Τσίπρας: Τα παιχνίδια των καθυστερήσεων τελειώνουν εδώ

Τσίπρας: Τα παιχνίδια των καθυστερήσεων τελειώνουν εδώ
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μιλάει κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης της σήραγγας των Τεμπών και του τμήματος Μαλιακός - Κλειδί του Αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), την Πέμπτη 6 Απριλίου 2017. στην κοιλάδα των Τεμπών. Στην τελετή παρέστη η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Κορίνα Κρέτσου και ο υπουργός  Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Νέα παρέμβαση του πρωθυπουργού για τη διαπραγμάτευση με αφορμή τα εγκαίνια του αυτοκινητόδρομου στα Τέμπη.

 

Μήνυμα αποφασιστικότητας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στα τελευταία μέτρα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και θα υπερασπιστεί τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του αυτοκινητόδρομου Μαλιακός- Κλειδί στα Τέμπη.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε “κατόρθωμα” την ολοκλήρωση της παράκαμψης της κοιλάδας των Τεμπών και του Παντελεήμονα, το οποίο συμβολίζει το πέρασμα της Ελλάδας σε μια νέα εποχή και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης».

«Έχουμε διανύσει έναν πολύ δύσκολο δρόμου, είμαστε στα τελευταία μέτρα και θέλω να τονίσω πως δεν πρόκειται να κουραστούμε, ούτε και να κάνουμε πίσω στα τελευταία μέτρα της διαδρομής», είπε ο κ. Τσίπρας και διαμήνυσε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια εις βάρος του ελληνικού λαού.

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Να μην αφήσουμε κανέναν να παίζει παιχνίδια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας. Η δύσκολη αυτή συγκυρία το κλείσιμο της οποίας θα σηματοδοτηθεί και από το επικείμενο κλείσιμο της αξιολόγησης», επισήμανε και συνέχισε: «Το κλείσιμο της αξιολόγησης, που είτε κάποιοι θέλουν είτε όχι, είναι πάρα πολύ κοντά. Τα παιχνίδια των καθυστερήσεων τελειώνουν εδώ και μέσα στον Απρίλιο τελειώνουν και οι ατέρμονες συζητήσεις και καθυστερήσεις για τα αναγκαία μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα επιτέλους κατακτά μια συνολική συμφωνία που της ανοίγει το δρόμο για την έξοδο από τα προγράμματα οικονομικής επιτροπείας και παρά τις Κασσάνδρες ανακτά τη δύναμη να σταθεί στα πόδια της με τις δικές της δυνάμεις. Ναι, μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και κανείς δεν θα μπορέσει μέχρι το τέλος να μας εμποδίσει».

Παραδίδοντας στην κυκλοφορία το τμήμα Ευαγγελισμός – Σκοτίνα του αυτοκινητοδρόμου Μαλιακός- Κλειδί, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση δεν διεκδικεί την ιδιοκτησία του έργου, του οποίου μοναδικός ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός, αλλά διεκδικεί το ότι κατόρθωσε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να ολοκληρωθεί ένα έργο που εκκρεμούσε 40 και πλέον χρόνια.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση του παρέλαβε το 2015 σταματημένα από τριετίας τα έργα στους οδικούς άξονες της χώρας και με τον κίνδυνο αν δεν κατάφερνε να τα ολοκληρώσει μέχρι την άνοιξη του 2017 να πρέπει να επιστρέψει τα κονδύλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να πληρώσει ρήτρες σε κατασκευαστές και παραχωρησιούχους. Συνολικά θα έφευγαν από τα δημόσια ταμεία περίπου 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σημείωσε. «Κι όμως, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατάφερε να ολοκληρώσει τα έργα μέσα στην προθεσμία και μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση με κατασκευαστές και παραχωρησιούχους κατάφερε να μειώσει τις απαιτήσεις κατά 764 εκατομμύρια ευρώ», τόνισε.

Την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί στην κυκλοφορία η Ολυμπία οδός και σειρά έχει η Ιόνια οδός, προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Για το τμήμα που εγκαινίασε σήμερα τόνισε ότι έχει γίνει συμφωνία για ελεύθερη διέλευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες και θα μπει σε λειτουργία σύστημα ηλεκτρονικών διοδίων για να μπει τέλος στην άδικη και υπερβολική χρέωση. Παράλληλα θα γίνουν εργασίες αναβάθμισης στον παλιό δρόμο Ευαγγελισμού- Σκοτίνας για να τον χρησιμοποιούν οι κάτοικοι της περιοχής χωρίς να πληρώνουν διόδια.

Για τον παλιό δρόμο μέσα από τα στενά των Τεμπών είπε ότι σε αυτό “πληρώθηκε μεγάλος φόρος αίματος” και θύμισε το πολύνεκρο τροχαίο με θύματα μαθητές από το Μακροχώρι Ημαθίας.

Ευχαρίστησε την παριστάμενη επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρετσού, η οποία είναι από τη Ρουμανία, και πρότεινε να πολιτογραφηθεί Ελληνίδα με την αλλαγή του τονισμού από Κρετσού σε Κρέτσου.

Στην τελετή εγκαινίων παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, η υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ο γενικός γραμματέας Υποδομών και Μεταφορών Αθανάσιος Βούρδας, οι περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, βουλευτές και δήμαρχοι της περιοχής.