To ΔΝΤ… τίναξε στον αέρα το Μίνι Eurogroup για την Ελλάδα

To ΔΝΤ… τίναξε στον αέρα το Μίνι Eurogroup για την Ελλάδα

Η απροθυμία του Ταμείου ανέβαλε τη συνάντηση των υπουργών οικονομικών πέντε χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, ματαιώθηκε η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών των πέντε ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης, που είχε προγραμματιστεί για την προσεχή Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ματαίωση του Μίνι Eurogroup οφείλεται στην απροθυμία του ΔΝΤ να συμμετάσχει σε συνάντηση.

Δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung τόνιζε ότι στόχος της συνάντησης των υπουργών οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης ήταν να βρουν μια κοινή συνισταμένη με το ΔΝΤ ώστε το Ταμείο να δεχθεί να συμμετέχει ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το Γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ σε τηλεγράφημα του χτες ανέφερε το ενδεχόμενο να υπάρξει και ένα σχέδιο Β στην περίπτωση που το ΔΝΤ αρνηθεί οριστικά να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν ικανοποιηθούν πλήρως οι απαιτήσεις τους .

Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσαν χτες ότι η Αθήνα συνεχίζει τις συνομιλίες με τους διεθνείς πιστωτές της για τις μεταρρυθμίσεις στα πεδία της δημοσιονομικής πολιτικής και των εργασιακών σχέσεων, με στόχο την ολοκλήρωση της τρέχουσας, δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης στις αρχές του επόμενου μήνα, ενόψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τον επόμενο μήνα.

Διαψεύδει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών «μίνι σύνοδο» πέντε υπουργών Ευρωζώνης-ΔΝΤ για την Ελλάδα

Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επικεφαλής του γραφείου Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, κα Φριντερίκε φον Τίζενχάουζεν (Friederike von Tiesenhausen) διέψευσε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, για έκτακτη σύνοδο πέντε υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας ) με στελέχη του ΔΝΤ και εκπροσώπους της Κομισιόν και της ΕΚΤ, την Παρασκευή στο Βερολίνο, με αντικείμενο την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αρνείται να σχολιάσει διαρροές η Κομισιόν

«Δεν σχολιάζουμε διαρροές προς τον Τύπο», απάντησε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Ανίκα Μπράιτχαρντ, κληθείσα να σχολιάσει χθεσινό δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, το οποίο ανέφερε ότι την Παρασκευή επρόκειτο να συγκληθεί στο Βερολίνο το λεγόμενο Washington Group, με θέμα τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η ίδια τόνισε πως δεν είναι στις αρμοδιότητες του επιτρόπου Οικονομικών «να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τέτοιες συναντήσεις».

Επιπλέον, ερωτηθείς εάν ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, είχε προγραμματίσει ταξίδι στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, απάντησε: «Δεν σχολιάζουμε διαρροές, ούτε υποθετικές ερωτήσεις που σχετίζονται με αυτές τις διαρροές».

Σε ό,τι αφορά την ακριβή ημερομηνία μετάβασης του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα, η κ. Μπράιντχαρντ σημείωσε πως θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου.

Τέλος, σχετικά με τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πηγές της Επιτροπής υποστηρίζουν ότι «οι επαφές συνεχίζονται σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο», προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της αποστολής στην Αθήνα, έγινε «εξαιρετική δουλειά» και σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος».