Το σκάνδαλο της Volkswagen σε δύο λεπτά

Το σκάνδαλο της Volkswagen σε δύο λεπτά
Photo:

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σκάνδαλο που πλήττει τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.

Η Volkswagen, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, βρίσκεται σε κρίση λόγω του σκανδάλου εκπομπών αερίων των ντίζελ κινητήρων των αυτοκινήτων της σε Αμερική και Ευρώπη.

Αν δεν το έχετε παρακολουθήσει και θέλετε να μάθετε τι ακριβώς έχει εκτυλιχθεί μέχρι στιγμής, δώστε προσοχή στα εξής:

1) Η Volkswagen όρισε τον Matthias Mueller, επικεφαλής της Porsche, ως νέο Διευθύνοντα Σύμβουλό της. Παίρνει τη θέση του Martin Winterkorn, ο οποίος παραιτήθηκε λίγες ημέρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.

2)Οι αμερικανικές αρχές διαπίστωσαν ότι έχουν παραποιηθεί τα αποτελέσματα των τεστ ρύπανσης σε 500.000 πετρελαιοκίνητα οχήματα μέσω της εγκατάστασης ενός λογισμικού, το οποίο έκανε τα αυτοκίνητα να φαίνονται πιο «καθαρά» από ό, τι ήταν στην πραγματικότητα. Επί της ουσίας, στον δρόμο τα αυτοκίνητα της εταιρείας εκπέμπουν αέρια 40 φορές υψηλότερα από το επιτρεπτό επίπεδο οξειδίων του αζώτου.

3) Τα μοντέλα που επηρεάζονται στις ΗΠΑ είναι τα εξής: VW Jetta, Beetle, Golf 2009-2015, Passat 2014-2015, καθώς και το Audi A3 2009 – 2015.

4)Το σκάνδαλο της Volkswagen ανακαλύφθηκε πέρυσι από εργαστήριο της Δυτικής Βιρτζίνια. Για περισσότερο από ένα χρόνο, η VW ισχυριζόταν πως δεν έχει κάνει κάτι κακό. Μόλις πρόσφατα η παραδέχθηκε ότι είχε εγκαταστήσει το ειδικό λογισμικό στα αυτοκίνητα.

5) Δεν είναι ακόμη σαφές το πώς η Volkswagen σχεδιάζει να αλλάξει τα αυτοκίνητά της , ώστε να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς. Η εταιρεία έχει διαταχθεί να ανακαλέσει 500.000 αυτοκίνητα και να αναστείλει τις πωλήσεις.

6) Αν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν οι πρώτοι που έλαβαν δράση, το πρόβλημα είναι δυνητικά πολύ μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι 2,8 εκατομμύρια οχήματα στη Γερμανία επηρεάστηκαν από την παράνομη συμπεριφορά της Volkswagen.

7) Η Δυτική Ευρώπη είναι η πιο σημαντική αγορά για τη Volkswagen – περίπου ένα στα τέσσερα νέα αυτοκίνητα που πωλείται είναι της εταιρείας. Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από τις κυβερνήσεις τη διεξαγωγή ερευνών.

8) Η Volkswagen αντιμετωπίζει βαριά πρόστιμα. Έχει ήδη επιβαρυνθεί με 6,5 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των ανακλήσεων και άλλα έξοδα. Όμως, ο λογαριασμός θα αυξηθεί. Οι αμερικανικές αρχές θα μπορούσαν θεωρητικά να επιβάλλουν μέχρι και 18 δισεκατομμύρια δολάρια πρόστιμο για την παραβίαση των ορίων εκπομπών αερίων.

9) Η Volkswagen έχει υποσχεθεί να συνεργαστεί με τους Γερμανούς εισαγγελείς στην ποινική έρευνα. Εάν καταδικαστούν στελέχη της εταιρείας, αντιμετωπίζουν μεγάλα ατομικά πρόστιμα και καταδίκη έως 10 ετών στη φυλακή.

10) Περίπου το ένα τέταρτο της αξίας της αγοράς της εταιρείας «έκανε φτερά» κατά την πρώτη εβδομάδα ξεσπάσματος του σκανδάλου. Αυτό συνεπάγεται μεγάλες απώλειες για τους σημαντικότερους μετόχους της εταιρείας.