Βρετανία: Τέταρτη δόση την άνοιξη – Πλήρης κατάργηση περιορισμών τώρα

Βρετανία: Τέταρτη δόση την άνοιξη – Πλήρης κατάργηση περιορισμών τώρα
epa09091669 Pedestrians walk over Westminster Bridge in London, Britain, 23 March 2021. Lockdown restrictions due to the Coronavirus pandemic has cost the UK economy a whopping 270 billion euros, according to data from the Centre of Economics and Business Research (CEBR). London has been mostly severely hit, loosing over 55 billion euros. The day of 23 March marks one years since lockdown restrictions began across Britain. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στους πιο ευάλωτους ανθρώπους της Βρετανίας θα προσφερθεί μια ακόμα ενισχυτική δόση εμβολίου, η τέταρτη, αυτή την άνοιξη για να ενισχυθεί η ανοσία τους, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να εγκαταλείψει όλους τους περιορισμούς για την πανδημία.

Το εμβόλιο θα προσφερθεί σε ενήλικες ηλικίας 75 ετών και άνω, κατοίκους γηροκομείων και σε άτομα άνω των 12 ετών που έχουν ανοσοκαταστολή και διατρέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Sajid Javid, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Η αναμνηστική δόση συνιστάται έξι μήνες μετά από την προηγούμενη δόση και θεωρείται «γέφυρα» πριν από μια άλλη, δυνητικά ευρύτερη, καμπάνια ανοσοποίησης αυτό το φθινόπωρο.

Η κίνηση έρχεται λίγες ώρες πριν ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ανακοινώσει τον τερματισμό των περιορισμών για την πανδημία της Αγγλίας.

Το ΗΒ εντάσσεται σε μια σχετικά μικρή λίστα χωρών που έχουν ξεκινήσει ευρείες εκστρατείες για τέταρτη δόση. Το Ισραήλ ξεκίνησε τον περασμένο μήνα να προσφέρει τέταρτη δόση σε όλους τους ενήλικες.

Η απόφαση του ακολουθεί τη συμβουλή της Μικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης, η οποία είπε ότι παρά τις αβεβαιότητες σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Covid πιθανότατα θα εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η ανοσία που προέρχεται από τον εμβολιασμό μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και πολλοί από τους γηραιότερους ενήλικες έλαβαν την πιο πρόσφατη δόση εμβολίου τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, σημείωσε η επιτροπή.

Σε ενήλικες άνω των 18 ετών θα προσφερθούν τα εμβόλια mRNA που παρασκευάζονται είτε από τη Moderna Inc. είτε από τις Pfizer Inc.-BioNTech SE, ενώ τα επιλέξιμα άτομα ηλικίας 12 έως 18 ετών θα λάβουν το εμβόλιο Pfizer-BioNTech.