VV Conscious Swimwear: Το fashion brand με ελληνική και οικολογική υπογραφή

VV Conscious Swimwear: Το fashion brand με ελληνική και οικολογική υπογραφή
Η Βαλεντίνα Βασιλάτου περιγράφει πώς το όραμά της να δημιουργήσει μία ηθική, σύγχρονη, έξυπνη και trendy ταυτότητα, πήρε σάρκα και οστά.

Κάθε πρωί που σηκώνεται από το κρεβάτι, το πρώτο πράγµα που κάνει είναι να κοιτάξει το πρόγραµµά της. Συνήθως, από το προηγούµενο βράδυ έχει «χτίσει» κάποιες νέες ιδέες, τις οποίες, αφού πιει µια γουλιά καφέ, προσπαθεί να εντάξει στα καθήκοντά της. Κάθεται στο γραφείο που έχει «στήσει» στο υπόστεγο του σπιτιού της, παίρνει θέση και «βουτάει» στη δουλειά.

Από µικρή σχεδίαζε ρούχα µε θεµατικές ενότητες, εµπνεόµενη από το περιβάλλον, και ονειρευόταν να έχει τη δική της επιχείρηση. Την ίδια στιγµή, ανησυχώντας για τον οικολογικό αντίκτυπο της µόδας, ανέκαθεν επεδίωκε να ελαχιστοποιήσει το περιβαλλοντικό αποτύπωµα των δηµιουργιών της.

Σπουδάζοντας ενδυµατολογία και µετέπειτα εργαζόµενη σε management και planning εταιρείες, ανέπτυξε τις απαραίτητες δεξιότητες για την πραγµατοποίηση του ονείρου της. Έτσι, γεµάτη αυτοπεποίθηση, «έστησε» την επιχείρησή της.

Η Βαλεντίνα Βασιλάτου, ιδρύτρια του ελληνικού brand µαγιό µοντέρνας αισθητικής VV Conscious Swimwear, έχει στόχο µέσα από την τέχνη και τη µόδα να συµβάλει στην οικολογική ενηµέρωση και δράση. Όλη η ιδέα της, φυσικά, ήρθε µετά από έρευνα. Αφού έµαθε για την οικολογική µόδα, και συγκεκριµένα τη διαδικασία παραγωγής οικολογικών υφασµάτων, ξεκίνησε τη δηµιουργία του brand.

Όπως δηλώνει η ίδια, ένα τέτοιο εγχείρηµα έχει τροµερές προκλήσεις, καθώς οι πρώτες ύλες είναι δυσεύρετες και οι περισσότερες προέρχονται από το εξωτερικό. Αυτά, σε συνδυασµό µε το κόστος, τις δοκιµές που απαιτείται να γίνουν και την έρευνα που πρέπει να πραγµατοποιηθεί προκειµένου να επιλεγούν πρώτες ύλες µε επικυρώσεις και οικολογικές πιστοποιήσεις, κάνουν τη διαδικασία δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη για έναν άνθρωπο που διαθέτει όραµα, υποµονή και ευελιξία.

Πώς ξεκίνησε η VV Conscious Swimwear

Το χρονικό διάστηµα κατά τη διάρκεια του οποίου όλα είχαν «παγώσει» λόγω της πανδηµίας, η Βαλεντίνα δηµιουργούσε την εταιρεία της. Τον Ιανουάριο του 2021 ξεκίνησαν οι πρώτες ενέργειες παρουσίασης των προϊόντων της και µε καθηµερινή και σχολαστική εργασία, ξεπερνώντας εµπόδια και περιορισµούς, το όραµά της πήρε σάρκα και οστά.

Στο Central Saint Martins, το πανεπιστήµιο όπου σπούδασε, η Βαλεντίνα είχε την ευκαιρία να διευρύνει και να εµπλουτίσει τις γνώσεις της στην ενδυµατολογία. Κατανόησε τεχνικές δηµιουργίας και επικοινωνίας χαρακτήρων µέσω της ένδυσης, ενώ µέσα από τα ποικίλα πρότζεκτ που ανέλαβε της δόθηκε η ευκαιρία να πειραµατιστεί µε διαφορετικές πτυχές και αισθητικές. Στόχος ήταν το ρούχο να κρύβει µια ιστορία και να περνάει ένα µήνυµα.

 

Η Βαλεντίνα Βασιλάτου, έχει στόχο μέσα από την τέχνη και τη μόδα να συμβάλει στην οικολογική ενημέρωση και δράση.

 

Οι σπουδές και η εµπειρία που απέκτησε εκτός συνόρων την εξέλιξαν ως δηµιουργό, όµως την έκαναν και µεθοδική. Επέλεξε να σπουδάσει στο Λονδίνο, σε ένα µέρος όπου, όπως λέει η ίδια, δίνουν µεγάλη αξία στην τέχνη και καταξιώνουν αυτούς που εκφράζονται µέσω αυτής. Ένα µέρος στο οποίο δίνεται βάση στα πρακτικά στοιχεία και οι νέοι έχουν την ευκαιρία να χτίσουν γερά θεµέλια στους τρόπους επικοινωνίας των καλλιτεχνικών τους ιδεών. Αυτό που επιθυµούσε ήταν να µάθει αυτές τις τεχνικές ώστε να µπορεί να τις αξιοποιήσει.

