Χρηματιστήριο: Αυστηρά κριτήρια και κίνητρα για να γίνει trading αγορά

Χρηματιστήριο: Αυστηρά κριτήρια και κίνητρα για να γίνει trading αγορά
Γενική άποψη από το κτίριο του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020. Ράλι καταγράφει η χρηματιστηριακή αγορά ακολουθώντας την έντονη ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών στον απόηχο των ενθαρρυντικών μηνυμάτων από την κλινική μελέτη της Pfizer για το εμβόλιο. Το θετικό κλίμα υποστηρίζεται από την αναβάθμιση- έκπληξη της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody΄s η οποία έχει οδηγήσει σε πρωτοφανές ράλι και τα ελληνικά ομόλογα. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αλλαγές στον κανονισμό προανήγγειλε ο Γ. Κοντόπουλος (EXAE) - Τα roadshows, τα κίνητρα για τους ξένους επενδυτές και η προετοιμασία ενόψει investment grade  

Με στόχο την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της ανταγωνιστικότητας του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) ενόψει και των εξελίξεων που δρομολογεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, προωθούνται αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας του.

Ο νέος κανονισμός εστιάζει στην Κύρια Αγορά και θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2024, όπως και η νέα τιμολογιακή πολιτική του ΧΑ ενώ είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για αλλαγές και στην Εναλλακτική Αγορά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα προανήγγειλλε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, θεσπίζεται κατώτατο όριο κεφαλαιοποίησης στα 40 εκατ. ευρώ για εισαγωγή μιας εταιρείας στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου, με τις μικρότερες να οδεύουν στην Εναλλακτική Αγορά. 

Επιπλέον, ενισχύεται ο θεσμός του Ειδικού Διαπραγματευτή και θεσπίζεται υποχρέωση τήρησης σε συνεχή βάση επαρκούς διασποράς για τις εισηγμένες εταιρείες και ειδικά για τις μεγάλες, άνω των 200 εκατ. ευρώ θα απαιτείται διασπορά άνω του 15%. Σήμερα ο κανονισμός θέτει την “κόκκινη γραμμή” σε διασπορά κάτω του 10% και μετοχολόγιο κάτω των 30 μετόχων και όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντόπουλος “πρέπει να σταματήσουν τα αστεία”. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν εταιρείες που δεν έχουν κίνητρα να αυξήσουν τη διασπορά τους ενώ πρόθεση της διοίκησης της ΕΧΑΕ είναι μια trading αγορά.

Οι επιδόσεις

Εντωμεταξύ, όπως τόνισε ο κ. Κοντόπουλος, εν μέσω αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές και χαμηλών αποδόσεων από τις τράπεζες, το ελληνικό χρηματιστήριο σημειώνει υψηλές επιδόσεις, με αύξηση 30% για τον Γενικό Δείκτη Τιμών στο 9μηνο και με συμμετοχή 56% των ξένων επενδυτών στη συναλλακτική δραστηριότητα, αν και καταγράφονται εκροές. Εν πολλοίς στις επιδόσεις του ΧΑ αντανακλάται η υψηλή κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών και το ρεκόρ χρηματικών διανομών, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ το 2023, από 2,4 δισ. ευρώ το 2022.

Σημειώνεται επίσης ότι από την αρχή του έτους έχουν αντληθεί από την κεφαλαιαγορά 1,265 δισ. ευρώ: για την εισαγωγή στην Κύρια Αγορά της Austria Card, στην Εναλλακτική Αγορά των Med και Dotsoft, για το ομόλογο της Μυτιληναίος και για δύο αυξήσεις κεφαλαίου των Attica Bank και Ideal. Στις εταιρείες που βρίσκονται προ των πυλών του ΧΑ περιλαμβάνεται η Optima Bank ενώ πριν το τέλος του έτους εκτιμάται η εισαγωγή των ΑΕΕΑΠ Orilina και Trade Estates. 

Τα roadshows και η αναβάθμιση

Εντωμεταξύ, σχετικά με την αναβάθμιση του ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές ως αποτέλεσμα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, ο κ. Κοντόπουλος ανέφερε ότι πληρούνται ήδη τα ποιοτικά κριτήρια του οίκου FTSE. Επομένως γίνονται οι τεχνικές και ρυθμιστικές βελτιώσεις για να ικανοποιηθούν και τα ποσοτικά, ήτοι τουλάχιστον 5 εισηγμένες να πληρούν τα κριτήρια εισόδου σε FTSE Developed Large Cap Index ή FTSE Developed Mid Cap Index και η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών στο δείκτη FTSE Developed All Cap δείκτη να υπερβαίνει τα 31,9 δισ. δολ. Ανέφερε δε ότι το ΧΑ θα μπει στην watchlist για τις ανεπτυγμένες αγορές εντός του 2024.

Στο πλαίσιο των δράσεων της διοίκησης του ΧΑ για την αύξηση της αναγνωρισιμότητας του ελληνικού χρηματιστηρίου στους διεθνείς επενδυτές διοργανώνονται roadshows και επίκειται σχετική διοργάνωση 31 Οκτωβρίου για τις εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Θα ακολουθήσει το Greek Investment Conference στο Λονδίνο, 27-28 Νοεμβρίου σε συνεργασία με τη Morgan Stanley και το Επενδυτικό Roadshow 2024 στη Νέα Υόρκη με την JP Morgan, 25 Ιανουαρίου 2024. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: