Τελειώνουν τα «εμβόλια» στην αγορά ομολόγων – Μεγάλες απώλειες για τα funds 

Τελειώνουν τα «εμβόλια» στην αγορά ομολόγων – Μεγάλες απώλειες για τα funds 
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην αγορά ομολόγων από την εκδηλούμενη πρόθεση των κεντρικών τραπεζών να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό συσφίγγοντας τη νομισματική πολιτική τους.

Οι αποδόσεις, αν και υφίστανται πιέσεις, ακόμη παραμένουν υπό σχετικό έλεγχο, ωστόσο οι επενδυτές θεωρούν ότι οι προσδοκίες ανόδου των επιτοκίων και κατάργησης των προγραμματων ποσοτικής χαλάρωσης θα «πνίξουν» την ανάπτυξη.

Παράλληλα, τα hedge funds που είχαν ποντάρει στη νομισματική επέκταση σημειώνουν μεγάλες απώλειες…

Πιο συγκεκριμένα, η εποχή της απεριόριστης παροχής ρευστότητας εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών πλησιάζει στο τέλος της, προκαλώντας έντονη μεταβλητότητα στην αγορά των ομολόγων και επιφέροντας μεγάλο πλήγμα σε σειρά hedge funds υψηλού προφίλ.

Οι ηγέτες της αγοράς σημείωσαν ζημίες εκατοντάδων δολαρίων, μετά την αλλαγή νομισματικής πολιτικής και την έναρξη της σταδιακής άρσης των πανδημικών μέτρων στήριξης.

Στην αρχή, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επεσήμαναν ότι τα μέτρα θα αρθούν αργά και σταδιακά, και τα hedge funds τους πίστεψαν. Ωστόσο, οι προσδοκίες γρήγορα διαψεύστηκαν, όταν τόσο η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserves) όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσαν αύξηση των επιτοκίων γρηγορότερα του αναμενομένου.

Οι υψηλού προφίλ επενδυτές όπως ο Chris Rokos και ο Crispin Odey έπεσαν θύματα αυτής της κατάστασης. Πρώτο πλήγμα αποτέλεσε ένα sell off στα ομόλογα βραχυπρόθεσμης λήξης, που οδήγησε σε κάλυψη θέσεων και ρευστοποιήσεις.

Όπως αποδείχθηκε, επρόκειτο για σωστή κίνηση.

Τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα υποδηλώνουν ότι οι αγορές θα επιφυλακτικές, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες βαδίζουν στον δρόμο εξόδου τους από την κατάσταση κρίσης και επιστροφής στην κανονικότητα. 

«Υπήρξε λίγο αίμα στους δρόμους», δήλωσε ο Mark Dowding, επικεφαλής επενδύσεων στην ειδική σε ομόλογα BlueBay Asset Management. 

Οι διαχειριστές των hedge funds της Mayfair και της Wall Street θρηνούν εδώ και καιρό για τα τρισεκατομμύρια δολάρια των αγορών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες, που σιγά σιγά σταματούν. 

Ωστόσο, κρίνοντας κανείς από τις πρόσφατες ζημίες, ο κλάδος μάλλον θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός. Η Rokos Capital με έδρα το Λονδίνο, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 12,5 δισ. δολαρίων, είχε απώλειες περίπου 18% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τους Financial Times. Συνολικά δε οι απώλειες του fund αγγίζουν το 2021 το 26%. 

Οι απώλειες της Alphadyne Asset Management με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία επικεντρώνεται στις αξίες σταθερού εισοδήματος, φτάνουν στο 17% φέτος. Ο Crispin Odey, ένας από τους πιο γνωστούς μάνατζερ της Ευρώπης, έχει χάσει σχεδόν 50 ποσοστιαίες μονάδες απόδοσης στο ευρωπαϊκό fund Odey από τις αρχές Οκτωβρίου και παραμένει πάνω από -60% φέτος.

H αναταραχή στην αγορά ομολόγων ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε να εννοηθεί για πρώτη φορά ότι θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια πριν από το τέλος του έτους, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Η κίνηση εξέπληξε τους συμμετέχοντες στην αγορά που από καιρό πίστευαν ότι ένα τέτοιο βήμα ήταν εκτός ατζέντας μέχρι τα μέσα του 2022. Η σπίθα στην αγορά χρυσού φούντωσε γρήγορα και μετεξελίχθηκε σε μια κόλαση στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων, με τη βοήθεια hawkish κινήσεων από τις κεντρικές τράπεζες της Αυστραλίας και του Καναδά.

Την περασμένη Τετάρτη η Federal Reserves ανακοίνωσε έναρξη του tapering, δηλαδή της μείωσης του τρέχοντος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, κατά 15 δισεκ. δολ. τον μήνα. Ταυτόχρονα, έδειξε και μείωση επιτοκίων. Την επόμενη μέρα, η Bank of England προκάλεσε ένα πολύ μεγαλύτερο σοκ λόγω της άρνησής της να αυξήσει τα επιτόκια, εκτοξεύοντας την τιμή του χρυσού και παρασύροντας και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων άλλων χωρών προς τα κάτω. Η αναταραχή στις αγορές ομολόγων αποδείχθηκε επώδυνη για τους επενδυτές. 

Οι απώλειες κολοσσιαίες: 

Μεταξύ άλλων hedge funds που έχασαν χρήματα λόγω αστάθειας ήταν η ExodusPoint Capital (-2%) με ενεργητικό 13,5 δισ. δολάρια. Στις αναδυόμενες αγορές, η Autonomy Capital του Robert Gibbins με έδρα τη Νέα Υόρκη έχασε περίπου 7%. Η Pharo Management με έδρα το Λονδίνο έχασε 2,4%.  «Οι κεντρικές τράπεζες έκαναν 100% λάθος», είπε στέλεχος hedge fund που απέφυγε το χάος. «Δεν προέβλεψαν τον πληθωρισμό και οι άνθρωποι τους άκουσαν». 

Η Odey έγραψε πρόσφατα σε πελάτες ότι «αν η αγορά ομολόγων αντικατοπτρίζει τον πληθωρισμό», τότε το 30ετές ομόλογο των ΗΠΑ, το οποίο επί του παρόντος έχει απόδοση λίγο κάτω από το 2%, θα πρέπει να έχει απόδοση 4,3%.

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε περαιτέρω στο 1,071% από 1,18% που κυμαινόταν την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου μειώθηκε στο 0,30% από 0,42% και του 15ετούς στο 1,14% από 1,21%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 59 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 47 εκατ.ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,13% από 1,17% έναντι -0,28% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,41%.