Η σχέση της µε το εξωτερικό παραµένει δυνατή. Προς µεγάλη της ικανοποίηση, µε το ξεκίνηµα του brand της, είχε προτάσεις που κατέληξαν σε συνεργασίες µε πολλές άλλες χώρες, και έτσι τα µαγιό της πωλούνται ήδη σε καταστήµατα στο Μιλάνο, στο Βερολίνο και στο Ντουµπάι. Η οικονοµική στήριξη από κοντινά της πρόσωπα, όπως και η προώθηση από τους συνεργάτες και τους υποστηρικτές της, αποτέλεσαν ένα γερό έναυσµα ώστε να ξεκινήσουν να µπαίνουν τα θεµέλια για τα πρώτα της βήµατα. Κάθε κίνηση που κάνει η Βαλεντίνα είναι καλά µελετηµένη και ζυγισµένη, χωρίς σπατάλες, ενώ κάθε πόρος που αξιοποιείται είναι ανάλογος του επιπέδου και του σταδίου στο οποίο βρίσκεται η επιχείρηση.

Κάτι παραπάνω από ένα απλό brand μαγιό

Λαµβάνοντας υπόψη έναν έναν τους παράγοντες και µε πολλή σκέψη και πειραµατισµό, ανάλυση σεναρίων και έρευνα αγοράς, η Βαλεντίνα κατάφερε να ξεκινήσει την εταιρεία της. Αυτό που κάνει πάντα είναι να µελετά εις βάθος τις απαραίτητες πληροφορίες. Στις συνεργασίες της προσπαθεί να είναι συγκεκριµένη σε ό,τι αφορά το αποτέλεσµα που επιθυµεί να επιτευχθεί, ενώ, όπως µας λέει, αφιερώνει πολύ χρόνο σε κάθε βήµα της παραγωγικής διαδικασίας.

Σε όλο αυτό το διάστηµα, από το «στήσιµο» µέχρι και την εκτέλεσή της, έχει αντιµετωπίσει δυσκολίες. Όµως η ενέργεια και η θέλησή της για την υλοποίηση όλων όσα έχει φανταστεί την γεµίζουν δύναµη. Προχωρά αρµονικά, σταθερά και µε µεθοδικότητα, προσπαθώντας να ξεκινάει κάθε ηµέρα µε θετική ενέργεια.

Τα µαγιό VV Conscious Swimwear κρύβουν ένα concept, «δηλώνοντας» ταυτόχρονα τον οικολογικό τους χαρακτήρα µε µοντέρνο τρόπο. Τα υφάσµατα και η έµπνευση των σχεδίων της Βαλεντίνας «ξεκινούν» από τη θάλασσα. Συγκεκριµένα, είναι από πλαστικά µπουκάλια και δίχτυα τα οποία συλλέγουν εθελοντές από ελληνικές και ξένες θάλασσες και τα στέλνουν σε εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας για να τους δοθεί δεύτερη ζωή.

Τα σχέδιά της προέρχονται και αυτά από τη θάλασσα και έχουν σκοπό να αναδειχθεί η σηµασία της ζωής και η τέχνη της φύσης. Η Βαλεντίνα αποτυπώνει στα µαγιό της συνδυασµούς χρωµάτων και σχηµάτων της φύσης µε αφαιρετικό και minimal τρόπο. Απευθύνεται σε γυναίκες που θέλουν να ξεχωρίζουν και να γνωρίζουν την προέλευση του προϊόντος, το οποίο επιλέγουν να φορούν. Γυναίκες µε άποψη και στιλ, που χαίρονται τη µοναδικότητά τους.

Με τα αφαιρετικά prints, αλλά και µε τα διαφορετικά κοψίµατα που προσφέρουν οι γραµµές των µαγιό, καλύπτουν τις στυλιστικές ανάγκες διαφορετικών επιλογών και όλων των ηλικιών. Για την Βαλεντίνα, η οικολογία είναι κάτι που πρέπει να µας αφορά όλους και η τέχνη αποτελεί τον ιδανικό τρόπο έκφρασής της.

Οι ισορροπίες της φύσης την συναρπάζουν. Χρησιµοποιεί τους οργανικούς συνδυασµούς της ως πηγή έµπνευσης και τους αναδεικνύει µέσα από τη δουλειά της.

Η θαλάσσια ζωή είναι και η θεµατική της πρώτης της κολεξιόν. Επιλέγει οργανισµούς που της κεντρίζουν το ενδιαφέρον και µε την αισθητική και τις γνώσεις της πάνω στην τέχνη «παίζει» µε σχήµατα, χρώµατα και µεγέθη, βρίσκοντας τον καλύτερο συνδυασµό για το ανθρώπινο σώµα. Έτσι, αυτός που το φοράει «παίρνει µια άλλη µορφή» και αποκτά µια σχέση µε ένα θαλάσσιο ον το οποίο ανακαλύπτει µέσα από την τέχνη της.

Είναι βέρα Κεφαλονίτισσα και το υγρό στοιχείο είναι το φόρτε της. Φυσικά, έχει ήδη ξεκινήσει τα επόµενα σχέδιά της, προτείνοντας πάντα τις τελευταίες τάσεις της µόδας, χρησιµοποιώντας καινοτόµα, οικολογικά υφάσµατα.