Το debate των επενδυτικών οίκων για τις ελληνικές εκλογές – Τι προβλέπουν για κυβέρνηση και οικονομία

Το debate των επενδυτικών οίκων για τις ελληνικές εκλογές – Τι προβλέπουν για κυβέρνηση και οικονομία
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι προβλέπουν οι μεγάλοι οίκοι και οι ξένες τράπεζες για τις εκλογές στην Ελλάδα.

Αντίστροφα μετρούν οι πολίτες στην Ελλάδα για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές στη χώρα, με την αβεβαιότητα για τις αγορές, λόγω της απλής αναλογικής, να χτυπά κόκκινο. Σύμφωνα με όσα εκμαιεύονται, η ισχυρή σχέση του νυν πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η δέσμευση για μεταρρυθμίσεις καθησυχάζουν τους επενδυτές. Από την άλλη, μια ισχυρή οικονομία σημαίνει ότι μια νίκη του αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην ενοχλήσει τις αγορές, όπως έκανε όταν κέρδισε το 2015.

«Η Ελλάδα οδεύει προς τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου», αλλά, σύμφωνα με την Barclays, «η νέα κυβέρνηση δεν αναμένεται να αναιρέσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από το 2015 και μετά».  

Από την άλλη, σύμφωνα με την Capital Economics, «η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν αναμφισβήτητα η θετική έκπληξη της Ευρωζώνης και οι προοπτικές βραχυπρόθεσμα φαίνονται καλές. Ωστόσο, οι επικείμενες εκλογές ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση συνασπισμού η οποία εκ των πραγμάτων θα είναι λιγότερο αφοσιωμένη στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική σταθερότητα από την τρέχουσα κυβέρνηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών στις 21 Μαΐου στην Ελλάδα θα είναι ασαφές, αλλά ακόμη και αν χρειαστούν νέες εκλογές στις 2 Ιουλίου, η πορεία της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δεν θα αλλάξει» υποστηρίζει η JP Morgan και συμπληρώνει:Μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις αρχές Ιουλίου θα οδηγήσει πιθανότατα σε μια κυβέρνηση της ΝΔ, είτε μόνη της είτε σε συνασπισμό με το ΚΙΝΑΛ.

Συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναμένει η Fitch Solutions, σε έκθεσή της που επικεντρώνεται στις μεταρρυθμίσεις της Υγείας στην Ελλάδα. «Αναμένουμε να υπάρξει μια μικρή αλλαγή στο πολιτικό τοπίο της χώρας», υπογραμμίζεται. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, ένας συνασπισμός με ένα πιο αριστερό κόμμα θα αναγκάσει τη ΝΔ να αυξήσει τις δαπάνες στον τομέα της Υγείας και να κρατήσει μια πιο φιλελεύθερη στάση.  

Σε κάθε περίπτωση, τα περιθώρια για ριζική πολιτική ασυνέχεια είναι πολύ μικρότερα από ό,τι το 2015, χάρη στην ευρεία μετατόπιση της ελληνικής πολιτικής προς τον κεντρώο χώρο.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυβέρνηση συνασπισμού

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, αν και το προβάδισμα της κυβερνώσας παράταξης έχει μειωθεί μετά το μεγάλο σιδηροδρομικό δυστύχημα το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, αναφέρει η Goldman Sachs και προσθέτει: «Λόγω της απλής αναλογικής, είναι απίθανο η ΝΔ να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Δεδομένων των πολιτικών διαφορών μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, ο κύριος δυνητικός εταίρος συνασπισμού φαίνεται να είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επί του παρόντος συγκεντρώνει το τρίτο ποσοστό γύρω στο 10%.

Ωστόσο, οι ηγέτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο ευρωβουλευτής Ανδρουλάκης)  έχουν τονίσει πρόσφατα τις διαφορές τους, με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να απαιτεί να μην είναι κανένας αρχηγός κόμματος ο νέος πρωθυπουργός στην κυβέρνηση συνασπισμού».

Επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα

Με τρεις από τις τέσσερις από τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας μόλις ένα «σκαλοπάτι» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, οι εκλογές μπορεί να είναι το τελευταίο εμπόδιο πριν η Ελλάδα επανέλθει στο status που είχε πριν από μια δεκαετία.

