Πέντε βασικές παρανοήσεις σχετικά με τις startups

Πέντε βασικές παρανοήσεις σχετικά με τις startups

Η εταιρεία σας δεν θα πετύχει μόνο και μόνο επειδή είναι μια θαυμάσια ιδέα.

του Έρικ Ρία*

Συνήθως ακούω δύο λανθασμένες παραδοχές σε σχέση με τις startups. Σύμφωνα με την πρώτη, το να ηγείσαι μιας νεοφυούς επιχείρησης είναι τόσο εξουθενωτικό που σε αναγκάζει να αποχαιρετήσεις την οποιαδήποτε ζωή εκτός της. Και η δεύτερη παρανόηση λέει ότι μόλις κάνεις τα πρώτα βήματα, η συνέχεια είναι χαλαρή και …ένδοξη.

Και οι δύο αυτές απόψεις είναι λανθασμένες. Ιδού άλλες τρεις βασικές παρανοήσεις σχετικά με τον κόσμο των startup.

Αν στήσεις τη startup, τα υπόλοιπα θα έρθουν

Όσοι είναι στον κόσμο τεχνολογίας συχνά νομίζουν ότι αρκεί να φτιάξεις μια εφαρμογή και να την ανεβάσεις στο Product Hunt για να αποκτήσεις μια τεράστια επιχείρηση. Στην πραγματικότητα, αυτό λειτουργεί σε πολύ λίγες περιπτώσεις – δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Η επιτυχία των startup προκύπτει από το να φτιάξεις κάτι που οι άνθρωποι πραγματικά θέλουν και χρειάζονται, και στη συνέχεια να βάλεις πολλή προσπάθεια για να το προωθείς απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ.

Απλώς χρειάζεσαι μια θαυμάσια ιδέα

Αν πιστεύετε ότι έχετε ένα καινοτόμο concept, καλό είναι να ξέρετε ότι μάλλον υπάρχουν χιλιάδες άλλοι που δουλεύουν σε κάτι παρεμφερές. Στον κόσμο των startup, σήμερα, υπάρχουν ελάχιστες εντελώς νέες και πρωτότυπες ιδέες. Η διαφοροποίηση προκύπτει απ’ την εφαρμογή της ιδέας. Άρα, πρώτα χτίστε κάτι που θέλουν οι άλλοι. Και στη συνέχεια, βρείτε πελάτες. Εν τέλει, αυτά είναι τα δύο πράγματα που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία.

Όλοι νοιάζονται γι’ αυτό που φτιάχνετε όσο εσείς

Είναι σπάνιο να βρείτε άτομα που νοιάζονται όσο εσείς γι’ αυτό που πάτε να στήσετε. Συχνά, οι εργαζόμενοί σας έρχονται να δουλέψουν σε σας για τα λεφτά, και όχι επειδή πείθονται εντελώς απ’ το προϊόν σας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, προσπαθήστε να εντοπίσετε αυτούς που δεν θα αφοσιωθούν όσο χρειάζεται στη δουλειά. Πολλοί υποψήφιοι εργαζόμενοι βρίσκονται στον κλάδο για τους λάθους λόγους και θα εγκαταλείψουν τη δουλειά μόλις καταλάβουν ότι η ζωή στη startup είναι πιο απαιτητική από εκείνη σε μια συνηθισμένη δουλειά.

* Ο Έρικ Ρία είναι διευθύνων σύμβουλος της Podium.