Το νέο τσιπ διακομιστή της Alibaba είναι ένα ορόσημο στην προσπάθεια της Κίνας για αυτάρκεια στους ημιαγωγούς

AFP

Το νεότερο τσιπ του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα βασίζεται σε μικρο-αρχιτεκτονική που παρέχεται από την Arm Ltd., η οποία ανήκει στην SoftBank Group Corp.

Η Alibaba Group Holding Ltd. αποκάλυψε ένα νέο τσιπ διακομιστή που βασίζεται σε προηγμένη τεχνολογία 5 νανομέτρων, σηματοδοτώντας ένα ορόσημο στην επιδίωξη της Κίνας για αυτάρκεια στους ημιαγωγούς.

Το νεότερο τσιπ του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα βασίζεται σε μικρο-αρχιτεκτονική που παρέχεται από την Arm Ltd., η οποία ανήκει στην SoftBank Group Corp., σύμφωνα με ανακοίνωση της Τρίτης.

Η Alibaba, η οποία πραγματοποιεί την ετήσια σύνοδο κορυφής cloud στο Hangzhou, δήλωσε ότι το πυρίτιο θα χρησιμοποιηθεί στα δικά της κέντρα δεδομένων στο «κοντινό μέλλον» και δεν θα πωλείται εμπορικά, τουλάχιστον προς το παρόν.

«Η προσαρμογή των δικών μας τσιπ διακομιστή είναι συνεπής με τις συνεχείς προσπάθειές μας για την ενίσχυση των υπολογιστικών μας δυνατοτήτων με καλύτερη απόδοση και βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση», δήλωσε ο Jeff Zhang, πρόεδρος της Alibaba Cloud Intelligence και επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος της Alibaba Damo Academy. «Σχεδιάζουμε να χρησιμοποιήσουμε τα τσιπ για να υποστηρίξουμε τρέχουσες και μελλοντικές δραστηριότητες σε όλο το οικοσύστημα του Ομίλου Alibaba».

Με την πανδημία να τροφοδοτεί την αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες cloud, οι τεχνολογικοί γίγαντες παγκοσμίως αναζητούν ολοένα και πιο ισχυρούς και ενεργειακά αποδοτικούς ημιαγωγούς για να αποκτήσουν πλεονέκτημα.

Το ολοκληρωμένο κύκλωμα διακομιστή της Alibaba είναι ένα από τα πιο προηγμένα από κινεζική εταιρεία, καθώς μπαίνει στην ίδια κατηγορία με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές της, όπως η Amazon και η Google. Και οι τρεις εταιρείες εξασφαλίζουν μερίδιο αγοράς από τους παραδοσιακούς κατασκευαστές ολοκληρωμένων κυκλωμάτων όπως η Intel Corp. και η Advanced Micro Devices Inc. με προϊόντα προσαρμοσμένα για τα κέντρα δεδομένων και τον φόρτο εργασίας τους.

Η Alibaba είναι μία από τις πολλές κινεζικές εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Πεκίνου να επενδύσει στην ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής και παραγωγικών ικανοτήτων. Γνωστό ως Yitian 710, το chip διακομιστή βασισμένο στο Arm είναι ο τρίτος ημιαγωγός που εισήγαγε ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου από το 2019, μετά από ένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης καθώς και ένα που χρησιμοποιείται για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων.

Αλλά διαθέτοντας περιορισμένες εγχώριες δυνατότητες κατασκευής ημιαγωγών, η Alibaba πιθανότατα θα πρέπει να αναθέσει την παραγωγή σε εξωτερικούς συνεργάτες. Αν και η εταιρεία δεν αποκάλυψε τον κατασκευαστικό της εταίρο, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. και η Samsung Electronics Co. της Νότιας Κορέας είναι οι μόνες δύο εταιρείες ικανές να παράγουν μαζικά τσιπ 5-nm.