Το Ισραήλ θα χορηγήσει και τέταρτη δόση εμβολίου κατά του COVID

Το Ισραήλ θα χορηγήσει και τέταρτη δόση εμβολίου κατά του COVID
A health worker injects a man with a dose of the Pfizer-BioNTech vaccine against the coronavirus, at a vaccination centre set up at the Dubai International Financial Center in the Gulf emirate of Dubai, on February 3, 2021. - The United Arab Emirates, which includes Dubai and six other emirates, has suffered a spike in cases after the holiday period. It was among the first to launch a vast vaccination campaign in December 2020 for its population of nearly 10 million and has administered at least three million doses to more than a quarter of its population, second only to Israel in the global race, according to the German data agency Statista. (Photo by Karim SAHIB / AFP) Photo: AFP

του David Meyer

Πριν από πέντε μήνες, το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα που προσέφερε αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου κατά του COVID-19 σε άτομα άνω των 60 ετών. Τώρα, με την παραλλαγή Όμικρον να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, ήδη προχωρά στην τέταρτη δόση.

Αργά την Τρίτη, μια ομάδα ειδικών συνέστησε μια δεύτερη αναμνηστική δόση για άτομα άνω των 60 ετών, ανοσοκατεσταλμένα άτομα και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Η σύσταση πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, αλλά ο πρωθυπουργός Naftali Bennett έσπευσε να χαιρετίσει τη σύσταση, γράφοντας στο Twitter: «Αυτά είναι υπέροχα νέα που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε το κύμα της Όμικρον που κατακλύζει τον κόσμο».

Το Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στο εμβόλιο mRNA των Pfizer-BioNTech. Η απόφαση του Ιουλίου να ξεκινήσει η χορήγηση των τρίτων δόσεων ήρθε έπειτα από πρώιμα δεδομένα από τις εταιρείες που έδειξαν σημαντική αύξηση στην ανοσολογική προστασία. Ωστόσο, αυτή τη φορά δεν έχουν ανακοινωθεί τέτοια στοιχεία.

Ωστόσο, τα κρούσματα που εμφανίζουν μόλυνση από την Όμικρον συνήθως διπλασιάζονται σε περίπου τρεις ημέρες, κάτι που είναι εξαιρετικά γρήγορο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι η ικανότητα της παραλλαγής να αποφεύγει τα αντισώματα θα μπορούσε να σημαίνει ότι απαιτείται μια τέταρτη δόση εμβολίου σε συντομότερο χρονικό διάστημα από τους 12 μήνες που αναμενόταν προηγουμένως.

Ούτε η Pfizer ούτε η BioNTech απάντησαν σε αίτημα για κάποιο σχόλιο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Ισραήλ απαγόρευσε τα περισσότερα ταξίδια από και προς τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιταλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία, την Τουρκία και την Ελβετία, επειδή σχεδόν το 1/5 των νέων κρουσμάτων COVID εντοπίστηκαν ότι προήλθαν από το εξωτερικό.

Το Ισραήλ κατέγραψε πάνω από 1.300 νέα κρούσματα COVID τη Δευτέρα, που ήταν ο υψηλότερος απολογισμός από τον Οκτώβριο. Μέχρι την Τρίτη, υπήρχαν μόλις πάνω από 340 επιβεβαιωμένα κρούσματα Όμικρον, με περισσότερα από 800 επιπλέον κρούσματα ύποπτα αλλά όχι ακόμη επιβεβαιωμένα. Το Ισραήλ κατέγραψε επίσης τον πρώτο του θάνατο που σχετίζεται με την Όμικρον την Τρίτη, αν και οι γιατροί είπαν ότι «προήλθε κυρίως από προϋπάρχουσες ασθένειες και όχι από λοίμωξη του αναπνευστικού που προέρχεται από τον κορονοϊό».