Το έξυπνο ρολόι σας θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον επτά χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα

Το έξυπνο ρολόι σας θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον επτά χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα
Photo: pixabay.com
Η ασθένεια είναι επί του παρόντος ανίατη, αν και εάν διαγνωστεί αρκετά έγκαιρα, η ποιότητα ζωής των ασθενών μπορεί να ενισχυθεί με φάρμακα, θεραπείες και σε ορισμένες περιπτώσεις χειρουργική επέμβαση.

Τα έξυπνα ρολόγια που κατασκευάζονται από εταιρείες όπως η Apple, η Google και η Garmin είναι αγαπητά στους καταναλωτές που έχουν καλή φυσική κατάσταση και θέλουν να παρακολουθούν τις επιδόσεις τους. Ωστόσο, τα οφέλη για την υγεία μπορεί τώρα να είναι πολύ πιο σημαντικά, με τους ερευνητές να ανακαλύπτουν ότι η φορετή τεχνολογία θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον, μιας νευροεκφυλιστικής νόσου της κίνησης.

Η νόσος του Πάρκινσον μπορεί συχνά να πάρει χρόνια για να διαγνωστεί, καθώς τα συμπτώματα – αργή κίνηση, ακούσιο τρέμουλο και δύσκαμπτοι μύες, για να αναφέρουμε μερικά – μπορεί να αναπτυχθούν πολύ αργά με την πάροδο του χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ασθένεια είναι επί του παρόντος ανίατη, αν και εάν διαγνωστεί αρκετά έγκαιρα, η ποιότητα ζωής των ασθενών μπορεί να ενισχυθεί με φάρμακα, θεραπείες και σε ορισμένες περιπτώσεις χειρουργική επέμβαση.

Αυτό είναι το μέρος του προβλήματος που μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στην Ουαλία ελπίζει να λύσει.

Οι ειδικοί στο Ινστιτούτο Καινοτομίας Νευροεπιστήμης και Ψυχικής Υγείας (NMHII) του πανεπιστημίου και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Άνοιας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέλυσαν την επιταχυνσιομετρία – την επιτάχυνση της κίνησης – σε 103.712 χρήστες έξυπνων ρολογιών χρησιμοποιώντας μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.

Παρακολουθώντας την ταχύτητα της κίνησης κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, τα προγράμματα υπολογιστών μπόρεσαν να αναγνωρίσουν όχι μόνο ασθενείς που είχαν ήδη διαγνωστεί με Πάρκινσον αλλά και εκείνους που βρίσκονταν στα αρχικά στάδια της νόσου και δεν είχαν ακόμη διαγνωστεί.

Οι ερευνητές μπόρεσαν επίσης να προσδιορίσουν πότε θα γινόταν μια κλινική διάγνωση, με τα συμπτώματα πρώιμης έναρξης να εντοπίζονται έως και επτά χρόνια πριν από αυτό το χρονικό σημείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Δρ. Κάθριν Πιλ, λέκτορας στο NMHII, εξήγησε: «Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική διαταραχή της κίνησης που προκαλείται από την απώλεια των εγκεφαλικών κυττάρων που χρησιμοποιούν ντοπαμίνη. Ωστόσο, μέχρι τη στιγμή της κλινικής διάγνωσης, περίπου το 50%-70% αυτών των εγκεφαλικών κυττάρων θα έχει χαθεί. Αυτό καθιστά δύσκολη την έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

«Γνωρίζουμε ότι καθώς αναπτύσσεται η νόσος του Πάρκινσον, υπάρχουν αλλαγές στην ταχύτητα κίνησης, επομένως ερευνήσαμε εάν η επιταχυνσιομετρία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρόδρομος δείκτης για τη νόσο του Πάρκινσον και τελικά να επιτρέψει την έγκαιρη διάγνωση».

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine, συνδέει την ανακάλυψη με την ανάγκη για περισσότερη έρευνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το άρθρο λέει ότι παρόλο που η ομάδα προσπάθησε να «μετριάσει» τυχόν μεροληψίες στα δεδομένα, είχε μόνο ένα σύνολο δεδομένων – από την UK Biobank, μια βάση δεδομένων υγείας με περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους στη χώρα – καθώς ήταν η μοναδική αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων από άποψη κλίμακας και όγκου δεδομένων για την εκτέλεση των προγραμμάτων του υπολογιστή.

Η ομάδα που συνέταξε τη μελέτη για τη νόσο του Πάρκινσον ζήτησε από άλλους ερευνητές να χρησιμοποιήσουν τα ευρήματά τους για περαιτέρω μελέτες, γράφοντας ότι εάν αντιμετωπιστούν οι περιορισμοί στην εργασία τους, τότε η φορετή τεχνολογία και οι συσκευές με αισθητήρες υγείας έχουν την «ικανότητα να μεταφέρουν την ιατρική σε μια ψηφιακή εποχή υγείας», βελτιώνοντας έτσι την ίδια την υγειονομική περίθαλψη και συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους και στην αύξηση της προσβασιμότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: