Ποια είναι η United Group που ελέγχει πλέον Wind και Nova στην Ελλάδα

Ποια είναι η United Group που ελέγχει πλέον Wind και Nova στην Ελλάδα

Ως κίνηση – ματ θεωρείται στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών η νέα εξάπλωση της United Group, μετά την ανακοίνωση της απόκτησης της Wind Ελλάς.

Η επιχείρηση με έδρα την Ολλανδία και παρουσία σε οκτώ χώρες, επιδιώκει να παίξει κυρίαρχο ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εταιρεία ανήκει από τον Μάρτιο του 2019 στο επενδυτικό ταμείο BC Partners με έδρα το Λονδίνο και η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο σημαντικών επενδύσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πώληση της Pharmathen από την BC Partners, ένα deal το οποίο απέφερε 1,6 δισ. ευρώ στην επενδυτική εταιρεία δηλαδή σχεδόν 20 φορές περισσότερο από τα κέρδη EBITDA της εταιρείας καθιστώντας τη συμφωνία αυτή μια από πιο επικερδής επενδυτικές κινήσεις της Ελλάδας.

Ο επικεφαλής της BC Partners και πρόεδρος της United Group, Νίκος Σταθόπουλος, ανέφερε στην ανακοίνωση της συμφωνίας με τη Wind, ότι η εταιρεία του έχει στόχο την ενσωμάτωση ισχυρών εγχώριων εταιριών τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στην πλατφόρμα, κάτι το οποίο αποτελεί «αποτελεί βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής στρατηγικής της United Group».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος United ενίσχυσε κεφαλαιακά μέσα στο 2020 τη Forthnet με επιπλέον κεφάλαια ύψους 103 εκατ. ευρώ. μέχρι το τέλος της περασμένης χρήσης, η  Forthnet  είχε  αντλήσει  μέσω  της  έκδοσης  ενός  νέου  κοινού ανακυκλούμενου ομολογιακού δανείου (καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τη Newco United Group Hellas S.a.r.l.) συνολικά 43 εκατ.ευρώ για την χρηματοδότηση του κεφαλαίου κίνησής της.

Στη συνέχεια υπήρξε νέα χρηματοδότηση με επιπλέον ποσό 20 εκατ. ευρώ και ακόμη μία, ύψους 40 εκατ. ευρώ, μέσω νέου προγράμματος ομολογιακού δανείου.

Όπως επίσης αναφέρεται στη συμφωνία με την Wind, η United Group έχει περίπου 11 εκατομμύρια πελάτες και περίπου 14.500 υπαλλήλους, ενώ παράγει ετήσια έσοδα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ένα πολύ δραστήριο 2021

Στις αρχές Ιουλίου η United Group είχε ανακοινώσει τη συμφωνία εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της κροατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Optima Telekom, η οποία παρέχει υπηρεσίες ίντερνετ και συνδρομητικής τηλεόρασης. Μάλιστα, η United Group είχε κάνει γνωστό ότι θα επενδύσει 130 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της Telemach Croatia για την αναβάθμιση του δικτύου 5G της εταιρείας, καθώς και επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για την εξάπλωση δικτύου οπτικής ίνας.

Επιπλέον, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών Telemach Croatia και Telemach Slovenia, οι οποίες ελέγχονται από την United Group, προχώρησαν τον περασμένο Ιούνιο σε συγχώνευση σε ένα επιχειρηματικό cluster, θέτοντας όλες τις λειτουργίες τους υπό την ίδια διοίκηση.

Στην κατοχή της United Group βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η σερβική εταιρεία τηλεπικοινωνιών SBB -για την οποία ξεκίνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο οι διαδικασίες χρήσης δικτύου 5G- και από τον Φεβρουάριο του 2021 οι βουλγαρικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών Net1 και ComNet Sofia, πάροχος ίντερνετ και συνδρομητικής τηλεόρασης και πάροχος νέας γενιάς δικτύων οπτικής ίνας αντιστοίχως.

Στην Ελλάδα η Wind διαθέτει συνολικά 4,2 εκατομμύρια χρήστες και έχει έσοδα άνω των 500 εκατομμυρίων ετησίως.

Πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι η εν λόγω συναλλαγή υπόκειται στις συνήθεις κανονιστικές εγκρίσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022.