Τι θα γίνουν οι μετοχές του Μπάφετ αξίας 90 δισ. δολαρίων μετά τον θάνατό του

Τι θα γίνουν οι μετοχές του Μπάφετ αξίας 90 δισ. δολαρίων μετά τον θάνατό του
epa04696380 Nebraska Furniture Mart and Berkshire Hathaway, CEO Warren Buffett answers questions for a crowd inside his new North Texas store for a cancer benefit in The Colony, Texas, USA, 08 April 2015. There are currently only three Nebraska Furniture Mart stores in United States with the new store in Texas will be the fourth. EPA/LARRY W. SMITH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ίσως είναι ο μοναδικός επιχειρηματίας που δημοσιοποιεί, μέσω του πολυαναμενόμενου μήνυματός του προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway, την επιχειρηματική του επιθυμία για την περιουσία του ενώ η υγεία του, από όσα γνωρίζουμε τουλάχιστον  επίσημα, είναι σε καλή κατάσταση.

Ο «σοφός της Ομάχα», ο 89χρονος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ δημοσιοποιεί από τώρα το εξής: καμία από τις συμμετοχές του σε μετοχές -που στην παρούσα φάση αγγίζουν το ποσό των 90 δισ. δολαρίων– να μην εκποιηθεί αμέσως μετά τον θάνατό του, αντιθέτως, οι μετοχές αυτές να διατεθούν σε φιλανθρωπικές δράσεις σε μια περίοδο 12-15 ετών.

Ίσως είναι ο μοναδικός επιχειρηματίας που δημοσιοποιεί, μέσω του πολυαναμενόμενου μήνυματός του προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway, την επιχειρηματική του επιθυμία για την περιουσία του ενώ η υγεία του, από όσα γνωρίζουμε τουλάχιστον  επίσημα, είναι σε καλή κατάσταση.

Στο μήνυμά του προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ αναφέρθηκε  επίσης , στη σταθερή απόδοση που εμφανίζει ο 55 ετών επενδυτικός όμιλός του, που σήμερα η αξία του ξεπερνά τα 560 δισ. δολάρια.

Το χαρτοφυλάκιο μετοχών της Berkshire, που περιλαμβάνει επιχειρήσεις όπως η Bank of America, η Coca Cola και η Southwest Airlines, αξίζει σήμερα το ιλιγγιώδες ποσό των 248 δισ. δολαρίων.

Η Berkshire εμφάνισε το 2019 λειτουργικά κέρδη ύψους 24 δισ. δολαρίων (είναι ο προτιμώμενος δείκτης απόδοσης του Μπάφετ) και καθαρά κέρδη 81,4 δισ. δολαρίων, 53,7 δισ. δολάρια εκ των οποίων προέρχονται από καθαρά μη πραγματοποιηθέντα κέρδη επί των μετοχών που έχει στην κατοχή της.

Η αξία της συμμετοχής που κατέχει στην Apple η Berkshire σχεδόν διπλασιάστηκε πέρυσι, από τα 40 δισ. δολάρια στο τέλος του 2018 στα 73 δισ. δολάρια στο τέλος του 2019.

Επιπλέον, το τελευταίο τρίμηνο του 2019, η Berkshire δαπάνησε το ποσό ρεκόρ των 2,2 δισ. δολαρίων σε επαναγορές μετοχών, μετά τη χαλάρωση της πολιτικής επαναγοράς μετοχών της το 2018, ανεβάζοντας τις συνολικές δαπάνες για επαναγορά μετοχών στο σύνολο του έτους στα 5 δισ. δολάρια.

Φόροι, ύψους 3,6 δισ. δολαρίων

Ο Μπάφετ σημείωσε επίσης ο φόρος επί των εσόδων που κατέβαλε το 2019 η Berkshire ανήλθε σε 3,6 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,5% της φορολογίας εισοδήματος που κατέβαλε το σύνολο των αμερικανικών επιχειρήσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο (ύψους 243 δισ. δολαρίων).

Τι δεν γνωρίζουμε: Οι επενδυτές που περίμεναν κάποια είδηση για μια «εξαγορά-μαμούθ», την οποία ο ίδιος ο Μπάφετ είχε ανακοινώσει ότι ελπίζει να βρει στο περσινό ετήσιο μήνυμά του προς τους μετόχους, απογοητεύτηκαν.

Παρότι η εταιρεία έχει στη διάθεσή της το εντυπωσιακό ποσό μετρητών των 128 δισ. δολαρίων, δεν υπήρξε καμία είδηση για κάποια εντυπωσιακή εξαγορά από τη Berkshire.

Σημειώνεται ότι ο «Σοφός της Όμαχα» μοιράζεται τις σκέψεις του, τις επιδόσεις και τους στόχους της Berkshire με τους μετόχους της εταιρείας του κάθε χρόνο από το 1965.

Ο ίδιος έχει δηλώσει στο CNBC ότι γράφει το ετήσιο μήνυμά του ωσάν αυτό να απευθύνεται στις δύο αδελφές του, οι οποίες είναι μέτοχοι της Berkshire αλλά δεν δραστηριοποιούνται στον κόσμο των επιχειρήσεων. «Προσποιούμαι ότι λείπουν έναν χρόνο και τις ενημερώνω για την επένδυσή τους», είχε πει.

Παρότι ο Μπάφετ αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το ύψος των επιτοκίων στο μέλλον, προέβλεψε ότι οι αποδόσεις των μετοχών θα ξεπεράσουν αυτές των ομολόγων μακροπρόθεσμα όσο τα επιτόκια παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. «Αυτό που μπορούμε να πούμε, είναι ότι εάν τα επιτόκια διατηρηθούν κοντά στα τρέχοντα επίπεδα τις προσεχείς δεκαετίες και εάν η εταιρική φορολογία επίσης παραμείνει κοντά στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα που απολαμβάνουν σήμερα οι επιχειρήσεις, είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι μετοχές με την πάροδο του χρόνου να σημειώσουν πολύ καλύτερες αποδόσεις από τους μακροπρόθεσμους, σταθερού επιτοκίου χρεωστικούς τίτλους», ανέφερε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής.