Τα κοσμήματα που «αντιστέκονται»

Τα κοσμήματα που «αντιστέκονται»

Η Άννα Μαρία Μαζαράκη μιλά για τα τέσσερα νέα καταστήματα που θα ανοίξουν μέσα στη χρονιά.

Από πολύ νωρίς έπιασε τον παλμό της αγοράς και τάχθηκε στην υπηρεσία των γυναικών που δεν αποχωρίζονται ποτέ τα αγαπημένα τους κοσμήματα. Στα χέρια της ο χρυσός και το ασήμι παίρνουν περίεργες μορφές ικανοποιώντας την πλειονότητα του γυναικείου πληθυσμού που δεν έχει την οικονομική άνεση να περιστοιχίζεται από διαμάντια και ρουμπίνια.  

Το 2000 η Άννα Μαρία Μαζαράκη έβαλε στοίχημα με τον εαυτό της να αντικαταστήσει τα κοσμήματα των κοσμηματοπωλείων της γειτονίας με επώνυμα προϊόντα κι απ’ ότι φαίνεται το κατάφερε και με το παραπάνω. Αφορμή για την ενασχόληση με το κόσμημα στάθηκε η απόλυση της από τον κλάδο της διαφήμισης στον οποίο είχε περάσει ως εργαζόμενη πολλά χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: Μια Ελληνίδα σχεδιάστρια στο Ντουμπάι

Από τις πρώτες κουβέντες μαζί της καταλαβαίνει κανείς ότι έχει αντίκρυ του μια γυναίκα με πείσμα και τσαγανό η οποία είναι γεννημένη επιχειρηματίας. «Αληθινή πολυτέλεια σήμερα είναι να έχεις επιλογές και εμείς προσφέρουμε προσιτή πολυτέλεια για όλα τα βαλάντια», αναφέρει στο Fortunegreece.com η κα Μαζαράκη.

Η ίδια ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της στον χώρο του κοσμήματος φτιάχνοντας αρχικά κοσμήματα για την Folli Follie και στη συνέχεια ανέπτυξε ένα κατάστημα franchise της εταιρείας στην περιοχή του Χαλανδρίου. Όταν όμως η γνωστή εταιρεία κοσμημάτων εισήχθη στο χρηματιστήριο Αθηνών κι απέκτησε παγκόσμια εμβέλεια, η κα Μαζαράκη έπρεπε να αναπροσαρμοστεί και να κάνει κάτι δικό της.

«Ρίχνεις το ζάρι κι όπου πέσει. Παίρνεις το ρίσκο και συνεχίζεις», είναι η φράση με την οποία σχολιάζει το επεκτατικό business plan που ακολουθεί για την τρέχουσα χρονιά. Εντός του μήνα ανοίγει στην Ερμού το ένατο κατά σειρά κατάστημα της εταιρείας, αλλά τα σχέδια δεν σταματούν εκεί.

Διαβάστε ακόμη: Από τα διαμάντια της Victoria’s Secret στις… εφαρμογές υπολογιστών

Μέχρι το Πάσχα θα έχει ανοίξει στην Γλυφάδα ένα ακόμη κι έχουν δρομολογηθεί άλλα δύο μέσα στην τρέχουσα χρονιά στο Factory Οutlet. Το κόστος για το κάθε μαγαζί ανέρχεται μεταξύ 60.000 και 80.000 ευρώ και από την συγκεκριμένη επένδυση θα προκύψουν τουλάχιστον πέντε επιπλέον νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα προστεθούν στις 34 που ήδη υπάρχουν.

Η ίδια πάντως παραδέχεται πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά στην αγορά. «Κανείς δεν κάνει πια μακροπρόθεσμο business plan, αλλά εκτιμήσεις σε επίπεδο εβδομάδας». Προσθέτει δε πως ο κόσμος άργησε να πραγματοποιήσει αγορές και πως ξεκίνησε να ψωνίζει από τις 24 Δεκεμβρίου και μετά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του εμπορίου δεν έχουν αποθέματα για να τα βγάλουν πέρα μέχρι το Πάσχα.

Πριν από την κρίση οι πωλήσεις των καταστημάτων Άννα Μαρία Μαζαράκη αυξάνονταν ετησίως με ρυθμό 30%. Σήμερα δεν νοείται βιώσιμη επιχείρηση που δεν βάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα εκπτώσεις. Το 2013 όμως ήταν μια καλή χρονιά για την εταιρεία, η οποία έκλεισε με τζίρο της τάξης των τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Κοσμήματα φτιαγμένα από μέταλλο…όπλων!

«Οι πωλήσεις ήταν αυξημένες σε σχέση με το 2012 αλλά οι τιμές χαμηλότερες. Αυτό που μας ικανοποιεί είναι ότι πουλήθηκαν πάνω από 90.000 κομμάτια πέρυσι. Τα χρόνια που διανύουμε δεν είναι ούτε για κέρδη, ούτε για τζίρους. Σημασία έχει να μείνει κανείς στο παιχνίδι».

Και τι κάνει η ίδια για να ενδυναμώσει τη θέση της στον κόσμο του επιχειρείν; «Προσπαθώ να δημιουργήσω τα ωραιότερα δυνατά κοσμήματα στις πιο προσιτές τιμές», απαντάει με χαμόγελο γιατί γνωρίζει πώς ένα μικρό κόσμημα μπορεί να εκτοξεύσει τη γυναικεία ψυχολογία που έχει φτάσει στο ναδίρ. «Η Ελληνίδα είναι έμπειρη αγοράστρια. Έχει ανεπτυγμένο γούστο αλλά πλέον περιορισμένο πορτοφόλι».

Η κα Μαζαράκη έχει από πίσω της ένα «στρατό» ολόκληρο ταγμένο στο κόσμημα. Η χειροτεχνική δουλειά έχει ανατεθεί σε περισσότερα από 60 εργαστήρια στην Ελλάδα γιατί ο όγκος είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλος.

Οι συλλογές κοσμημάτων ανανεώνονται κάθε δύο εβδομάδες και στο εξάμηνο τοποθετούνται στην ελληνική αγορά 3.500 νέοι κωδικοί. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται δε στο κομμάτι του after sales service. Όπως τονίζει η κα Μαζαράκη φροντίζουν με ιδιαίτερη επιμέλεια ώστε το κάθε κόσμημα που είναι προς επισκευή και οι όποιες μικροφθορές ή τα επιχρυσώματα να γίνονται χωρίς χρέωση.