και ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Eldorado Gold στην Ελλάδα Eduardo Moura (Δ), Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016. Την αναστολή των εργασιών στις Σκουριές Χαλκιδικής ανακοίνωσε η Eldorado Gold που είναι η μητρική εταιρεία της Ελληνικός Χρυσός. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαίτας

Τα βασικά γεγονότα που από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν οδηγήσει σε απανωτές κρίσεις μεταξύ των σχέσεων της εταιρείας και της ελληνικής κυβέρνησης.

 

Την αναστολή της λειτουργίας της στην Ελλάδα από τις 22 Σεπτεμβρίου μέσω προσωπική επίθεσης στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος και CEO της Eldorado Gold, George Burns, προσθέτοντας άλλο ένα επεισόδιο σε μια σειρά από γεγονότα τα οποία έχουν οδηγήσει στα άκρα τις σχέσεις της εταιρείας με την κυβέρνηση.

Η πρώτη φορά που εκδηλώθηκε ανοιχτά αυτή η σύγκρουση, είχε γίνει τον Αύγουστο του 2015, κατά την θητεία της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η εταιρεία είχε ανακοινώσει στις 21 Αυγούστου ότι σταματά τις εργασίες της στο εργοτάξιο στις Σκουριές Χαλκιδικής, και την πρόθεσή της να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της κυβέρνησης.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος που διατάζει την διακοπή των εργασιών στα έργα της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα στη Χαλκιδική σε συνέχεια της από 19 Αυγούστου 2015 απόφασης του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για ανάκληση των τεχνικών μελετών που αφορούν στα συγκεκριμένα έργα.

«Η Ελληνικός Χρυσός λαμβάνει νομικά μέτρα εναντίον της απόφασης του ΥΠΑΠΕΝ συμπεριμβανομένης της κατάθεσης αίτησης ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ελλάδα σχετικά με διοικητικά και περιβαλλοντικά θέματα», ανέφερε τότε η ανακοίνωση της εταιρείας.

Αναφερόμενος σήμερα στην τελευταία ανακοίνωση της εταιρείας, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σχολίασε τις προηγούμενες προσφυγές της στο ΣτΕ, λέγοντας ότι «Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την πρώτη πρόταση για τη χρήση κυανίου στην παραγωγή χρυσού. Η δεύτερη πρόταση της εταιρείας, που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting), έχει επιστραφεί εδώ και ένα χρόνο από το υπουργείο με τεχνικές παρατηρήσεις και αναμένεται η επανυποβολή της».

Η επόμενη φορά που η εταιρεία ανακοίνωσε την αναστολή των εργασιών της στις Σκουριές και όλες τις άλλες δραστηριότητές της, ήταν στις 16 Ιανουαρίου του 2016. Η Eldorado Gold είχε αναφέρει ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε τότε μετά τις μεγάλες καθυστερήσεις στις απαιτούμενες αδειοδοτικές διαδικασίες.

Σε εκείνη την ανακοίνωση η εταιρεία ανέφερε ότι είχε λάβει την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων το 2011, όμως από το 2012 το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και άλλες υπηρεσίες δεν έχουν εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις τους για την έκδοση των απαραίτητων αδειών, κυρίως ως αποτέλεσμα του επηρεασμού τους από ομάδες αντιτιθέμενες σε επενδύσεις.

Ο τότε πρόεδρος και CEO της εταιρείας, Paul Wright, είχε στραφεί ανοιχτά εναντίον του πρώην υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Πάνου Σκουρλέτη, αλλά και ολόκληρης της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η «εχθρική στάση τους είχε αρνητική επίπτωση στο χρονοδιάγραμμα και στον προϋπολογισμό του έργου».

Οι εξελίξεις τις 11ης Σεπτεμβρίου 2017 αποτελούν ένα ακόμη επεισόδιο σε μια κόντρα η οποία κρατά για δύο περίπου χρόνια. Η εταιρεία, στην πιο πρόσφατη ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις και την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαιτησίας, ενώ δείχνει ότι δεν κλείνει οριστικά την πόρτα στην Ελλάδα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα κατόπιν έγκρισης και έκδοσης των απαιτούμενων αδειών, σε συνεργασία με μια υποστηρικτική κυβέρνηση, ανοικτή σε συζητήσεις γύρω από τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών».