Ten Years 40 UNDER 40: Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο event καινοτομίας του Fortune

Ten Years 40 UNDER 40: Όλα όσα έγιναν στο μεγάλο event καινοτομίας του Fortune
Κορυφώθηκε την περασμένη Τετάρτη 22 Ιουνίου, με μια γιορτή για την καινοτομία, το ταλέντο και την εξωστρέφεια ο θεσμός «40UNDER40» του Fortune Greece, στο πλαίσιο της κατάρτισης της ομώνυμης λίστας.

Πρώτη δημοσίευση: 27/06/2022

Τους συμμετέχοντες στο exclusive event στο Island Athens Riviera καλωσόρισε η Αναστασία Παρετζόγλου, Brand Manager, Fortune Greece, περιγράφοντας τη σημασία της έρευνας που οδηγεί στην ανάδειξη των 40 πιο επιτυχημένων επιχειρηματιών κάτω των 40 ετών στη χώρα μας, η οποία έγινε πλέον θεσμός. Εξάλλου, η έρευνα το 2022 συμπληρώνει δέκα χρόνια αποτελώντας σημαντική πηγή στοιχείων για την εξέλιξη του οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν περισσότερα από 200 άτομα, ενώ entrepreneurs και founders εταιρειών που έχουν επιλεχθεί στη λίστα τα τελευταία χρόνια είχαν ενεργή συμμετοχή.

Τα milestones της δεκαετίας, από το 2013 που δημοσιεύθηκε η πρώτη λίστα παρουσίασε ο Τάσος Ζάχος, Editor in Chief, Fortune Greece, ο οποίος έχει συσσωρεύσει πλούσια εμπειρία στο οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και είναι ο επικεφαλής της έρευνας. Έδωσε έμφαση στην πορεία ανάπτυξης των επιχειρήσεων της λίστας 40UNDER40 και στην αξία που δίνουν στην οικονομία περιγράφοντας τη διαδικασία κατάρτισης της λίστας, που περνά μέσα από τη συλλογή στοιχείων που καταθέτουν οι ομάδες και οι επικεφαλής τους, τα οποία αξιολογούνται με βάση 6 παράγοντες: ωριμότητα και πρωτοτυπία της επιχειρηματικής ιδέας (Innovation), προοπτική του επιχειρηματικού μοντέλου (financial prospects), δυνατότητα εξέλιξης και κλιμάκωσης του μεγέθους της παραγωγής και της χρήσης (scale up), επενδυτικό ενδιαφέρον για την εταιρεία και βιωσιμότητα του business model (Demonstration of sustainability), ανταγωνιστικό πλεονέκτημα (competitive advantage) και ικανότητες και δεξιότητες του επικεφαλής της εταιρείας (personal influencing).

Δείτε τη λίστα 40under40 για το 2022

DISRUPT GREECE

Στη δυναμική του οικοσυστήματος των startups, που μετρά κεφαλαιοποίηση σχεδόν 8,5 δισ. ευρώ σήμερα, αναφέρθηκε σε συζήτηση που συντόνισε ο Τάσος Ζάχος, ο Mάρκος Βερέμης, Co-founder & President Upstream, Partner BigPi Venture Capital, συμπρόεδρος Επιτροπής Καινοτομίας, ΣΕΒ. Από την έναρξη της δικής του ενασχόλησης με την αγορά, πριν 20 χρόνια, έχουν αλλάξει πολλά, όπως είπε, τονίζοντας ότι σήμερα το στοίχημα είναι πώς θα δημιουργήσουμε ανταγωνιστικό προϊόν αξιοποιώντας την ελληνική διασπορά. Εξάλλου, εταιρείες όπως οι Workable, Orfium, Viva Wallet έχουν πετύχει κι έχουν ακολουθήσει αυτό το μοντέλο.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σημείωσε ότι το καλύτερο κριτήριο για τον ιδανικό founder είναι οι 4 αρχές του Αριστοτέλη που σχετιζονται με την ευδαιμονία: τόλμη, ενσυναίσθηση, δικαιοσύνη και μέτρο.

Από την πλευρά της η Ρούλα Μπαχταλιά, Διευθύντρια egg – enter•grow•go αναφέρθηκε στον επιταχυντή της Eurobank, που έχει ήδη στηρίξει 1.000 νέους επιχειρηματίες προσφέροντας χρηματοδότηση 28,5 εκατ. ευρώ, με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων λειτουργίας. Αναφέρθηκε στην ένταξη άλλων 40 αυτές τις μέρες και ανέλυσε ειδικότερα τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της χώρας. Τόνισε δε τη σημασία να ενταχθούν περισσότεροι νέοι επιχειρηματίες στο πρόγραμμα και να διευρυνθεί το οικοσύστημα με εταιρείες από το εξωτερικό, που θα κάνουν scale up στην Ελλάδα.

Ο Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων έκανε μια αναδρομή από το 2013, όταν πρωτοδημοσιεύθηκε η λίστα 40UNDER40 και στη δημιουργία του Equifund αλλά και του Jeremie Fund, με διαφορά περίπου 4 ετών, σε μια εποχή που υπήρχε χάος στην Ελλάδα, όπως είπε. Εξήγησε ότι επενδύθηκαν πόροι σε 9 funds και οι ευρωπαϊκοί πόροι ήρθαν να κλείσουν τον κύκλο της χρηματοδότησης στηρίζοντας το οικοσύστημα. Μίλησε για τρία «κλειδιά» στη δημιουργία του οικοσυστήματος: τους ανθρώπους, το έξυπνο χρήμα και την τύχη τονίζοντας ότι η αποτυχία είναι σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας.

ΤHE POWER OF INNOVATION

Η δύναμη της καινοτομίας ως «game changer» για τις επιχειρήσεις βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης που συντόνισε η Αναστασία Παρετζόγλου, Brand Manager, Fortune Greece. Ο Δρ Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Accenture, περιέγραψε την «εκ γενετής» ενασχόληση της Accenture με την τεχνολογία. Αναφέρθηκε σε σύγχρονα εργαλεία όπως Innovation Centers και Design and Product Innovation εξηγώντας τις δυνατότητες αλληλεπίδρασης ανθρώπου και τεχνολογίας που δίνονται από τον όμιλο, που επενδύει συστηματικά στην καινοτομία, διαθέτοντας κονδύλια 2 δισ. δολ. το χρόνο για εξαγορές. Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Σαμπατακάκη η Accenture μελετά και χαρτογραφεί το αποτέλεσμα της καινοτομίας στις επιχειρήσεις τονίζοντας τη μετρήσιμη σχέση που υπάρχει με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αναφέρθηκε επίσης σε 4 κρίσιμους πυλώνες: να υπάρχει διάχυτη κουλτούρα καινοτομίας στην επιχείρηση, να μπορεί κάποιος να παρουσιάσει την ιδέα του, να έχει τη δυνατότητα υλοποίησή της και να κάνει στη συνέχεια το scale up.

Ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ, μίλησε για καινοτομία μέσα από τις επενδύσεις στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι. Πρόκειται για μια ρομποτική και πλήρως ψηφιακή εγκατάσταση διαλογής αντικειμένων. Είναι ένα σύστημα που αξιοποιεί τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης για τη διαχείριση των αντικειμένων με υπέρ-υψηλή ταχύτητα και ασφάλεια. Ο κ. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε τολμηρή απόφαση την επένδυση στο κέντρο διαλογής και τον επανασχεδιασμό και την οργάνωση της διαδικασίας ταξινόμησης, η οποία επί χρόνια στηριζόταν σε ανθρώπινο δυναμικό. Ωστόσο αυτό το μοντέλο, όπως είπε, έφτασε σε ένα όριο μη διαχειρίσιμο. Έτσι μετά την επένδυση σε ρομποτική τεχνολογία υιοθετήθηκε ένα πλήθος υπηρεσιών και εργαλείων για τους πελάτες και για τους εργαζομένους αντίστοιχα.

Με την εμπειρία του και ως συνιδρυτής και για πολλά χρόνια Managing Director της Byte Computer, πριν αναλάβει τη θέση CEO στα ΕΛΤΑ, ο κ. Κωνσταντόπουλος συμβούλεψε τους νέους επιχειρηματίες να αφιερώνουν μια εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας στον εαυτό τους φροντίζοντας την προσωπική ανάπτυξή τους, κάτι που μπορεί να κάνει ένας επιχειρηματία με μια καλή ιδέα να την εξελίξει.

THE FUND MANAGERS ROUNDTABLE

Σε συζήτηση πάνελ για τα σημαντικά βήματα ωρίμανσης και μεγέθυνσης του ελληνικού οικοσυστήματος, που συντόνισε ο Tάσος Ζάχος, Editor in Chief, Fortune Greece, ο Aπόστολος Αποστολάκης, Partner & CoFounder Venture Friends, τόνισε ότι «έχουμε μπει σε τροχιά ανάπτυξης χωρίς επιστροφή» για το οικοσύστημα, προαναγγέλλοντας νέα unicorns. Εξήγησε ότι διαθέτουμε στη χώρα εταιρείες με σοβαρή υποδομή, που μεγαλώνουν και είναι θέμα χρόνου να δούμε νέες εταιρείες –«μονόκερους». Μάλιστα ανέδειξε το γεγονός ότι εταιρείες που ξεκίνησαν από την Ελλάδα είχαν μια πιο στηβαρή δομή, κάτι που αναδεικνύει ανθεκτικότητα στις νέες δυσκολίες. Τόνισε πάντως ότι αυτό που λείπει είναι η κλίμακα. «Θα ήθελα να είναι πιο μεγάλοι οι αριθμοί», σημείωσε ενώ αναφέρθηκε στο νέο fund και στις επενδύσεις της εταιρείας του σε Μέση Ανατολή και Λατινική Αμερική.

Η Mυρτώ Παπαθάνου, Partner, Metavallon VC, τόνισε ότι οι ελληνικές startups δημιουργούν αξία και φέρνουν αξία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτιμά ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν και τα επόμενα χρόνια ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό να δούμε κι άλλες εξαγορές.

Η ίδια γνωρίζει το οικοσύστημα από το 2018 και η πρόοδος είναι μεγάλη έκτοτε αλλάζοντας την εικόνα σε λίγα χρόνια. Ανέδειξε ειδικότερα τη σημασία της χρηματοδότησης, ως το βασικότερο σημείο στο σύστημα, που επέτρεψε άλλωστε και την ανάληψη ρίσκου. Εμφανίστηκε αισιόδοξη για το μέλλον τονίζοντας επίσης ότι όσο οι εταιρείες μεγαλώνουν θα προσελκύουν από το εξωτερικό στελέχη καθώς και από μεγάλες εταιρείες και τα VC θα μπορούν να τις υποστηρίξουν ακόμη καλύτερα με επενδυτές και διασυνδέσεις.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Τζιραλής, Partner, Marathon Venture Capital, όταν ρωτήθηκε αν το μακροοικονομικό περιβάλλον ενδέχεται να φρενάρει την ανοδική εξέλιξη της αγοράς των startups τόνισε χαρακτηριστικά: «Μπορούμε να αισθανόμαστε σίγουροι ότι το τρένο έχει ξεκινήσει». Εξήγησε δε ότι μπορεί να αλλάξει η ταχύτητα, αλλά η πορεία είναι σταθερή. Εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν ανεπάρκειες και αυτό που χρειάζεται είναι να δοθεί χρόνος να συμβούν γεγονότα ώστε «το τρένο να απογειωθεί». Σημειώνεται ότι μετά από μια χρονιά ρεκόρ πέρυσι, η Marathon Venture υπερδιπλασίασε τα διαθέσιμα κεφάλαιά της και σύμφωνα με τον κ. Τζιραλή αναζητά φιλόδοξους Έλληνες ιδρυτές που να χτίζουν δύσκολα έργα τεχνολογίας και στο πλαίσιο αυτό γίνονται συζητήσεις.

Endeavor Outliers: The story of Instashop

Ο Παναγιώτης Καραμπίνης, Managing Director, Endeavor Greece παρουσίασε το ρεκόρ για το ελληνικό οικοσύστημα που πέτυχε η Instashop, το οποίο επιπλέον είναι κι ένα δείγμα ωρίμανσης του οικοσυστήματος καινοτομίας. Ανέδειξε έτσι και το ρόλο της Endeavor και της διασύνδεσης της ελληνικής διασποράς και των διεθνών κοινοτήτων στο εξωτερικό με το ελληνικό οικοσύστημα. Ο Γιάννης Τσιώρης, CEO & Co-founder, Instashop, μίλησε για την πορεία του μέχρι τη δημιουργία της Instashop, καθώς μεγάλωσε στο Χαλάνδρι, πήγε σχολείο στη Ραφήνα, σπούδασε στο Πολυτεχνείο της Κρήτης και έκανε μεταπτυχιακό στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Εκεί εργάστηκε για τη Philips, αλλά πήρε μετάθεση για το Ντουμπάι. Δεν «άντεχε», όπως ανέφερε, το φαγητό και το περιβάλλον στην Ολλανδία και κατέληξε στην …έρημο. Στο Ντουμπάι όπου εργάστηκε για την ίδια εταιρεία, μαζί με την Ιωάννα Αγγελιδάκη δημιούργησαν την startup που πουλήθηκε στην Delivery Hero έναντι 360 εκατ. δολ., ένα deal από το οποίο κέρδισε και ο ίδιος αλλά κυρίως (όπως ανέφερε χαριτολογώντας) και η Venture Friends και οι άλλοι μέτοχοι που επένδυσαν στην εταιρεία.

Αναφέρθηκε στο family office που έχει δημιουργήσει κι έχει ήδη επενδύσει σε 40 startups και μεταξύ άλλων σημείωσε ότι με την Instashop η Ελλάδα έκανε εξαγωγή τεχνογνωσίας στα Αραβικά Εμιράτα, καθώς η τεχνολογία αναπτύχθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα 200 άτομα εργάζονται στην Ελλάδα και η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στην τοπική αγορά.

THE SUSTAINABILITY ACCELERATOR, powered by Microsoft

Σε μια εποχή που η τεχνολογία λύνει προβλήματα ο άνθρωπος μπορεί να δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στον πλανήτη, όπως είπε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, Founder και Senior Coach, Startup Pathways περιγράφοντας μια διεθνή τάση που δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο συζήτησης που συντόνισε ο Βασίλης Σαμούρκας, Deputy Editor, Fortune Greece, αναφέρθηκε στη συνεργασία με τη Microsoft με στόχο να «παντρέψουν» το Sustainability με το Entrepreneurship στη δημιουργία του πρώτου επιταχυντή για τη μετάβαση των νεοφυών επιχειρήσεων στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Όπως εξήγησε ο Σταμάτης Κασμάς, Business Strategy Manager – Data Centre Lead · Microsoft, ο τομέας του sustainability δίνει στον όμιλο τη δύναμη να βελτιώσει το κοινωνικό του αποτύπωμα στις χώρες που δραστηριοποιείται. Έμφαση δίνεται επίσης στο πώς μπορούν να μετασχηματιστούν οι επιχειρήσεις, ώστε να είναι πιο βιώσιμες και να προσελκύσουν ταλέντο.

Στο πλαίσιο της συζήτησης τα δύο στελέχη εξήγησαν τη σημασία της ενσωμάτωσης στη λειτουργία των νεοφυών επιχειρήσεων των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UN Sustainable Development Goals). Επίσης οι startups Inagros, Rhoe, Kineo και AgroU έκαναν pitch τη συμμετοχή τους στον «πράσινο» accelerator.

Σε σχετική συζήτηση που συντόνισε η Σουζάνα Θεοδωρίδου, Director of Startups, Startup Pathways, ο Θεοχάρης Βλαχοπαναγιώτης, CEO, Rhoé, αναφέρθηκε στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα μέσα από την εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων για την βελτιστοποίηση του αστικού ιστού. O Ανδρέας Ζερκουλής, Solution Finder | CEO / Co-Founder, inagros  | Startup Teams Growth Specialist of ACEin AUEB, μίλησε για τη βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών, με μείωση της χρήσης νερού, λιπασμάτων και ενέργειας. Ο Αδάμ Μαρκάκης, CEO & Founder, Kineo, αναφέρθηκε στη χρήση των μέσων μικροκινητικοτητας για βιώσιμες πόλεις και η Κορίνα Χατζηγεωργίου, CEO & Founder, AgroU, αναφέρθηκε στην απασχόληση στον κλάδο της αγροδιατροφής και ανέδειξε το ρόλο της πλατφόρμας στην διασύνδεση προσφοράς και ζήτησης.

TEN YEARS 40UNDER40

Η εκδήλωση για τα δέκα χρόνια του 40UNDER40 ολοκληρώθηκε με πάνελ συζήτησης που συντόνισαν ο Bασίλης Σαμούρκας, Deputy Editor, Fortune Greece και η Μαρία Ακριβού, Senior Editor, Fortune Greece. Συμμετείχαν entrepreneurs που έχουν περάσει από τη λίστα 40under40, οι οποίοι παρουσίασαν πώς ξεκίνησαν το εγχείρημά τους, που έχουν φτάσει μέχρι σήμερα και ποια είναι τα σχέδια τους για το μέλλον.

Ο Γιώργος Κουτσουδόπουλος CEO & Founder της tgndata, αναφέρθηκε στο νέο ολιστικό πρόγραμμα αλλαγής του business plan του. Η Ράνια Λάμπρου CEO & co-founder της Simpler, ανέδειξε το θέμα της ταχύτητας των εξελίξεων και της ευελιξίας που πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις για να τις ακολουθήσουν, ενώ η Zήνα Μαυροειδή, General Manager & Founder της e-fresh.gr τόνισε τις αλλαγές που φέρνει στην καθημερινότητα των πολιτών το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ο Χρήστος Νικολούδης Founder & CEO της Mantis Business Innovation τόνισε ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται υποδομές ενώ ο Αλέξανδρος Τρίμης CEO & Co-founder της Welcome Pickups περιέγραψε πώς η εταιρεία του αντιμετώπισε την τέλεια καταιγίδα και βγήκε αλώτη από την της πανδημία. Επίσης ο Γιώργος Τσαρούχας CEO & Founder της Dialectica, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα επαναπατρισθέντων Ελλήνων τονίζοντας ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από τα πολύ απλά όπως π.χ. το ωράριο στα σχολεία.

Στην ενότητα παρουσιάστηκε επίσης βίντεο όπου ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου CEO & Co-founder της Blueground, μίλησε στον Τάσο Ζάχο από τη Νέα Υόρκη για την πορεία του από το 2016 (όταν μπήκε στη λίστα 40UNDER40) μέχρι σήμερα, περίοδο στην οποία έχουν αλλάξει πολλά. Σήμερα η εταιρεία του έχει παρουσία σε 22 πόλεις και απασχολεί πάνω από 800 άτομα προσωπικό. Μιλώντας για την προσωπική του εμπειρία έδωσε κι ένα μήνυμα στους νέους ταλαντούχους επιχειρηματίες σημειώνοντας ότι «όσο μεγαλώνει μια εταιρεία αυξάνονται οι απαιτήσεις της αλλά και οι απαιτήσεις που έχεις κι εσύ από τον εαυτό σου».

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