Δύο Έλληνες άφησαν Google και Facebook για μια «λαμπρή» ιδέα

Δύο Έλληνες άφησαν Google και Facebook για μια «λαμπρή» ιδέα

Οι Βασιλάκης και Λεριός ανέπτυξαν μια εφαρμογή για γρήγορη ανάλυση δεδομένων και το Fortune τους παρουσιάζει στο αμερικανικό κοινό.

Πριν τρία χρόνια, ένας Έλληνας προγραμματιστής της Google και ένας Έλληνας μηχανικός ανάλυσης εικόνων της Facebook, αποφάσισαν να συνεργαστούν πάνω σε μια απλή ιδέα. Την ανάπτυξη μιας εφαρμογής που θα απλοποιούσε την λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων, απαντώντας σε απλά, βασικά ερωτήματα όπως το «πώς κέρδισα αυτόν τον πελάτη;»

Τον προηγούμενο Αύγουστο, ο Τεό Βασιλάκης (ο πρώην προγραμματιστής της Google – φωτογραφία) και ο Απόστολος Λεριός (ο πρώην μηχανικός του Facebook) δημιούργησαν την εταιρεία Metanautix. Η ιδέα τους τράβηξε αμέσως την προσοχή της Sequoia Capital, η οποία χρηματοδότησε τη νέα εταιρεία με το ποσό των επτά εκατομμυρίων δολαρίων. Έτσι προέκυψε το Quest Data Compute Engine, η πρώτη πλατφόρμα της Metanautix που επιθυμεί να κάνει την ανάλυση των πολλών δεδομένων μιας επιχείρησης, μια απλή και γρήγορη υπόθεση.

Σήμερα, ο Τεό Βασιλάκης συνομιλεί με το αμερικανικό Fortune και παρουσιάζει με απλά λόγια τις λειτουργίες και τις δυνατότητες της νέας πλατφόρμας. «Παραδοσιακά η ανάλυση δεδομένων χρειάζεται ένα υπολογιστικό φύλλο ή μια βάση δεδομένων, ώστε να μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις και να πάρετε τα αποτελέσματα», ξεκινά ο Βασιλάκης. «Μια Υπολογιστική Μηχανή Δεδομένων σας βοηθά απλά να θέτετε τις ερωτήσεις που επιθυμείτε πάνω σε οποιαδήποτε βάση δεδομένων, υπολογιστικό φύλλο ή αρχείο με δεδομένα που έχετε στην κατοχή σας».

Το Quest περιέχει ένα πλήθος λειτουργιών για επιχειρήσεις. Μια από τις βασικές λειτουργίες του αφορά την ανάλυση μάρκετινγκ. Μέχρι τώρα οι εταιρείες που χρησιμοποιούσαν τις διαδικτυακές υπηρεσίες για την προώθηση των προϊόντων, βάσιζαν τα αποτελέσματά τους στις τελευταίες ενέργειες των πελατών τους. Ωστόσο, αν μια επιχείρηση επιθυμούσε να προσδιορίσει καλύτερα τον τρόπο που κινήθηκε ο συγκεκριμένος πελάτης, αναλύοντας την συμπεριφορά του, τότε τα δεδομένα πολλαπλασιάζονται και ο υπολογισμός γίνεται μια απαιτητική υπόθεση.

Αυτό που προσφέρει το Quest, σύμφωνα με τον Βασιλάκη, είναι να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία. «Πήραμε αυτή τη διαδικασία που χρειάστηκε δύο μέρες ανάλυσης και την ολοκληρώσαμε σε μόλις 20 με 25 λεπτά σε μια μεμονωμένη μηχανή και μόλις σε 3,5 λεπτά σε ένα cluster».

«Αυτό είναι μια κατηγορία εφαρμογών, η επεξεργασία είναι απλά ταχύτερη, απλούστερη, ευκολότερη. Μετά όμως υπάρχουν και άλλες κατηγορίες, πιο εξωτικές: για παράδειγμα, για μια εταιρεία κοινής ωφελείας βοηθάμε με την ανάλυση 3D μοντέλων για αγωγούς αερίου και με τη μετακίνηση μεταξύ των φορητών υπολογιστών στο cloud, που τους επιτρέπει να διερευνούν τις εικόνες και να κάνουν πιο φανταχτερά πράγματα με αυτά τα δεδομένα» συμπληρώνει.

Αν και νέα, η Metanautix έχει ήδη προσεγγίσει τους πρώτους τις πελάτες. Ως συνεργάτης της Tableau, οι πελάτες αυτοί προέρχονται κυρίως από εταιρείες που συνεργάζονται με την εταιρεία λογισμικού. «Είμαστε σε ένα στάδιο όπου έχουμε οκτώ με εννιά πελάτες, αν και είναι νωρίς ακόμα για την ανάπτυξή μας. Θέλουμε να βεβαιωθούμε πως όλοι οι πελάτες μας θα πετύχουν. Έτσι βοηθούμε και εμείς με τις εφαρμογές, ωστόσο ο κύριος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν ολοκληρωμένο οργανισμό επαγγελματικών υπηρεσιών. Για παράδειγμα, συζητούσαμε με μια μεγάλη εταιρεία μαζική ψυχαγωγίας που ήθελε να δημιουργήσει ένα καλύτερο μοντέλο που θα προέβλεπε τα έσοδα από τις ταινίες του box office. Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο ειδικά για αυτή, αλλά ο τελικός μας σκοπός είναι η κάθε εταιρεία να δημιουργεί το δικό της μοντέλο. Γιατί στην πραγματικότητα, για να μπορέσει ένας οργανισμός να λειτουργεί επιτυχημένα θα πρέπει να κατέχει ο ίδιος την σχεδίαση του μοντέλου, καθώς αυτό μπορεί να αλλάξει την κουλτούρα της επιχείρησής του και τον τρόπο που συλλέγει τα δεδομένα.»

Από τους στόχους της εταιρείας των δύο Ελλήνων δεν θα μπορούσε να λείπει και το Διαδίκτυο Αντικειμένων (internet of things).

«Έχουμε ήδη προχωρήσει σε μια δοκιμή, με ένα μικρό όχημα που μπορεί να οδηγηθεί με ένα τηλεχειριστήριο. Με το Quest μπορούμε να θέσουμε απλές ερωτήσεις όπως σε ποιο σημείο βρίσκεται και τι αναφέρουν οι αισθητήρες του. Ωστόσο, ειδικά στο Διαδίκτυο Αντικειμένων, πολλά δεδομένα δεν αποθηκεύονται. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να καταδείξουμε ότι είναι πραγματικά σημαντικό να έχεις το ίδιο μοντέλο ερωτημάτων και ανάλυσης των δεδομένων σου, ανεξάρτητα από του που βρίσκεται.»

Σκοπός του Βασσιλάκη και της Metanautix για το 2015 είναι να αναπτύξει περισσότερο τις εφαρμογές του Quest πάνω σε επαναλαμβανόμενα σενάρια και πραγματικά προβλήματα και να βοηθήσει στην αύξηση της απόδοσης και την απλότητα της επεξεργασίας των δεδομένων μιας επιχείρησης.