CEO Initiative 2020:Το μέλλον της εργασίας έχει πρόσημο παραγωγικότητας 

CEO Initiative 2020:Το μέλλον της εργασίας έχει πρόσημο παραγωγικότητας 
Νέες ευκαιρίες αναδύονται - Οι νέες τεχνολογίες και η ευελιξία στις σχέσεις εργασίας αλλά και στο περιβάλλον της εργασίας - Οι αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο και οι άλλες τάσεις.

Οι αλλαγές στον τρόπο που εργαζόμαστε και επικοινωνούμε είναι ραγδαίες και ήρθαν για να μείνουν ενώ το νέο μοντέλο προοιωνίζεται αλλαγές και σε θεσμικό επίπεδο, όπως ανέδειξε η συζήτηση που αναπτύχθηκε στο CEO Initiative, με τη Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να επιβεβαιώνει το ενδεχόμενο.

«Η μερική απασχόληση και ευρύτερα οι πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης θα δημιουργήσουν στη χώρα μας ανάγκες ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου», είπε χαρακτηριστικά στη συζήτηση που συντόνισε ο Σταμάτης Ζαχαρός, News Anchor Action24, Journalist Athens Voice, Parapolitika.

Το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας προωθεί την τεχνική εκπαίδευση, το reskilling και το upskilling, σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου. Αναφερόμενη ειδικότερα στον τομέα του upskilling και της τεχνικής επιμόρφωσης, είπε ότι υπάρχουν και προγράμματα πιστοποίησης που παρέχονται από μεγάλες εταιρείες. “Η λογική μας δεν περιορίζεται στο δημόσιο”, τόνισε.

Την ευελιξία, ως μια δεξιότητα της οποίας η αξία αναδεικνύεται εν μέσω πανδημίας, σχολίασε ο Χρήστος Μισαηλίδης, CEO, International Workplace Group. «Η πανδημία έχει κάνει πιο έντονη την ανάγκη για την ευελιξία που παρατηρείται στην αγορά εργασίας. Και δεν μιλάμε μόνο για ευέλικτους τρόπους εργασίας αλλά και για ευέλικτους χώρους εργασίας», είπε σχετικά. «Θα δούμε ένα μίγμα του home working και του remote working. Και θα δούμε και μια στροφή από μεγάλα κεντρικά γραφεία εταιρειών σε μικρότερα περιφερειακά γραφεία, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να εργάζονται πιο κοντά στον τόπο κατοικίας τους», πρόσθεσε μιλώντας για τις νέες τάσεις στο περιβάλλον της εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μισαηλίδη, το να μπορείς να αυξομειώνεις τον χώρο που χρησιμοποιείς ως γραφείο έχει τεράστια πλεονεκτήματα, όποιο κι αν είναι το μέγεθος της εταιρείας σου. Μάλιστα παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 60% των εργαζομένων παγκοσμίως λέει σε έρευνες ότι “αν έχω να διαλέξω μεταξύ ενός γνωστού και ενός άγνωστου εργοδότη, θα επιλέξω τον άγνωστο εφόσον μου δίνει τη δυνατότητα να εργαστώ πιο κοντά στο σπίτι μου”, όπως είπα.

Στο νέο, ευέλικτο μοντέλο εργασίας πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο απόδοσης του εργαζομένου, σύμφωνα με την Ρεβέκκα Πιτσίκα, CEO, People for Business, που αναφέρθηκε ειδικότερα στο θέμα της αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού. Όπως είπε χαρακτηριστικά “δεν αξιολογώ μόνο την προσπάθεια του εργαζομένου αλλά και το αποτέλεσμα που φέρνει”.

Στο νέο περιβάλλον, σύμφωνα με την κ. Πιτσίκα, αναδεικνύονται νέες δεξιότητες, και οι εταιρείες ανθρώπινου δυναμικού αξιολογούν πλέον την ψηφιακή παρουσία ενός υποψηφίου ή ενός εργαζόμενου. Αξιολογούν δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά με το διαδίκτυο, οργανώνει τον χρόνο του, και παρουσιάζει. Αναφέρθηκε επίσης και σε μια τάση όπου πολυεθνικές αναζητούν στελέχη από την Ελλάδα. “Επειδή δεν μπαίνει ο παράγοντας της κινητικότητας, δημιουργούνται επαγγελματικές ευκαιρίες, ιδιαίτερα σε hub θέσεις. Είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε αυτό να διαμορφώνεται τόσο καθαρά ως τάση”, πρόσθεσε. Κατέληξε δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι στο νέο περιβάλλον ο εργαζόμενος καταλαβαίνει ότι η εταιρεία πρέπει να παρέχει cloud λύσεις, τεχνολογία, λάπτοπ, κινητό και από την άλλη μεριά η δική του υποχρέωση είναι να φέρει στην εταιρεία το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ένα άλλο στοιχείο που προέκυψε από τη συζήτηση είναι ότι πολλές από τις αλλαγές που συντελούνται αυτή την περίοδο στο εργασιακό περιβάλλον έχουν “πρόσημο παραγωγικότητας”. Όπως είπε ο Αναστάσιος Σπανίδης, Συνιδρυτής & CEO, Generation Y, όλα πλέον αφορούν την παραγωγικότητα. “Είναι πλέον στο χέρι του εργαζομένου να επιτύχει την απόδοση που πρέπει. Και η πρόκληση που έχουν οι εργαζόμενοι στα σπίτια τους είναι να βρουν την αυτοπειθαρχία να το πετύχουν αυτό ενώ παραμένουν συνεχώς στον ίδιο χώρο”, σημείωσε.

Δείτε το βίντεο: