Τι συνδέει το σκάνδαλο της Volkswagen με την οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού;

Τι συνδέει το σκάνδαλο της Volkswagen με την οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού;
Photo:

Η Volkswagen προσέλαβε τη δικηγορική ομάδα που είχε η BP στην υπόθεση Deepwater Horizon.

του Τζέφρι Σμιθ

Ο γερμανικός γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen AG προσέλαβε τους δικηγόρους που είχε η BP Plc για την υπεράσπισή της στην υπόθεση Deepwater Horizon. Αυτή είναι η σαφέστερη ένδειξη ότι η εταιρεία προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της συνειδητής εξαπάτησης ρυθμιστικών αρχών και καταναλωτών εκ μέρους της, γύρω από τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των κινητήρων ντίζελ.

Σύμφωνα με το Bloomgerg News, η εταιρεία στράφηκε στο γραφείο Kirkland & Ellis LLP για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει το διευρυνόμενο σκάνδαλο.

Η VW αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο επιβολής μέγιστου προστίμου ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις αρχές των ΗΠΑ, επειδή τοποθέτησε ειδικό λογισμικό στα οχήματά της ώστε να δίνουν παραπλανητικές μετρήσεις εκπομπών ρύπων σε εργαστηριακά τεστ. Και η έρευνα έχει επεκταθεί σε έναν αριθμό άλλων χωρών, από τη Γερμανία μέχρι τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία.

Πιθανό είναι και το ενδεχόμενο αγωγών από ιδιώτες – το δικηγορικό γραφείο Girard Gibbs LLP με έδρα το Σαν Φρανσίσκο ήδη υπέβαλλε ομαδική αγωγή εναντίον της εταιρείας επειδή «ώθησε παραπλανητικά τους περιβαλλοντικά ενσυνείδητους καταναλωτές να αγοράσουν ‘καθαρά ντίζελ οχήματα’ που στην πραγματικότητα δεν προστάτευαν το περιβάλλον από την ατμοσφαιρική ρύπανση».

Την Τρίτη, η εταιρεία παραδέχθηκε ότι το λογισμικό εγκαταστάθηκε σε 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Την Τετάρτη, παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Volkwagen, Μάρτιν Βίντερκορν, αναλαμβάνοντας εν τέλει την ευθύνη για το μεγάλο σκάνδαλο, αν και συνεχίζει να υποστηρίζει ότι ο ίδιος δεν είχε ιδέα για το τι πραγματικά συνέβαινε.