Tι θα συμβεί με την αμύθητη περιουσία των 500 εκατ. δολαρίων της βασίλισσας Ελισάβετ

Tι θα συμβεί με την αμύθητη περιουσία των 500 εκατ. δολαρίων της βασίλισσας Ελισάβετ
Britain's Queen Elizabeth II, wearing the Imperial State Crown, proceeds through the Royal Gallery during the State Opening of Parliament at the Palace of Westminster in central London on May 27, 2015. - The State Opening of Parliament marks the formal start of the parliamentary year and the Queen's Speech sets out the government’s agenda for the coming session. (Photo by SUZANNE PLUNKETT / POOL / AFP) Photo: AFP
Πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία ανήκουν στην λεγόμενη Βασιλική Εταιρεία, την αυτοκρατορία των 28 δισ. δολαρίων που μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας όπως ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ' και ο πρίγκιπας Φίλιππος κάποτε ανέφεραν ως «οικογενειακή επιχείρηση».

της Kaitlyn Koterbski

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ απεβίωσε την Πέμπτη σε ηλικία 96 ετών στο Κάστρο Μπαλμόραλ, το σπίτι της στη Σκωτία.

Η βασίλισσα αφήνει πίσω της περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια σε προσωπικά περιουσιακά στοιχεία από τα 70 χρόνια της στον θρόνο, τα οποία θα κληρονομήσει ο πρίγκιπας Κάρολος όταν στεφθεί βασιλιάς.

Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται απλό, η περιουσία της βασίλισσας και αυτό που συμβαίνει τώρα είναι περίπλοκο. Πολλά από αυτά που φαίνεται ότι ανήκουν στην ίδια ανήκουν στην λεγόμενη Βασιλική Εταιρεία, την αυτοκρατορία των 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων που μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας όπως ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ και ο πρίγκιπας Φίλιππος κάποτε ανέφεραν ως «οικογενειακή επιχείρηση».

Να τι θα συμβεί με την περιουσία της βασίλισσας τώρα που απεβίωσε.

Η βασίλισσα λάμβανε εισόδημα μέσω ενός ταμείου των φορολογουμένων γνωστό ως Sovereign Grant, το οποίο καταβάλλεται ετησίως στη βρετανική βασιλική οικογένεια. Προέρχεται από μια συμφωνία που έκανε ο βασιλιάς Γεώργιος Γ’ να παραδώσει τα εισοδήματά του από το Κοινοβούλιο προκειμένου να λαμβάνει μια σταθερή ετήσια πληρωμή για τον ίδιο και τις μελλοντικές γενιές της βασιλικής οικογένειας. Αρχικά γνωστό ως Civil List, αντικαταστάθηκε από το Sovereign Grant το 2012.

Αυτό το ποσό επιχορήγησης ορίστηκε σε λίγο πάνω από 86 εκατομμύρια λίρες το 2021 και το 2022. Αυτά τα κεφάλαια διατίθενται για τα επίσημα ταξίδια, τη συντήρηση της περιουσίας και τα έξοδα λειτουργίας ή συντήρησης του νοικοκυριού της βασίλισσας – το Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Η εταιρεία, γνωστή και ως Monarchy PLC, είναι μια ομάδα ανώτερων μελών και δημοσίων προσώπων του Οίκου των Ουίνδσορ, της βασιλικής οικογένειας της οποίας ήταν επικεφαλής η βασίλισσα. Μαζί, λειτουργούν μια παγκόσμια επιχειρηματική αυτοκρατορία που διοχετεύει εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου κάθε χρόνο μέσω τηλεοπτικών εκδηλώσεων και τουρισμού.

Η βασίλισσα και άλλα επτά μέλη της βασιλικής οικογένειας είναι μέλη της Εταιρείας: ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα, η δούκισσα της Κορνουάλης, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η σύζυγός του Κέιτ, η δούκισσα του Κέιμπριτζ, η πριγκίπισσα Άννα, κόρη της βασίλισσας και ο πρίγκιπας Εδουάρδος, ο μικρότερος γιος της βασίλισσας και η σύζυγός του Σόφι, η κόμισσα του Γουέσεξ.

Η βασιλική οικογένεια κατέχει σχεδόν 28 δισεκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα από το 2021, τα οποία δεν μπορούν να πωληθούν, σύμφωνα με το Forbes, μεταξύ των οποίων:

Τα Βασιλικά Κτήματα (Crown Estate): αξία 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια

Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ: αξία 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια

Το Δουκάτο της Κορνουάλλης: αξία 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια

Το Δουκάτο του Λάνκαστερ: αξία 748 εκατομμύρια δολάρια

Το παλάτι του Κένσινγκτον: αξία 630 εκατομμύρια δολάρια

Τα Βασιλικά Κτήματα της Σκωτίας (Crown Estate of Scotland): αξία 592 εκατομμύρια δολάρια

Αν και η οικογένεια δεν επωφελείται προσωπικά από την επιχείρηση, ο σκοπός της είναι να τονώσει την οικονομία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προσφέρει πλούτο στους Ουίνδσορ μέσω της δωρεάν κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης και των βασιλικών ενταλμάτων – ουσιαστικά «σφραγίδων έγκρισης» σε προϊόντα υψηλής ποιότητας, αναφέρει το Forbes – οι οποίες ενισχύουν τα έσοδα για τους κατόχους του εντάλματος.

