Σόιμπλε: Δεν έχει αλλάξει τίποτα, δεν υπάρχει τίποτα νέο

Σόιμπλε: Δεν έχει αλλάξει τίποτα, δεν υπάρχει τίποτα νέο
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble reads documents during the session of the German lower house of parliament Bundestag in Berlin, Germany, June 18, 2015. REUTERS/Hannibal Hanschke - RTX1H0GX

Δεν συμμερίζεται την αντιστροφή του κλίματος τις τελευταίες ώρες ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών.

«Δεν βλέπω χωρίς ουσιαστικές διαφορές να κάνουμε αυτό που πρέπει. Δεν υπάρχει τίποτα το νέο. Υπάρχει προσμονή, αλλά επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει τίποτα», δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ερωτηθείς για τις νέες προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και για το κλίμα που αναμένεται να επικρατήσει στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

Παρά το γεγονός πως σειρά Ευρωπαίων αξιωματούχων εκφράστηκαν με αισιοδοξία για την έκβαση των σημερινών συζητήσεων στις Βρυξέλλες, ο κ. Σόιμπλε δεν βλέπει ούτε πρόοδο, ούτε συμφωνία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Να δούμε αν η πρόταση της Ελλάδας θα αποτελέσει βάση συζήτησης», δήλωσε ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών.

«Οι προτάσεις της Ελλάδας θα αξιολογηθούν από τους τρεις θεσμούς και, αν υπάρξει συμφωνία, θα τεθούν στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup. Αυτό μόνο μπορεί να αποτελέσει βάση για αποφάσεις», εξήγησε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι δεν πρόκειται για νέα διαδικασία, αλλά για την διαδικασία η οποία ακολουθείται από την αρχή των προγραμμάτων διάσωσης.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι, αν δεν υπάρχει συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους τρεις θεσμούς, η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν πρόκειται για πολιτική διαπραγμάτευση, σημείωσε ότι ο στόχος είναι να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα διαρθρωτικού και δημοσιονομικού χαρακτήρα. «Αν αυτά τα λέτε πολιτικά ή τεχνικά, είναι πάντως πολύ συγκεκριμένα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας δεν έχει πολλές ελπίδες για συμφωνία 

Είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία σήμερα για την Ελλάδα, δήλωσε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ.

“Έχω πολύ λίγες ελπίδες ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα”, δήλωσε ο Στουμπ προτού συμμετάσχει σε μία σύνοδο του Eurogroup την οποία θα ακολουθήσει μία σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 19 χωρών της ζώνης του ευρώ αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε επίσης: Γιούνκερ: Καλή βάση για πρόοδο οι νέες ελληνικές προτάσεις