Πώς θα μοιάζουν οι «σκιώδεις αποκλεισμοί» στο X του Έλον Μασκ

Πώς θα μοιάζουν οι «σκιώδεις αποκλεισμοί» στο X του Έλον Μασκ
ANKARA, TURKIYE - SEPTEMBER 19: In this photo illustration, a page of 'X' (formerly known as Twitter) Premium account information is displayed on a mobile phone screen in front of a computer screen displaying 'X' logo, in Ankara, Turkiye on September 19, 2023. Harun Ozalp / Anadolu Agency (Photo by Harun Ozalp / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Τί αλλάζει με την επερχόμενη λειτουργία στο πρώην Twitter.

Εννέα μήνες αφότου ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι το X (μέχρι πρότινος Twitter) είχε αρχίσει να εργάζεται σε μια ενημέρωση λογισμικού που θα δείχνει στους χρήστες αν ο λογαριασμός τους έχει «αποκλειστεί», η εταιρεία αποκαλύπτει τι έχει κατά νου.

Η Andrea Conway, μηχανικός της X, προσέφερε μια προεπισκόπηση της επερχόμενης λειτουργίας το απόγευμα της Τρίτης, δείχνοντας εικόνες του τι θα βλέπουν οι χρήστες. (Δεν δόθηκε ημερομηνία για το πότε θα τεθούν σε ισχύ τα φίλτρα περιορισμένης ορατότητας στον ιστότοπο).

Η πρώτη εμφανίζει μια ειδοποίηση στην καρτέλα ειδοποιήσεων ότι ο ιστότοπος έχει «προσθέσει μια επισήμανση στο λογαριασμό σας, η οποία μπορεί να επηρεάσει την εμβέλειά του». Από εκεί, οι χρήστες μπορούν να κάνουν κλικ σε μια σελίδα πληροφοριών που εξηγεί τι συμβαίνει.

«Διαπιστώσαμε ότι ο λογαριασμός σας περιέχει ενδεχομένως ευαίσθητα στοιχεία – όπως βία, γυμνό περιεχόμενο, σεξουαλική συμπεριφορά, σύμβολα μίσους ή άλλο ευαίσθητο περιεχόμενο», αναφέρεται. «Ενδέχεται να επισημάνουμε τις αναρτήσεις σας με μια προειδοποίηση, έτσι ώστε οι άνθρωποι που δεν θέλουν να βλέπουν ευαίσθητο περιεχόμενο να μπορούν να το αποφύγουν. Η εμβέλεια του λογαριασμού σας και του περιεχομένου του μπορεί επίσης να περιοριστεί, όπως να αποκλειστεί από το Timeline, τις συνιστώμενες ειδοποιήσεις, τις τάσεις και τα αποτελέσματα αναζήτησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι χρήστες μπορούν να ζητήσουν επανεξέταση της επισήμανσης αν θεωρούν ότι εφαρμόστηκε με ακατάλληλο τρόπο, αν και δεν ήταν σαφές πώς λειτουργεί αυτή η διαδικασία.

Το Twitter έχει περιορίσει την ορατότητα σε αναρτήσεις που παραβίαζαν τους κανόνες του στο παρελθόν, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που θέτει όρια σε ολόκληρους λογαριασμούς.

Ο περιορισμός της ορατότητας των αναρτήσεων δεν είναι στην πραγματικότητα σκιώδης αποκλεισμός. Το ίδιο το Twitter είχε προηγουμένως περιγράψει αυτή την πρακτική ως «καθιστώντας σκόπιμα το περιεχόμενο κάποιου μη ανιχνεύσιμο από όλους εκτός από το άτομο που το δημοσίευσε, εν αγνοία του αρχικού αποστολέα». (Η εταιρεία, για παράδειγμα, δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι θα περιόριζε τους λογαριασμούς που δεν πληρώνουν για το Twitter Blue, κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σκιώδης αποκλεισμός).

Αλλά ο Μασκ, όταν ανέλαβε τον ιστότοπο, παρέδωσε αρχεία των στελεχών του Twitter που συζητούσαν το φιλτράρισμα της ορατότητας σε επιλεγμένους δημοσιογράφους, κατηγορώντας την εταιρεία για σκιώδεις αποκλεισμούς.

Περίπου την ίδια εποχή, έγραφε: «Το Twitter εργάζεται πάνω σε μια ενημέρωση λογισμικού που θα δείχνει την πραγματική κατάσταση του λογαριασμού σας, ώστε να ξέρετε σαφώς αν σας έχουν κάνει “shadowban”, τον λόγο για τον οποίο έχει γίνει και πώς να ασκήσετε έφεση».

Η Conway σημείωσε ότι οι λεπτομέρειες της διεπαφής χρήστη που μοιράστηκε δεν ήταν τελικές, προσθέτοντας: «Εξακολουθούμε να κοιτάμε κάποιες από τις τελικές λεπτομέρειες, αλλά σύντομα θα έχουμε περισσότερα να μοιραστούμε σχετικά με αυτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com