Μπορεί η κρίση στην Κριμαία να φτάσει ως την Ελλάδα;

Μπορεί η κρίση στην Κριμαία να φτάσει ως την Ελλάδα;

Η  εξωτερική πολιτική της Ρωσίας έχει αποδυναμώσει το ρούβλι και αυτό ίσως σημαίνει λιγότερες επισκέψεις Ρώσων τουριστών στη νότια Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι.

του Ίαν Μοντ

Δεν απαιτείται μεταπτυχιακός τίτλος στις διεθνείς σχέσεις για να καταλάβει κάποιος γιατί η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία ανησυχεί πολλούς Ουκρανούς. Το γιατί, όμως, πρέπει να αγχώνει και τόσους Έλληνες ξενοδόχους ή Ισπανούς μαγαζάτορες είναι λιγότερο εμφανές.

Η διεθνής καταδίκη των ενεργειών της Ρωσίας έχει πλήξει το ήδη αδύναμο ρωσικό ρούβλι, οδηγώντας την αξία του σε πτώση κατά 11% σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ. Αυτή η εξέλιξη έχει καταστήσει τις διακοπές των Ρώσων στην Ευρώπη ακριβότερες, και λιγότερο ελκυστικές.

«Οι νομισματικές ισοτιμίες είναι θεμελιώδους σημασίας για τον τουρισμό», αναφέρει ο Ραμόν Εσταλέγια, διευθυντής της ισπανικής Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. «Αν το ρούβλι συνεχίσει να υποτιμάται, θα έχουμε πρόβλημα».

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τις προβληματικές οικονομίες της νότιας Ευρώπης, όπου ο τουρισμός αποτελεί μια από τις ελάχιστες πηγές ελπίδας για οικονομική ανάκαμψη. Τα τελευταία χρόνια, οι Ρώσοι  τουρίστες έχουν δώσει ώθηση στον τουρισμό αυτών των χωρών. Σχεδόν 1,6 εκατ. Ρώσοι επισκέφθηκαν την Ισπανία το 2013, μια άνοδος της τάξης του 31% σε σχέση με το 2012, σύμφωνα με το ισπανικό Υπουργείο Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τουρισμού.

Στην Ελλάδα, όπου ο τουρισμός αποτελεί το 16% του ΑΕΠ, η έκρηξη της έλευσης Ρώσων τουριστών ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, πάνω από 1,2 εκατομμύρια Ρώσοι επισκέφθηκαν την χώρα τους πρώτους πέντε μήνες του 2013, ένας αριθμός αυξημένος κατά 49,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2012.

Σημειώστε ότι οι Ρώσοι τουρίστες φημίζονται για το επίπεδο κατανάλωσής τους, σε σχέση με τουρίστες άλλων εθνικοτήτων. Μια έρευνα του ισπανικού τουριστικού γραφείου Serhs Tourism κατέδειξε ότι οι Ρώσοι ξοδεύουν κατά μέσο όρο 125 Ευρώ την ημέρα, ενώ οι Γερμανοί, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι ξοδεύουν 98, 93 και 80 Ευρώ/ημέρα αντίστοιχα.

Πλέον, οι Ρώσοι κρατούν στάση αναμονής προτού κλείσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Ο Ντέλφι Τορνς, γενικός διευθυντής του γραφείου, αναφέρει ότι ήδη οι κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων από τη Ρωσία έχουν μειωθεί κατά 11%, ενώ και οι κρατήσεις πακέτων διακοπών παρουσιάζουν πτώση κατά 20%.

Παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας εμφανίζονται φοβισμένοι κι από τη διακοπή των διαπραγματεύσεων για την άρση της βίζας στην είσοδο Ρώσων πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι απειλές για επιπλέον κυρώσεις ίσως σημάνουν και τον περιορισμό στην έγκριση βίζας για τουρίστες από τη Ρωσία.

«Δυσχεραίνοντας την έλευση των Ρώσων στην Ευρώπη, θα πληγώσουμε την ίδια την Ευρώπη», επισήμανε πρόσφατα ο Τάλεμπ Ριφάι, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού του ΟΗΕ σε ένα συνέδριο στη Βαρκελώνη.

Διαβάστε ακόμη:

Ο τουρισμός ενώνει Ελλάδα – Ρωσία

Τρίτη στις τουριστικές προτιμήσεις των Ρώσων η Ελλάδα

Καλώς ήρθε το (τουριστικό) ρούβλι!

Μήπως ήρθε η ώρα για επενδύσεις στη Ρωσία;

Οι πραγματικές συνέπειες των κυρώσεων των ΗΠΑ στη Ρωσία