Συμφωνία 12 δισ. δολαρίων της BP για τα αιγυπτιακά ενεργειακά κοιτάσματα

Συμφωνία 12 δισ. δολαρίων της BP για τα αιγυπτιακά ενεργειακά κοιτάσματα
Photo:

Αποτελεί σημαντικό γεγονός, τόσο για την Αίγυπτο όσο και για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αλλά κυρίως για τη BP Plc.

του Τζόφρι Σμιθ

Η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει ολοκληρώσει τη συμφωνία για ένα πρόγραμμα 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Αιγύπτου, επτά χρόνια μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος.

Η είδηση είναι ενδιαφέρουσα κυρίως για τρεις λόγους: πρώτον, όπως λέει η BP στο δελτίο τύπου της, είναι «μια ψήφος εμπιστοσύνης στο επενδυτικό κλίμα της Αιγύπτου και τις οικονομικές προοπτικές της χώρας», κάτι που έλειπε μετά την εκδίωξη του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ κατά τις εξεγέρσεις της «Αραβικής Άνοιξης» το 2011.

Δεύτερον, η συμφωνία επίσης φανερώνει πώς η αγορά αντιδρά στην κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου στα τέλη του περασμένου έτους. Ένας εκπρόσωπος της BP ανέφερε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια το κόστος παραγωγής στον κλάδο αυξανόταν συνεχώς, μια διαδικασία που αντεστράφη απότομα όταν η Σαουδική Αραβία τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια της αγοράς πετρελαίου το Νοέμβριο.

Τέλος, και ίσως το πιο ενδιαφέρον, η συμφωνία θα ξαναενώσει τη BP με τους πρώην εταίρους της στη Ρωσία. Το έργο WND ανήκει κατά 33% στη DEA από τη Γερμανία, αλλά η ιδιοκτήτρια εταιρεία της DEA, RWE AG, μόλις συμφώνησε να το μεταπωλήσει στην LetterOne με έδρα το Λουξεμβούργο.

Η L1 είναι η εταιρεία που ίδρυσαν οι μεγιστάνες Μικαίλ Φρίντμαν, Τζέρμαν Χαν, Αλεξέι Κουζμίτσεβ και Πιότρ Άβεν με τα χρήματα που πήραν από την πώληση του 50% του μεριδίου τους στην TNK-BP στην κρατική Rosneft το 2013.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει τα περιουσιακά στοιχεία της DEA στη Βόρεια Θάλασσα να τεθούν υπό τον έλεγχο της L1, με την αιτιολογία ότι η Δύση μπορεί να επεκτείνει τις τρέχουσες κυρώσεις κατά της Ρωσίας στους ιδιοκτήτες της L1. Η κυβέρνηση δε θέλει να διακοπούν οι επενδύσεις και η παραγωγή της DEA στη Βόρεια Θάλασσα στο Ηνωμένο Βασίλειο, εάν επεκταθούν οι κυρώσεις.

Η BP μάλλον έχει ανάμικτα συναισθήματα για τη νέα συνεργασία με τους ολιγάρχες, με τους οποίους είχε μια πολύ δύσκολη (αλλά έντονα κερδοφόρα) σχέση επί σειρά 11 ετών. Ένας εκπρόσωπος της BP αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το τι θα συμβεί αν οι μελλοντικοί εταίροι της εταιρείας συμπεριληφθούν στη λίστα κυρώσεων.

Πηγή: fortune.com