Σημίτης: Θα γίνει χαμός με την πρόκληση εκλογών!

Σημίτης: Θα γίνει χαμός με την πρόκληση εκλογών!
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απαισιόδοξος για την εκλογή Προέδρου ο πρώην πρωθυπουργός – «Καμιά χώρα δεν θα βγει από το ευρώ».

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εμφανίστηκε απαισιόδοξος σχετικά με την επικείμενη προεδρική εκλογή, διατυπώνοντας την άποψη ότι δεν θα βρεθούν οι απαιτούμενες 180 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο περιθώριο της ομιλίας του στην London School of Economics με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Η Ευρωπαϊκή κρίση χρέους-Η ελληνική περίπτωση», φέρεται να διατύπωσε την εκτίμηση ότι η πρόκληση εκλογών θα φέρει αναταραχή.

Όπως γράφει ο Μικροπολιτικός στα Νέα, ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε αναγκαία για την πολιτική σταθερότητα την επίσπευση της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα.

«Η απόφαση για εκλογή Προέδρου έπρεπε να γίνει για την πολιτική σταθερότητα, ωστόσο εάν προκληθούν γενικές εκλογές, αυτό θα φέρει αβεβαιότητες και κινδύνους σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο» είπε.

Μετά την ομιλία του, όμως, και σε πηγαδάκι που σχηματίστηκε γύρω του, ο πρώην πρωθυπουργός έριξε τη «βόμβα», αφού ακούστηκε να διατυπώνει την άποψη πως δεν θα βρεθούν οι απαιτούμενες 180 ψήφοι και ότι θα γίνει χαμός με την πρόκληση εκλογών.

Παράλληλα ανέφερε ότι «καμία χώρα δεν θα βγει από την ευρωζώνη, και αν τυχόν συμβεί κάτι τέτοιο, η χώρα που θα βρεθεί εκτός θα έχει αξεπέραστα προβλήματα».

Ο πρώην πρωθυπουργός κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην ως τώρα πορεία των ευρωπαϊκών θεσμών και στις πολλαπλές προκλήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, έθεσε ορισμένα βασικά ερωτήματα που αφορούν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης αλλά και της δημοκρατίας.

Ο κ. Σημίτης τόνισε την ανάγκη ενός νέου τρόπου λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες και αναφέρθηκε στις διάφορες λύσεις που έχουν προταθεί, στις δυνατότητες πραγματοποίησης τους και στην αναγκαιότητα συνέχισης της ενοποιητικής διαδικασίας.

Ακόμη, παρουσίασε τη δική του οπτική αναφορικά με την ελληνική κρίση και την εξέλιξή της, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο των συσχετισμών, των αδυναμιών, των καθυστερήσεων αλλά και των εγγυήσεων που προσφέρθηκαν από τους εταίρους.