«Θύελλα» από την απολογία του Παναγιώτη Ευσταθίου

«Θύελλα» από την απολογία του Παναγιώτη Ευσταθίου

Το «κουτί της Πανδώρας» άνοιξε ο κατηγορούμενος για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά την απολογία του.

Ο κατηγορούμενος στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, Παναγιώτης Ευσταθίου, μεταφέρθηκε εσπευσμένα χθες το βράδυ στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός από τα δικαστήρια της Ευελπίδων μετά την πολύωρη απολογία του για τις παράνομες αμοιβές που κατέβαλε ως εκπρόσωπος γερμανικής εταιρείας.

Ο Π. Ευσταθίου, 83 ετών, ένιωσε αδιαθεσία όταν ενημερώθηκε ότι ο ανακριτής Γ. Μαλλής έκρινε ότι πρέπει να οδηγηθεί στην φυλακή. Η γνώμη του εισαγγελέα ήταν να αφεθεί ελεύθερος με όρους ο 83χρονος, ο οποίος, ωστόσο, θα παραμείνει κρατούμενος και σήμερα, ώστε να αποφανθεί για το θέμα της προσωρινής κράτησης το αρμόδιο Συμβούλιο.

«Υπήρξε διαφωνία ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα. Ο ανακριτής ήταν της άποψης ότι πρέπει να κρατηθεί. Ο εισαγγελέας εκτίμησε ότι είναι 83 χρόνων, με καρκίνο και πρόβλημα στον εγκέφαλο. Ελπίζω η Δικαιοσύνη να δει το θέμα με ψυχραιμία και να επικρατήσει η φράση του Αριστοτέλη ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται με σύνεση ένας άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται ένα βήμα πριν το θάνατο», δήλωσε ο συνήγορος του κατηγορουμένου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος αμέσως μετά την αποχώρηση του ασθενοφόρου με τον εντολέα του.

Διαβάστε ακόμη: «Αρχηγοί Σωμάτων του στρατού εμπλέκονται στις εξοπλιστικές μίζες»

Νωρίτερα ο κ. Δημητρακόπουλος είχε έντονο διάλογο με τον ανακριτή διαφθοράς κ. Μαλλή σχετικά με το ζήτημα της κράτησης του Π. Ευσταθίου:

Δημητρακόπουλος: Άμα πεθάνει ο άνθρωπος απόψε θα έχετε τύψεις για το υπόλοιπο της ζωής σας.
Μαλλής: Μη με απειλείτε.
Δημητρακόπουλος: Δεν σας απειλώ.
Δημητρακόπουλος: Να σέβεστε τη Δικαιοσύνη.
Μαλλής: Εγώ τη σέβομαι περισσότερο από εσάς.
Δημητρακόπουλος: Μόνο κακία έχετε.
Μαλλής: Να τα γράψετε στην προσφυγή σας.
Δημητρακόπουλος: 83 ετών και τον θεωρείτε ύποπτο φυγής; Τέσσερις μήνες γιατί δεν έφυγε;
Μαλλής: Αφήστε κύριε, δεν θα κάνετε εσείς ανάκριση.

Η απολογία του Π. Ευσταθίου έχει προκαλέσει «θύελλα», καθώς ο κατηγορούμενος στρατιωτικός εν αποστρατεία υποστήριξε σύμφωνα με πληροφορίες, ότι από στελέχη της γερμανικής εταιρείας STN Atlas, τα οποία κατονόμασε, πήρε χρήματα για «ωφέλημες πληρωμές», τα οποία μοίρασε σε διάφορα πρόσωπα που είχαν κρίσιμα πόστα στο ΥΠΕΘΑ, όπως στρατιωτικοί και άλλοι. Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος φαίνεται να εμπλέκει στην υπόθεση της διακίνησης «μιζών» για προμήθειες του ΥΠΕΘΑ, τουλάχιστον δέκα πρόσωπα, εκ των οποίων δυο αρχηγούς Σωμάτων -Ναυτικού και Στρατού, στρατιωτικούς μέλη Επιτροπών, δύο πρώην στελέχη της ΕΒΟ, αλλά και τρεις ή τέσσερις υψηλόβαθμους υπαλλήλους της γερμανικής εταιρείας. Ωστόσο, δεν φέρεται να αναφέρθηκε σε εμπλοκή πρώην υπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κατηγορούμενος για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ανέφερε στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή ότι έδωσε παράνομες αμοιβές περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ για τα προγράμματα προμήθειας των υποβρυχίων και των αντιπυραυλικών συστημάτων ASRAD.

Μάλιστα ο κ. Ευσταθίου φαίνεται να δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων για τα 18 εκατομμύρια ευρώ που εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς του στο Λονδίνο, ώστε να αποσαφηνιστεί πόσα από αυτά είναι κέρδη που αποκόμισε ο ίδιος και πόσα αλλά και σε ποιους διατέθηκαν ως παράνομες αμοιβές.

Σήμερα θα απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς Σπύρου Γεωργουλέα ο 78χρονος Δημήτρης Παπαχρήστος , εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας WEGMANN , που προμήθευσε το υπουργείο Άμυνας αυτοκινούμενα πυροβόλα όπλα, ο οποίος συνελήφθη τη Δευτέρα μετά από ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Δικηγόρος Κάντα: Διαλεύκανση της υπόθεσης «χωρίς διακρίσεις»