Χρέος, εμπορικοί πόλεμοι και χαμηλή παραγωγικότητα: Ο κόσμος μετά την πανδημία

Χρέος, εμπορικοί πόλεμοι και χαμηλή παραγωγικότητα: Ο κόσμος μετά την πανδημία
epa10548292 A man looks through a window on the 54th floor of the US Bank Tower in Downtown Los Angeles, California, USA, 28 March 2023. According to reports from security company Kastle Systems, the occupancy in office building in ten major cities across the US is still at 50 percent of what it was pre-pandemic. EPA/ETIENNE LAURENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην αναδυόμενη πανδημική οικονομία, «το παγκόσμιο περιβάλλον ανάπτυξης έχει γίνει πολύ δύσκολο», δήλωσε ο Maurice Obstfeld, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Τα επίπεδα-ρεκόρ του δημόσιου χρέους, οι γεωπολιτικές εντάσεις που απειλούν να διασπάσουν το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα και οι επίμονα αδύναμες αυξήσεις της παραγωγικότητας μπορεί να επιβαρύνουν τον κόσμο με ένα μέλλον αργής ανάπτυξης που θα ανακόψει την ανάπτυξη σε ορισμένες χώρες πριν καν αρχίσει.

Αυτή η απογοητευτική άποψη για μια μετα-πανδημική παγκόσμια οικονομία, όπως μεταδίδει το Reuters, προέκυψε από έρευνα που οργανώθηκε από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Κάνσας Σίτι και συζητήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Διερευνήθηκαν θέματα όπως οι προοπτικές για την τεχνολογική καινοτομία, το δημόσιο χρέος και η κατάσταση του διεθνούς εμπορίου σε μια εποχή που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχουν διαβρώσει μια κάποτε ευρεία παγκόσμια συμφωνία, τουλάχιστον θεωρητικά, για την ενίσχυση της ελεύθερης ροής αγαθών και υπηρεσιών.

«Οι χώρες βρίσκονται τώρα σε ένα πιο εύθραυστο περιβάλλον. Έχουν χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος των δημοσιονομικών τους πόρων για να αντιμετωπίσουν μια πανδημία… Στη συνέχεια, έχετε δυνάμεις που τροφοδοτούνται από την πολιτική, τον γεωοικονομικό κατακερματισμό, τις εμπορικές εντάσεις, την αποσύνδεση μεταξύ της Δύσης και της Κίνας», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Pierre-Olivier Gourinchas σε συνέντευξή του στο περιθώριο ενός ετήσιου συνεδρίου της Fed. «Αν φτάσουμε σε ένα σημείο όπου ένα μέρος του κόσμου έχει ‘κολλήσει’ και έχει μεγάλο πληθυσμό, αυτό δημιουργεί τεράστιες δημογραφικές και μεταναστευτικές πιέσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Gourinchas δήλωσε ότι είναι πιθανό η παγκόσμια ανάπτυξη να παγιωθεί στο 3% ετησίως, ένα ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τα ποσοστά άνω του 4% που παρατηρήθηκαν όταν η ταχεία πρόοδος της οικονομίας της Κίνας οδήγησε την παγκόσμια παραγωγή σε υψηλότερα επίπεδα και το οποίο ορισμένοι οικονομολόγοι θεωρούν οριακά υφεσιακό σε έναν κόσμο όπου τα γρήγορα κέρδη θα πρέπει να είναι ακόμη εφικτά στις μεγάλες, λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Αλλά στην αναδυόμενη πανδημική οικονομία, «το παγκόσμιο περιβάλλον ανάπτυξης έχει γίνει πολύ δύσκολο», δήλωσε ο Maurice Obstfeld, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ και τώρα συνεργάτης στο Ινστιτούτο Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά στην Ουάσιγκτον.

Η Κίνα υποφέρει τώρα από χρόνια οικονομικά προβλήματα μαζί με τη συρρίκνωση του πληθυσμού της. Οι αναδυόμενες βιομηχανικές πολιτικές στις ΗΠΑ και αλλού αναδιατάσσουν τις παγκόσμιες αλυσίδες παραγωγής με τρόπους που μπορεί να είναι πιο ανθεκτικοί ή να εξυπηρετούν σκοπούς εθνικής ασφάλειας, αλλά είναι και λιγότερο αποτελεσματικοί.

Το συγκεκριμένο συμπόσιο, όπως σημειώνει το Reuters, είναι μια από τις πρώτες σημαντικές προσπάθειες απολογισμού των μακροπρόθεσμων οικονομικών εξελίξεων μετά την πανδημία και εν μέσω ανανεωμένων γεωπολιτικών εντάσεων. Όλα αυτά έρχονται μετά από χρόνια κατά τα οποία οι αξιωματούχοι ήταν αρχικά απασχολημένοι με την καταπολέμηση του ίδιου του COVID-19 και στη συνέχεια έπρεπε να επικεντρωθούν σε μια παγκόσμια έκρηξη του πληθωρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com