Βενιζέλος: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πακέτο διάσωσης»

Βενιζέλος: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πακέτο διάσωσης»

«Δεν είναι δυνατόν να επιβάλουμε νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πακέτο διάσωσης και ότι δεν είναι δυνατόν να ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας.  Μιλώντας σε συντάκτες του πρακτορείου Ρόιτερς, στη Νέα Υόρκη ανέφερε σχετικά: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο διάσωσης και είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της δίχως να επιβαρύνει περαιτέρω όσους τη στηρίζουν σήμερα, μέσω της βελτίωσης των όρων δανεισμού της και επιστρέφοντας, πιθανώς τον επόμενο χρόνο, στην ομολογιακή αγορά».

Επίσης πρόσθεσε : «Αντιλαμβανόμεθα πολύ, πολύ καλά, πόσο δυσχερές είναι για την κάθε κυβέρνηση να αποδεχθεί ελάφρυνση χρέους… Το αίτημά μας δεν είναι ελάφρυνση χρέους. Είναι περαιτέρω επανεξέταση των όρων του (σ.σ. διάρκεια και επιτόκια), δίχως επιπρόσθετη επιβάρυνση για τους θεσμικούς δανειστές μας». «Δεν είναι δυνατόν να εφαρμόσουμε νέα δημοσιονομικά μέτρα. Δεν είναι δυνατόν να επιβάλουμε νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις», δήλωσε.

Διαβάστε ακόμη: Μπαράζ συναντήσεων κυβέρνησης και τρόικας

Αναφερόμενος στην εκτόξευση του επιπέδου της ανεργίας άνω του 27% και εκείνης των νέων περί το 60%, ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι «μιλάμε για την πιθανότητα μιας χαμένης γενιάς», και επισήμανε ότι το ενδεχόμενο μιας κοινωνικής έκρηξης, εάν οι Έλληνες αναγκαστούν να υπομείνουν περαιτέρω δημοσιονομική λιτότητα, είναι ο «μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα».

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, παρά τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και τις χρηματοδοτικές ενέσεις που έχει λάβει έως τώρα από τους κοινοτικούς εταίρους της και το ΔΝΤ, η Ελλάδα αναμένεται ότι θα χρειαστεί ακόμη 10 – 12 δισ.ευρώ την επομένη διετία.

«Στόχος μας δεν είναι να μετασχηματίσουμε το πρόγραμμα προσαρμογής σε ένα πιο χαλαρό πρόγραμμα, αλλά να εφαρμόσουμε με έναν έξυπνο τρόπο το υπάρχον πρόγραμμα».

Ο κ.Βενιζέλος σημείωσε επίσης ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ύψους 300 δισ.ευρώ είναι μέτριο συγκρινόμενο με τα τρισεκατομμύρια χρέους που έχουν η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία, αλλά ότι είναι απαγορευτικό για το μέγεθος της οικονομίας, η οποία είναι τώρα μια από τις μικρότερες της ΕΕ.

Τέλος, επεσήμανε ότι μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στη Γερμανία υπάρχει η δυνατότητα ύπαρξης μιας συζήτησης στρατηγικού χαρακτήρα σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και για την «επανεξέταση και επαναπροσδιορισμό της κοινής ευρωπαϊκής μας μοίρας».

Διαβάστε επίσης: Δέκα χώρες που τις «πνίγει» το χρέος