25η Μαρτίου – Για πού ετοιμάζουν βαλίτσα οι Έλληνες;

25η Μαρτίου – Για πού ετοιμάζουν βαλίτσα οι Έλληνες;
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Πάσχα των Καθολικών περιορίζει τα ταξίδια στο εξωτερικό, λόγω υψηλού κόστους.

Βαλίτσες ετοιμάζουν οι Έλληνες για την ημέρα της 25ης Μαρτίου, δεδομένου ότι έρχεται σε συνέχεια Σαββατοκύριακου και μπορούν να εκδράμουν για ένα ολόκληρο τριήμερο, αφήνοντας πίσω επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις που δεν τους επιτρέπουν να φορτίσουν μπαταρίες.

Σύμφωνα με τον Κώστα Παναγάκη, Ιδρυτή της Travelworks Public Relations, οι Έλληνες θα κινηθούν στα γνωστά ορεινά μέρη, με το Ναύπλιο και την Αράχωβα να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των εκδρομέων.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να επισκεφθούν την Μύκονο και την Πάρο. Μην ξεχνάτε πως το Πάσχα είναι αρχές Μαΐου και ο καιρός τότε θα είναι πολύ καλός για επίσκεψη σε νησί. Επίσης, πολλοί ξενοδόχοι έχουν μετατοπίσει το άνοιγμα των ξενοδοχειακών μονάδων τους οι οποίες παραδοσιακά άνοιγαν τέλη Μαρτίου και φέτος θα ανοίξουν από τις 20 Απριλίου και μετά» λέει χαρακτηριστικά.

Δίνοντας μια γεύση από την έκβαση της φετινής τουριστικής σεζόν, αναφέρει ότι οι προκρατήσεις κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα και πώς, εκτός απροόπτου, θα δούμε θετικό πρόσημο σε έσοδα και αριθμό επισκεπτών. «Βέβαια και πέρυσι είχαμε ένα δυναμικό ξεκίνημα, όμως από τον Απρίλιο και μετά είδαμε να σημειώνεται μία πτώση για την Μύκονο και την Σαντορίνη, Στη δεύτερη δε περίπτωση ο Αύγουστος παραμένει αδύναμος τα τελευταία δύο χρόνια, διότι όταν έχεις πληρότητα 80% δεν μπορεί να θεωρείται επιτυχία».

Σχολιάζοντας το φαινόμενο του υπερτουρισμού που πλήττει και τη χώρα μας, ο κ. Παναγάκης έκανε λόγο για πολυκοσμία και υψηλές τιμές που διαμορφώνονται από την δυσανάλογη σχέση προσφοράς και ζήτησης, γεγονός που καθιστά αποτρεπτικές τις διακοπές στα ελληνικά νησιά τον Αύγουστο. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που επιλέγουν να κλείνουν διακοπές αρχές Σεπτέμβρη σε Positano, Amalfi, Μύκονο και Σαντορίνη καθώς θα βρουν οικονομικότερα πακέτα και θα απολαύσουν καλύτερη εξυπηρέτηση ως προς τη σίτιση, τη διασκέδαση και τη διαμονή.

Τη δική του εικόνα από την αγορά μοιράζεται ο Γιώργος Καραβατάκης, Ιδρυτής του Diplomat Travel, επισημαίνοντας πως  φέτος το τριήμερο της 25ης Μαρτίου είναι κάπως ιδιαίτερο, δεδομένου ότι χρονικά  συμπίπτει με τις Απόκριες. Ο κόσμος επιλέγει, κυρίως, κοντινούς προορισμούς από τον τόπο διαμονής του, στους οποίους έχει πρόσβαση οδικώς.

«Από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, παρατηρούμε ότι οι ταξιδιώτες κλείνουν μόνο ξενοδοχεία με all inclusive πακέτο σε περιοχές όπως το Ναύπλιο, το Λουτράκι, η Λίμνη Πλαστήρα, η Αράχωβα και η Καλαμάτα. Κατά μέσο όρο το budget που δαπανούν κατά άτομο ανέρχεται σε 200 με 250 ευρώ»

Σε ότι αφορά τους εκδρομείς του εξωτερικού, καθώς το Καθολικό Πάσχα πέφτει 31/03, οι τιμές βρίσκονται στα ύψη και παρότι ο κόσμος εκφράζει ενδιαφέρον για οργάνωση ταξιδιού εκτός Ελλάδος, καταλήγει στην  Κωνσταντινούπολη (πακέτο δύο ατόμων 850 ευρώ), την Πράγα (980 ευρώ) την Σόφια (1000 ευρώ) ενώ στο κάδρο μπαίνουν Μάλτα και Ρώμη.

«Ο κόσμος προτιμάει να ταξιδεύει με προσφορές που περιέχουν αεροπορικά και ξενοδοχείο συνήθως για 3 διανυκτερεύσεις  και όχι τόσο με οργανωμένο γκρουπ όπως παλιά» τονίζει ο κ. Καραβατάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξάνονται οι … “σκαφάτοι” εκδρομείς!

Με τις κλιματολογικές συνθήκες να έχουν αλλάξει, πολλοί ταξιδιώτες που αναζητούν διαφορετικές εμπειρίες αποφασίζουν να νοικιάσουν σκάφος και να κάνουν διακοπές με ιστιοπλοϊκό, καθώς ο Χειμώνας δεν χαρακτηρίζεται πια από χαμηλές θερμοκρασίες!

«Για την 25η Μαρτίου βλέπουμε μία προτίμηση στον Αργοσαρωνικό, την Ύδρα και τις Σπέτσες. Μιλάμε για ένα πιο οικονομικό τουριστικό πακέτο διότι είναι low season και κάποιος θα βρει τιμές 30% κάτω συγκριτικά με τις περιόδους υψηλής ζήτησης. Για παράδειγμα η ναύλωση ιστιοπλοϊκού για οκτώ άτομα μπορεί να βγει 100 € την ημέρα, κατά άτομο» δηλώνει ο Άγγελος Παπακωνσταντίνου, Ιδρυτής της Skyfall Yacht Charter.

Παράλληλα, τονίζει πως το yachting δεν έχει στηριχτεί όπως θα έπρεπε από την Πολιτεία επισημαίνοντας ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις μαρίνες και κατ’ επέκταση τις θέσεις ελλιμενισμού.

«Είναι περιορισμένες οι θέσεις στάθμευσης των ιστιοπλοϊκών. Αρκεί να σας πως ότι έχουν κολλήσει αγοραπωλησίες σκαφών διότι μετά την απόκτηση του σκάφους ο ιδιοκτήτης του δεν θα έχει που να το βάλει! Στο Καλαμάκι για παράδειγμα που θεωρείται αυτή τη στιγμή το πιο εμπορικό λιμάνι έχει ανέβει τόσο πολύ το κόστος ελλιμενισμού, άρα και η αξία του ναύλου με αποτέλεσμα οι εκδρομές τέτοιου τύπου να καθίστανται ακριβές. Ως χώρα δεν είμαστε ανταγωνιστικοί και οι καλοί πελάτες δεν προτίμησαν πέρυσι την Ελλάδα. Εμείς δουλεύουμε με Ισπανούς, Γάλλους και Αμερικανούς και βλέπουμε τα ποσοστά αυτά να συρρικνώνονται χρόνο με το χρόνο. Σαφώς και έχει ανέβει ο εναλλακτικός τουρισμός , αλλά εκεί τα κέρδη είναι περιορισμένα διότι πρόκειται για τουρίστες που δεν αφήνουν έσοδα στις τοπικές οικονομίες τις οποίες επισκέπτονται» καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: