Τα πρώτα premium πούρα στην Ευρώπη είναι ελληνικά

Τα πρώτα premium πούρα στην Ευρώπη είναι ελληνικά

Ο Άρης Κωνσταντινίδης αναλύει στο FortuneGreece.com τι κάνει τα Vamma Del Sol μοναδικά στο κόσμο.

Μετά τις σπουδές του στα χρηματοοικονομικά στο City College στην Θεσσαλονίκη και το μεταπτυχιακό στην Αγροτική Οικονομία από το πανεπιστήμιο Aberdeen στην Σκωτία, ο Άρης Κωνσταντινίδης επιστρέφει στο χωριό του, στην Κρύα Βρύση Πέλλας, και αναρωτιέται «και τώρα τι»; Ιστορία λίγο πολύ γνωστή ειδικά στα παιδιά γεωργικών οικογενειών που με το ένα πόδι πατάνε στην «σιγουριά» της οικογενειακής περιουσίας και με το άλλο φλερτάρουν να ακολουθήσουν το αντικείμενο το σπουδών τους.

Ο Άρης κατάφερε να τα συνδυάσει και τα δύο μένοντας στο χωριό του. Όπως εξηγεί στο FortuneGreece.com, «η επιστροφή μου από την Σκωτία συνέπεσε με την αποσύνδεση της παραγωγής καπνού από την επιδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα μέρη μας δουλεύουμε τα καπνά για πολλές γενιές κι άρχισα να ψάχνομαι για την επόμενη ημέρα. Έψαξα και βρήκα ότι το μικροκλίμα της περιοχής, που ήταν ιδανικό για καπνά τύπου burley, ταίριαζε για τα μεγαλόφυλλα Ανατολικού τύπου τα οποία χρησιμοποιούσαν οι Κουβανοί για τα πούρα τους. Φέρνω τα πρώτα φυτά, πραγματοποιώ την καλλιέργεια, παλαιώνω τα φύλλα για ένα χρόνο και στέλνω δείγμα στην Αμερική για να δω εάν πέτυχα να βγάλω ένα προϊόν το οποίο να έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά».

Διαβάστε ακόμη: O πρώτος καθετοποιημένος τουριστικός όμιλος στην Ελλάδα!

Η απάντηση που έλαβε από το εργαστήριο -το οποίο έκρινε ότι πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας καπνά- ήταν αυτό που τον όπλισε με θάρρος, όπως παραδέχεται ο ίδιος, να κάνει το μεγάλο βήμα. Ταξίδευσε ως την Κούβα όπου μπήκε σε οικοτεχνίες και παρακολούθησε τον τρόπο με τον οποίο «ζυμώνονται» τα φημισμένα πούρα και κατάλαβε τα μυστικά της δουλειάς. «Μην φανταστείς ότι μου είπαν τα μυστικά τους, αλλά για εμένα που γεννήθηκα μέσα στα ξηραντήρια και οι πρώτες μυρωδιές της ζωής μου ήταν αυτές του καπνού, δεν ήταν καθόλου δύσκολο να καταλάβω».

Από την Κούβα θα επιστρέψει με όλα τα απαραίτητα σύνεργα: καλούπια, κόπτες, κόλλες. Τότε άρχισε να πειραματίζεται με την ιεροτελεστία του δεσίματος του πούρου. «Έχοντας άψογα καπνά και σωστά παλαιωμένα, το επόμενο στοίχημα ήταν να έχουμε ένα σωστά δεμένο προϊόν. Πετάχτηκαν στην κυριολεξία χιλιάδες κομμάτια μέχρι να φτάσουμε στην σημερινή εικόνα όπου τα Vamma del Sol, τα πούρα που δημιουργήσαμε, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από την εικόνα και την ποιότητα των κουβανέζικων πούρων».

Ο Άρης κατάφερε να παρουσιάσει τα πρώτα premium πούρα (σ.σ. 100% καπνός, 100% χειροποίητα με μεγάλα γεμίσματα που αντιπροσωπεύουν το 1,5% της παγκόσμιας παραγωγής πούρων) στην Ευρώπη, καθώς λόγω της οικοτεχνικής καθετοποιημένης διαδικασίας επιτυγχάνουν με πάρα πολύ δουλειά να διατηρήσουν το κόστος σε λογικά πλαίσια και να διαθέτουν στην αγορά την συσκευασία των πέντε τεμαχίων έναντι 25 ευρώ.

 Διαβάστε ακόμη: Λεμήσιος: Χειροποίητα παπούτσια με παράδοση από το 1912 ταξιδεύουν στο εξωτερικό

Θέλοντας να πάει ένα βήμα ακόμη πέρα την προσπάθεια του, σε σημεία αχαρτογράφητα για την παγκόσμια παραγωγή πούρων, ο Άρης Κωνσταντινίδης και η οικογένεια του προχώρησαν στη δημιουργία πούρων από καπνά που καλλιεργήθηκαν σύμφωνα με τους κώδικες ορθής πρακτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χωρίς κανένα χημικό ή αρωματικό πρόσθετο, δημιούργησε τα πρώτα βιολογικά πούρα.

Σήμερα η δυνατότητα παραγωγής μπορεί να φτάσει τα 30.000 πούρα τον χρόνο με την ποσότητα αυτή να μπορεί διπλασιαστεί σε βάθος χρόνου. «Όχι όμως παραπάνω. Θέλουμε να μείνουμε προσηλωμένοι στις αρχές μας και να συνεχίζουμε να βγάζουμε ένα premium προϊόν. Δεν είναι για εμάς προτεραιότητα η ποσότητα αλλά η ποιότητα, και νομίζω αυτό αρχίζει να γίνεται κατανοητό γενικότερα στην ελληνική παραγωγή».

Μετά από 16 μήνες παρουσίας στην αγορά, τα πούρα Vamma del Sol που ξεκίνησαν από την Θεσσαλονίκη έχουν ικανοποιητική παρουσία και στα καπνοπωλεία της Αθήνας, ενώ έγιναν ανάρπαστα το καλοκαίρι που πέρασε στα νησιά από τους τουρίστες που ήθελαν να δοκιμάσουν τοπικά πούρα. Έχοντας πλέον αλλάξει την άδεια λειτουργίας, η Vamma del Sol βλέπει και τις αγορές του εξωτερικού όπου οι πρώτοι δειγματισμοί που έγιναν αφήνουν μία ευχάριστη γεύση.

Διαβάστε ακόμη: Herbal Tea: Το ελληνικό τσάι που μαγεύει Ρώσους και Βραζιλιάνους!

Σήμερα ο Άρης δηλώνει ευχαριστημένος από το ότι έχει καταφέρει να πετύχει αυτό που με δειλά βήματα ξεκινούσε το 2006. Δηλαδή να γίνει μία υγιής επιχείρηση και κυρίως νόμιμη, καθώς μέχρι το 2011 δεν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο και ο μοναδικός συνεταιρισμός παραγωγής πούρων -αυτός της Ελασσόνας που στην πορεία διέκοψε την λειτουργία του- λειτουργούσε σε κατ’ εξαίρεση καθεστώς.

Τέλος, καλεί τους νέους γεωργούς να μην εγκαταλείψουν την καπνοκαλλιέργεια και να προσπαθήσουν να κάνουν βήματα διαφοροποίησης μέσα από οικοτεχνικές μονάδες όπως αυτή που διαθέτει η οικογένεια Κωνσταντινίδη.

«Μπορεί το τελικό προϊόν να είναι καπνός για στριφτά τσιγάρα, μπορεί να είναι βιολογικά τσιγάρα, αποστάγματα, πούρα και ότι άλλο μπορείς να κάνεις με το συγκεκριμένο προϊόν που η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση. Εμείς έχουμε τις πόρτες μας ανοιχτές σε όποιον ενδιαφέρεται να έρθει να του μεταλαμπαδεύσουμε την όποια τεχνογνωσία έχουμε. Σε νέους γεωργούς, σε παλιούς καπνοπαραγωγούς, σε πανεπιστήμια και σχολές. Δεν πρέπει και δεν θέλουμε να είμαστε μόνοι σε αυτό το ταξίδι που τώρα ξεκινάει».

1/2