Σκληρή «τιμωρία» στην Toyota μετά την αναβίωση του σκανδάλου “dieselgate”

Σκληρή «τιμωρία» στην Toyota μετά την αναβίωση του σκανδάλου “dieselgate”
Germany’s Volkswagen Truck & Bus GmbH CEO Andreas Renschler (R) and Japan’s Hino Motors, Ltd. Yoshio Shimo announce to collaborate in the field of commercial vehicles such as truck in Tokyo on April 12, 2018. Both companies will corporate on technological development of motorization, automatic driving and logistics. Daimler has had the leading technology for commercial vehicles and the number of sales has rapidly increased in China. Hino is a subsidiary of Toyota Motor Corporation. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Naoki Kawaguchi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP) Photo: AFP
Θυγατρική της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας παραδέχτηκε ότι και αυτή έπαιξε ρόλο στο σκάνδαλο απόκρυψης στοιχείων για τις εκπομπές ρύπων.

του Christiaan Hetzner 

Οι επενδυτές τιμώρησαν την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota τη Δευτέρα, αφού η μονάδα επαγγελματικών οχημάτων στην οποία η εταιρεία κατέχει την πλειοψηφία αποκάλυψε ότι είχε χειραγωγήσει τα στοιχεία για τις εκπομπές ρύπων και την οικονομία καυσίμου για ορισμένα οχήματα ντίζελ που πωλούνται στην εγχώρια αγορά.

Οι μετοχές της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο επλήγησαν έντονα, με πτώση 6,5% στις συναλλαγές αφού η θυγατρική Hino Motors ανέστειλε την πώληση ορισμένων φορτηγών και λεωφορείων εξοπλισμένων με «πειραγμένους» κινητήρες.

Η Hino, στην οποία η Toyota κατέχει πάνω από το ήμισυ των μετοχών με δικαίωμα ψήφου, είδε τις μετοχές της να υποχωρούν κατά 16%.

Η αποκάλυψη έγινε αφότου η Hino επέκτεινε μια εσωτερική έρευνα για τις δραστηριότητές της στη Βόρεια Αμερική για να συμπεριλάβει τα οχήματα που υπόκεινται στους κανονισμούς εκπομπών ρύπων της Ιαπωνίας του 2016 και πωλούνται στην εγχώρια αγορά της.

«Με βάση τα μέχρι σήμερα ευρήματα, η Hino πιστεύει ότι απέτυχε να ανταποκριθεί κατάλληλα στις εσωτερικές πιέσεις για την επίτευξη ορισμένων στόχων και την εκπλήρωση χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί στους υπαλλήλους της Hino», δήλωσε η εταιρεία την Παρασκευή, δεσμευόμενη να βοηθήσει τους πελάτες που επηρεάστηκαν.

Οι παρατυπίες είχαν ήδη επισημανθεί στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να διεξαχθεί έρευνα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με το οποίο η Hino είπε ότι συνεργάζεται πλήρως.

Η αυτοκινητοβιομηχανία πάγωσε τις πωλήσεις των φορτηγών της Ranger και Profia καθώς και του πούλμαν S’elega, όταν ανακάλυψε ότι είτε οι εκπομπές ρύπων είτε οι αξιολογήσεις τους για την οικονομία καυσίμου είχαν «πειραχτεί» από τους μηχανικούς.

Ο Hino είπε ότι «ζητάει ειλικρινή συγγνώμη» και υποσχέθηκε να θέσει προτεραιότητα στη νομική συμμόρφωση από εδώ και στο εξής, προσθέτοντας ότι η διοίκηση λαμβάνει τα ευρήματα «εξαιρετικά σοβαρά».

Σε ξεχωριστή της δήλωση, η Toyota είπε ότι 3.000 μονάδες του λεωφορείου Coaster, που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την Hino από τον Ιούλιο του 2019, είχαν βαθμολογίες απόδοσης καυσίμου χειρότερες από ό,τι διαφημιζόταν: «Θα θέλαμε να ζητήσουμε συγγνώμη για οποιαδήποτε ταλαιπωρία και ανησυχία που μπορεί να προκλήθηκε στους πελάτες που χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή λεωφορεία Toyota Coaster εξοπλισμένα με τον εν λόγω κινητήρα».

Η Hino δεσμεύτηκε να συνεχίσει τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας των διαδικασιών πιστοποίησης του κινητήρα της και να σχηματίσει μια ειδική επιτροπή αποτελούμενη από ανεξάρτητους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες που θα προτείνει διορθωτικά μέτρα στις διαδικασίες ανάπτυξης του κινητήρα της.

Πηγή: Fortune.com