Στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο προσφεύγει η MIG

Στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο προσφεύγει η MIG

Την αξία της επένδυσής της στη Λαϊκή Τράπεζα, ύψους περίπου 824 εκατ. ευρώ, θα διεκδικήσει η MIG από την Κύπρο.

Την αξία της επένδυσής της στη Λαϊκή Τράπεζα ύψους περίπου 824 εκατ. ευρώ, θα διεκδικήσει η MIG, όπως επισημαίνει σε σημερινή της ανακοίνωση.

Ειδικότερα, η MIG ανακοίνωσε σήμερα «ότι μετά την παρέλευση της εξάμηνης περιόδου φιλικής επίλυσης της διαφοράς με πλήρη απραξία της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχωρά από κοινού με άλλους επενδυτές στην υποβολή της αίτησης για διαιτησία (Request for Arbitration) εναντίον της Κύπρου στο αρμόδιο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο υπό την αιγίδα της Διεθνούς Τράπεζας στην Ουάσιγκτον».

Η MIG θα διεκδικήσει την αξία της επένδυσής της στη Λαϊκή Τράπεζα ύψους περίπου 824 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 20 φυσικά και νομικά πρόσωπα θα διεκδικήσουν την αξία των δικών τους επενδύσεων ύψους περίπου 229 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Στον «αέρα» η αναδιάρθρωση ΕΑΣ και ΕΛΒΟ

Σύμφωνα με τη διαδικασία το διαιτητικό δικαστήριο θα συγκροτηθεί, εντός 90 ημερών από την καταχώρηση του αιτήματος, από τρεις διαιτητές εκ των οποίων οι αιτούντες και η Κυπριακή Δημοκρατία θα διορίσουν από έναν και ο τρίτος θα διορισθεί ως πρόεδρος με κοινή συμφωνία των μερών.

Η MIG έχει καταθέσει ακόμη από καιρού αναφορά στην αρμόδια ελληνική ποινική δικαιοσύνη ζητώντας τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα κατά παντός υπευθύνου σε σχέση με τις δραστηριότητες της Λαϊκής Τράπεζας για την περίοδο 2006 μέχρι 29 Μαρτίου 2013. Η αναφορά για τις υπό εξέταση δραστηριότητες είναι ευρύτατη, περιλαμβάνει δε μεταξύ άλλων: την αγορά, διακράτηση και τελικώς διάθεση ελληνικών ομολόγων, τη διασυνοριακή συγχώνευση της Λαϊκής Τράπεζας με τη Marfin Εγνατία Τράπεζα, τη χορήγηση δανείων σε δανειζόμενους σε Κύπρο και Ελλάδα και την έκδοση και διάθεση αξιογράφων κεφαλαίου σε Ελλάδα και Κύπρο.

Στο πλαίσιο της ανωτέρω προκαταρκτικής εξέτασης, για λόγους πληρότητος της διαδικασίας, η MIG θα αιτηθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα ανακριτή την κλήση και όλων των φυσικών προσώπων ελληνικής ή κυπριακής υπηκοότητος που κατά καιρούς έχουν προβεί σε προφορικές ή/και έγγραφες δηλώσεις με τις οποίες ισχυρίζονται ότι σχετικά με τις υπό εξέταση δραστηριότητες έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα οποιασδήποτε μορφής, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να καταθέσουν ενόρκως και να προσκομίσουν προς αξιολόγηση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους.

Διαβάστε ακόμη: Τράπεζες: Η «ξέφρενη» πορεία των κόκκινων δανείων