Στροφή στην καινοτομία πραγματοποιεί με νέο fund η Deutsche Telekom

Στροφή στην καινοτομία πραγματοποιεί με νέο fund η Deutsche Telekom

Ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός «κολοσσός» στοχεύει σε άμεσες στρατηγικές επενδύσεις σε startups ή μεγαλύτερες εταιρείες μέσω της ίδρυσης της DTCP.

H Deutsche Telekom με μία κίνησή της ανέβασε απότομα τον πήχη των επενδύσεων σε startups, αποφασίζοντας να εισχωρήσει δυναμικά στο αναπτυσσόμενο τεχνολογικό «οικοσύστημα» της Γερμανίας.

Με ποιον τρόπο θα το κάνει αυτό η εταιρεία τηλεπικοινωνιών, που κατέχει και την T-Mobile; Μέσα από τη δημιουργία ενός νέου fund αρχικής αξίας 500 εκατ. ευρώ, το οποίο υπό την ονομασία «Deutsche Telekom Capital Partners» (DTCP) θα επενδύει πρωτίστως σε γερμανικές startups, στρατηγικές συμφωνίες ιδιωτικού κεφαλαίου και άλλες επενδυτικές δραστηριότητες του τηλεπικοινωνιακού «γίγαντα». Οι τελευταίες περιλαμβάνουν επενδύσεις στις STRATO, Interactive Media, Scout, Deutsche Telekom Innovation Pool (TIP) και όλη την T-Venture, το υπάρχον επενδυτικό της «παρακλάδι» που διαθέτει μετοχές σε περίπου 100 εταιρείες.

Με την ίδρυτση της DTCP ο ρόλος της T-Venture αναμένεται να «υποβαθμιστεί» σε εταιρεία που αντί να πραγματοποιεί νέες επενδύσεις κάνει το λεγόμενο «follow-up» σε υπάρχουσες επενδύσεις. «Το επενδυτικό  fund T-Venture, που ιδρύθηκε το 1998, θα κλείσει τις πύλες του σε νέες επενδύσεις, αλλά η ομάδα του θα παραμείνει στην εταιρεία και θα διαχειρίζεται το υπάρχον portfolio των περίπου 100 εταιρειών που ήδη διαθέτει», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία. «Η T-Venture θα είναι υπεύθυνη για περαιτέρω επενδύσεις μέσα σε αυτό το portfolio. Όλες οι νέες επενδύσεις θα διεξάγονται μέσα από τη DTCP».

Η λειτουργία της DTCP που αναμένεται να ξεκινήσει το 2015 με επενδυτικό «ορίζοντα» πενταετίας, αποτελεί ένα σημαντικό επενδυτικό «στοίχημα» της DT. Σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία τα επιπλέον  500 εκατ. ευρώ «διπλασιάζουν» το χρηματικό ποσό που έχει μέχρι τώρα «ρίξει» η εταιρεία σε τεχνολογικές  εταιρείες και startups.

«Η DTCP συνδυάζει την εμπειρία και την ισχύ μιας μεγάλης εταιρείας με την ευελιξία και την ευκινησία μιας μικρής επενδυτικής εταιρείας: το καλύτερο από τους δύο αυτούς κόσμους θα οδηγήσει μπροστά την Deutsche Telekom», δήλωσε ο Τιμ Χότγκες, CEO της γερμανικής εταιρείας.

Όλα δείχνουν πως η DT προχωρά στην ίδρυση της DTCP για να απλοποιήσει και να επιταχύνει τις διαδικασίες που χρειάζονται οι νέες επενδύσεις, ελπίζοντας να μειώσει τη γραφειοκρατία και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα.

Εκτός από τις επενδύσεις σε startups αναμένεται να υπάρξει και μια σειρά από στρατηγικές επενδύσεις ιδιωτικού κεφαλαίου σε μεγαλύτερες εταιρείες που συνεργάζονται με την DT, καθώς η εταιρεία προχωρά στη μετάβαση από πρωταρχικός πάροχος τηλεπικοινωνιών σε  διαχειριστής του δικτύου που θα συνεργάζεται με τρίτα μέλη για την παροχή υπηρεσιών – είτε αυτές είναι διαφήμιση, βίντεο, παιχνίδια ή επαγγελματικές υπηρεσίες.

«Είμαι ενθουσιασμένος από το εγχείρημα της ένωσης σε ένα σημείο των καινοτόμων επενδύσεων της Deutsche Telekom και τη δυνατότητα να προσκαλούμε  υψηλού επιπέδου ταλέντα από όλο τον κόσμο στη Γερμανία, με στόχο τη δημιουργία μίας πραγματικά μοναδικής “μηχανής” καινοτομίας», δήλωσε ο Βισέντε Βέντο, που θα αναλάβει καθήκοντα CEO στην DTCP.