Τα Βασιλικά Κτήματα είναι κτήματα και εκμεταλλεύσεις που ανήκαν στη βρετανική μοναρχία, τα οποία κατείχε η βασίλισσα Ελισάβετ Β’. Αλλά δεν είναι ιδιωτική περιουσία που κατείχε η ίδια. Διοικούνται από ένα ημι-ανεξάρτητο δημόσιο συμβούλιο. Τον Ιούνιο, το Crown Estate ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 312,7 εκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2021–2022, 43 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα από το προηγούμενο έτος.

Η χρηματοδότηση για το Sovereign Grant προέρχεται από ένα ποσοστό των κερδών, το οποίο αρχικά καθορίστηκε στο 15%, σύμφωνα με το Royal Household. Η επιχορήγηση αυξήθηκε το 2017–2018 στο 25% για την υποστήριξη της ανακαίνισης των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ και υποτίθεται ότι θα μειωθεί ξανά στο 15% έως το 2028.

Η επιχορήγηση χρησιμοποιείται για την πληρωμή των επίσημων δαπανών, συμπεριλαμβανομένων των μισθολογίων για το προσωπικό, της ασφάλειας, των ταξιδιών, της φροντίδας και της συντήρησης του σπιτιού. Αλλά τα ιδιωτικά έξοδα της βασίλισσας και της ευρύτερης οικογένειάς της πληρώνονται μέσω ενός ξεχωριστού επιδόματος που ονομάζεται Privy Purse.

Το Queen’s Privy Purse είναι ουσιαστικά ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων που κρατήθηκαν σε καταπίστευμα που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, το οποίο παρέχει ιδιωτικό εισόδημα στη βασίλισσα από το Δουκάτο του Λάνκαστερ.

«Στα τέλη Μαρτίου 2022, το Δουκάτο του Λάνκαστερ είχε υπό τον έλεγχό του καθαρά περιουσιακά στοιχεία 652,8 εκατομμυρίων δολαρίων, παρέχοντας καθαρό πλεόνασμα 24 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτά έχουν τη μορφή περιουσίας και χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων», αναφέρει μια δήλωση στον ιστότοπο του Δουκάτου του Λάνκαστερ.

Τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία δεν καταβάλλονται απευθείας στη βασίλισσα, αλλά τα 24 εκατομμύρια δολάρια σε πλεονάζοντα κεφάλαια καταβάλλονται. Αυτή η χρηματοδότηση φορολογείται και χρησιμοποιείται κυρίως για την κάλυψη δαπανών που δεν καλύπτονται ήδη από το Sovereign Grant.

Η βασίλισσα έχει συσσωρεύσει πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια σε προσωπικά της περιουσιακά στοιχεία, σε μεγάλο βαθμό λόγω των επενδύσεών της, της συλλογής έργων τέχνης, των κοσμημάτων και των ακινήτων, που περιλαμβάνουν το Sandringham House και το Κάστρο Μπαλμόραλ, σύμφωνα με το Business Insider. Τώρα που πέθανε, τα περισσότερα από τα προσωπικά της περιουσιακά στοιχεία θα περάσουν στον πρίγκιπα Κάρολο όταν αυτός πάρει τον θρόνο.

Η βασίλισσα κληρονόμησε επίσης σχεδόν 70 εκατομμύρια δολάρια από τη μητέρα της όταν πέθανε το 2002, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων σε πίνακες ζωγραφικής, συλλογών γραμματοσήμων, εκλεκτών πορσελάνων, κοσμημάτων, αλόγων, ακόμη και μιας πολύτιμης συλλογής αυγών Faberge. Οι πίνακες της συλλογής περιλαμβάνουν έργα των Monet, Nash και Carl Fabergé.

Υπάρχει ειδική νομική ρήτρα που απαλλάσσει τη βασίλισσα από την πληρωμή φόρου κληρονομιάς στην περιουσία που άφησε η μητέρα της. Αυτή η ρήτρα θα ισχύει και για τον Πρίγκιπα Κάρολο. Η κληρονομιά από ηγεμόνα σε ηγεμόνα εξαιρείται από τον φόρο κληρονομιάς 40%, όπως συμφωνήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό John Major το 1993 για να αποφευχθεί η διάβρωση του πλούτου της βασιλικής οικογένειας.

Αλλά ο πρίγκιπας Κάρολος δε θα κληρονομήσει άμεσα την αυτοκρατορία των 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει τα κτήματα της Σκωτίας, τα Βασιλικά Κτήματα, το Δουκάτο του Λάνκαστερ, το Δουκάτο της Κορνουάλλης και τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και του Κένσινγκτον. Θα λάβει μόνο τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία που του έχει ορίσει ειδικά η βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

Πηγή: Fortune.com