Η S&P Global δήλωσε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει το αξιόχρεο BB+ της Ελλάδας εντός του επόμενου έτους, εάν η νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ίδιο ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να ξεκλειδώσει τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.  Η Goldman Sachs λέει ότι η υλοποίηση του σχεδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ θα μπορούσε να είναι το «τελικό βήμα» για μια αναβάθμιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως επισημαίνει σε πρόσφατο report η Morgan Stanley, η Ελλάδα θα καταφέρει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μάλλον το α’ εξάμηνο του 2024, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν και από τις εκλογές.

Το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, περίπου στο 4%, είναι ήδη χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας και μια αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας πιθανότατα θα το οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, πολλά από τα καλά νέα για την αξιολόγηση της Ελλάδας έχουν ήδη προεξοφληθεί, δήλωσε ο διευθυντής χαρτοφυλακίου BlueBay Asset Management, Kaspar Hense.

Χρηματιστήριο

«Οι επενδυτές αναζητούν πρώτα την πολιτική σταθερότητα και θα χαιρετίσουν την επιστροφή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη», είπε στο Reuters η Teneo, προσθέτοντας ότι «είναι ξεκάθαρα υπέρ της αγοράς».  Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να βλάψει το συναίσθημα, Υπενθυμίζεται πως το 2015 η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τις ελληνικές μετοχές στο -24% και την απόδοση του ελληνικού 10ετούς έτους στο 19%, ωστόσο κάτι τέτοιο τώρα θεωρείται απίθανο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει πολύ πιο mainstream», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars Wealth Management, Γιώργος Λαγαριάς.

Σε κάθε περίπτωση, μια αποφασιστική νίκη για οποιοδήποτε από τα κόμματα που λαμβάνουν μέρος στην εκλογική διαδικασία θα μπορούσε να αυξήσει την απόδοση του ελληνικού χρηματιστηρίου βραχυπρόθεσμα, που μέχρι στιγμής φέτος είναι στο +21%, χάρη στην ενίσχυση της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους τα σχέδια της κυβέρνησης για τη διάθεση των μετοχών της στις ελληνικές τράπεζες. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει δεσμευτεί να πωλήσει τις τραπεζικές του μετοχές έως τα τέλη του 2025. Επισημαίνεται πως το ΤΧΣ κατέχει περίπου το 40% της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha Services and Holdings και το 1,4% της Eurobank.

Εν προκειμένω κινδύνους για τις ελληνικές τράπεζες «βλέπει» από μια πιθανή νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο επενδυτικός οίκος Jefferies… Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, «βλέπουμε τέσσερις κινδύνους για τις τράπεζες που θα συνδέονται με μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ – αν και θεωρούμε τις επιπτώσεις που συνδέονται με αυτούς τους κινδύνους ως σχετικά περιορισμένες: Παρέμβαση στην αγορά στεγαστικών δανείων, ανοδική πίεση στα επιτόκια καταθέσεων, φόρο υπερκερδών, προστασία κατοικίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα καλά νέα είναι ότι μετά τις εκλογές και την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα… θα υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και καλύτερες αποτιμήσεις (για τις τράπεζες)» δήλωσε ο Αλ Αλεβιζάκος, Διευθύνων Σύμβουλος έρευνας για τον Όμιλο AXIA Ventures. Καλά νέα περιμένει και η Morgan Stanley, που θεωρεί την ελληνική αγορά φθηνή: «Με βάση το NTM P/E, η Ελλάδα διαπραγματεύεται με 7,8x, δηλαδή 1,1 π.μ. κάτω από τον μέσο όρο, ενώ η Ελλάδα προσφέρει NTM DY 4,9%, δηλαδή 1,4 π.μ. πάνω από τον μέσο όρο της. Εν τω μεταξύ, το NTM P/BV της Ελλάδας είναι υψηλότερο σε σχέση με το ιστορικό στο 0,9x, το οποίο εξηγείται από την ταχεία ανάκαμψη του RoE της χώρας, το οποίο επί του παρόντος ανέρχεται στο 12,2%, το οποίο είναι 2,5 π.μ. πάνω από τον μέσο όρο του».

Πάντως, παρά το δύσκολο μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται για τα ισχυρά στοιχεία ανάπτυξης, την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το πρωτογενές πλεόνασμα το 2022, αναφέρει η DZ Bank.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: