300 δισ. ευρώ για επενδύσεις προτείνει ο Γιούνκερ

REUTERS

Ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας κατέθεσε ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρότεινε σήμερα την εφαρμογή προγράμματος επενδύσεων ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

«Υπάρχει ένα 29ο κράτος-μέλος που δημιουργείται, το κράτος εκείνων που δεν έχουν απασχόληση… θα ήθελα αυτό το 29ο κράτος μέλος να ενσωματωθεί και πάλι στα υπόλοιπα και προτείνω ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων για να γίνει αυτό εφικτό», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, θα ήθελα την αποδέσμευση 300 δισεκατομμυρίων ευρώ για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις», είπε.

Αναφορά του Γιούνκερ στην Ελλάδα
Είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα, αυτό το μεγάλο έθνος, αυτός ο θαυμάσιος λαός, εξακολουθεί να είναι μέλος της Ευρωζώνης, δήλωσε ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της νέας Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, παρουσιάζοντας τις θέσεις του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε στις «κασσάνδρες» και στους κερδοσκόπους που είχαν στοιχηματίσει στη διάλυση της Ευρωζώνης, μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

«Καταφέραμε να επιδιορθώσουμε εν πτήσει, ένα φλεγόμενο αεροσκάφος» είπε χαρακτηριστικά ο κ .Γιούνκερ, τονίζοντας, μ’ αυτό τον τρόπο, την επιτυχή, κατά την εκτίμησή του, αντιμετώπιση της κρίσης.

Όλοι, τόνισε, θεωρούσαν βέβαιη την αποχώρηση της Ελλάδος από το ευρώ και την Ευρωζώνη. Κάναμε ότι μπορούσαμε και «εγώ προσωπικά είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα, αυτό το μεγάλο έθνος, αυτός ο θαυμάσιος λαός, εξακολουθεί να είναι μέλος της Ευρωζώνης».

«Κατώτατος κοινωνικός μισθός»
Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε επίσης ότι θα επιδιώξει τη θέσπιση κατώτατου κοινωνικού μισθού σε κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σε όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεσπίζουμε έναν ελάχιστο κοινωνικό μισθό, ελάχιστο εισόδημα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», είπε.

Προηγουμένως είχε διευκρινίσει ότι θεωρεί πως αυτός ο ελάχιστος μισθός θα καθορίζεται σε συνάρτηση με το μέσο εισόδημα που διαμορφώνεται σε κάθε χώρα και θα ποικίλλει από το Λουξεμβούργο, που βρίσκεται στην κορυφή, μέχρι τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία που έχουν τις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ.

«Η τρόικα δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση»
Θα πρέπει να αναμορφώσουμε τη λειτουργία της τρόικας στις χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής, για να καταστεί η λειτουργία της πιο δημοκρατική, τόνισε στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να ξανασκεφθούμε το μέσον τρόικα», από τη λειτουργία της οποίας λείπει, σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, η δημοκρατική νομιμοποίηση.

«Ελπίζω να μην χρειασθεί ξανά να μπει κάποια χώρα σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής στο μέλλον, αλλά θα ήθελα, σ’ αυτή την περίπτωση, να ξέρω εκ των προτέρων, τι επιπτώσεις θα έχουν στις ζωές των ανθρώπων, οι εφαρμογές των προγραμμάτων προσαρμογής», τόνισε.

Προστασία των δεδομένων
Ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία της νέας Κομισιόν, υποστήριξε επίσης ότι θα πρέπει «να ξαναδούμε την προστασία των δεδομένων στην Ευρώπη, την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, την δημιουργία μιας πραγματικής ενεργειακής ένωσης στην Ευρώπη και να συμβάλουμε στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς, για την οποία θα απαιτηθούν 200 δισ. ευρώ επιπλέον».

Ο κ. Γιούνκερ υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει την αρχή της ελεύθερης διακίνησης των εργαζομένων στην ΕΕ και υποστήριξε ότι, ως πρόεδρος της Κομισιόν, θα επανεξετάσει την Κοινοτική Οδηγία για την απόσπαση των εργαζομένων προκειμένου, όπως τόνισε, να καταπολεμηθεί το κοινωνικό ντάμπινγκ στην Ευρώπη.

Ελέυθερο εμπόριο ΕΕ-ΗΠΑ
Τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης της συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ για το ελεύθερο εμπόριο, διευκρινίζοντας όμως ότι «δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τις αρχές μας στην προστασία των δεδομένων, στην κοινωνική πολιτική και στις παροχές υγείας», προς χάρη της προώθησης αυτής της συμφωνίας.

Για το ευρώ υποστήριξε ότι δεν διαιρεί την Ευρώπη αλλά την ενώνει και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει ειδικός προϋπολογισμός για τις χώρες της Ευρωζώνης. «Αν δεν είχαμε ενιαίο νόμισμα και είχαμε την κάθε χώρα με το δικό της νόμισμα, μετά την εκδήλωση της κρίσης χρέους, θα είχαμε πόλεμο, έναν πόλεμο όλων εναντίον όλων», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι το «το ευρώ πρέπει να εκπροσωπείται διεθνώς, με μία φωνή και με μία καρέκλα».

Για το πρόβλημα της μετανάστευσης, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι θα πρέπει να διαχωρισθεί η παράνομη από την νόμιμη μετανάστευση, καθ’ όσον, όπως υποστήριξε, την νόμιμη μετανάστευση την χρειαζόμαστε στην Ευρώπη. «Χρειαζόμαστε μία κοινή πολιτική ασύλου στην Ευρώπη», κατέληξε σ’ αυτό το θέμα. Τέλος, υπερθεμάτισε υπέρ της υπεράσπισης των δημοσίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

Πήρε το «χρίσμα» για την προεδρία της Κομισιόν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Ο «σκληρός» Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