Στις αγορές για την άντληση 806 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο η ΕΕ

Στις αγορές για την άντληση 806 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο η ΕΕ
epa08924679 A person walks in front of a billboard for the European recovery plan hanging from the European Commission headquarters, also called Berlaymont building, in Brussels, Belgium, 07 January 2021. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για την άντληση 806 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα 5 χρόνια από τις αγορές ετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της προσπάθειας κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών που έχουν προκύψει λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕ θα επιχειρήσει να εκδώσει για πρώτη φορά χρέος τον Ιούνιο του 2021, με τη βοήθεια πλατφόρμας, διά της οποίας θα διενεργούνται συναλλαγές αγοράς και πώλησης διαβαθμισμένων ομολόγων. Μάλιστα, το προαναγγελθέν ομολογιακό πρόγραμμα αναμένεται να ταράξει τα νερά στη συγκεκριμένη αγορά – ειδικά για τα αμερικανικά ομόλογα που θεωρούνται τα κατεξοχήν επενδυτικά καταφύγια.

Πράσινα ομόλογα

Σχεδόν το ένα τρίτο από τα 806 δισεκατομμύρια ευρώ που αναμένεται να αντληθούν, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται, θα είναι πράσινα ομόλογα, με τις σχετικές ανακοινώσεις για το ρυθμιστικό πλαίσιο να γίνονται γνωστές το καλοκαίρι του 2021.

Σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει το Bloomberg, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εκτελεί χρηματοδοτικές πράξεις έως 150-200 δισεκ. ευρώ ετησίως έως το τέλος του 2026. Επίσης, μέχρι τον Ιούνιο του 2021 θα είναι έτοιμη να κινητοποιήσει τα κεφάλαια» αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο της ΕΕ».
Πέρα από τα παραπάνω, το σχετικό έγγραφο υπογραμμίζει τη σημασία της πρώτης –ουσιαστικά– εξόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αγορές. Αν μη τι άλλο, όπως σχολιάζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, το πρόγραμμα αμοιβαιοποίησης χρέους στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού χώρου και της ενιαίας αγοράς θέτει σειρά προκλήσεων.
Σε κάθε περίπτωση, διάχυτη είναι η ελπίδα ότι θα ενισχύσει τις οικονομίες των κρατών – μελών.

Το «προφίλ» των ομολόγων

Τα ομόλογα θα εκδίδονται και θα πωλούνται σε τακτική βάση. Οι λήξεις τους θα κυμαίνονται από τρία έως 30 έτη, ενώ, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, θα υπάρχουν και πιο βραχυπρόθεσμες εκδόσεις.

Οι τελευταίες θα ενεργοποιούνται εφόσον υπάρχει άμεση ανάγκη για ρευστότητα. Επισημαίνεται ότι οι επενδυτές είναι θετικά διακείμενοι στο εγχείρημα.

Η ΕΕ έχει αρχίσει ήδη να πωλεί κοινωνικά ομόλογα (social bond), δηλαδή τίτλους χρέους που συνδέονται με τη χρηματοδότηση προγραμμάτων απασχόλησης. Σημειώνεται δε πως αυτές οι πωλήσεις έχουν ρεκόρ ζήτησης.