500 εκατ. ευρώ από τη Eurobank για τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και της καινοτομίας

500 εκατ. ευρώ από τη Eurobank για τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και της καινοτομίας

Η Τράπεζα συμμετέχει σε πρωτωβουλίες που επικεντρώνονται στη στήριξη καινοτόμων, πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Νέα κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και της καινοτομίας έχει εξασφαλίσει η Eurobank, μέσω μεγάλων διεθνών συνεργασιών, στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο, δίνοντας προτεραιότητα στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, η Eurobank είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που συμμετέχει σε δύο πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, το πρόγραμμα InnovFin και EaSI, οι οποίες είναι ενταγμένες στο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη και επικεντρώνονται στη στήριξη των καινοτόμων, πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Η συμμετοχή της Eurobank στο InnovFin και το EaSI σε συνδυασμό με τη συμφωνία που επίσης υπεγράφη χθες και αφορά στη συμμετοχή της Eurobank στο πρόγραμμα Cosme – το οποίο επίσης εντάσσεται στο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη – συνθέτουν ολοκληρωμένη πρόταση χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις, με ευκολότερη πρόσβαση και μειωμένες απαιτήσεις για την παροχή εξασφαλίσεων.

Το συνολικό ύψος των συμφωνιών (230 εκατ. ευρώ) που υπέγραψαν η Eurobank και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει επενδυθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

Οι νέες συμφωνίες της Eurobank με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων έρχονται να προστεθούν σε μία μακρά σειρά πρωτοβουλιών της Τράπεζας για τη στήριξη των νέων και καινοτόμων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ήδη η Eurobank με τις πρωτοβουλίες της όπως, ο Διαγωνισμός «η Ελλάδα Καινοτομεί», που ξεκίνησε το 2010 στην καρδιά της ελληνικής οικονομικής κρίσης, έχει αναδείξει και στηρίζει κάθε καινοτόμα επιστημονική δραστηριότητα, μετατρέποντας τις νέες ιδέες σε επιχειρήσεις.

Egg

Επίσης το πρόγραμμα Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας egg (Enter, Grow, Go) διανύει ήδη τον 4ο κύκλο του, με σταθερά υψηλή συμμετοχή από την έναρξή του, αξιόλογων και ολοκληρωμένων επιχειρηματικών σχεδίων και σταθερή συνεισφορά στη διαμόρφωση ουσιαστικών δυνατοτήτων για την επαγγελματική ανάπτυξη των νέων ανθρώπων στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα η συμφωνία με την AFI (Action Finance Initiative), τον περασμένο Απρίλιο, για την παροχή μικρο-πιστώσεων για τη στήριξη νέων πολύ μικρών επιχειρήσεων αλλά και αυτοαπασχολούμενων. Μία πρωτοβουλία η οποία σε περίοδο υψηλής ανεργίας δίνει τη δυνατότητα σε νέες και νέους να δημιουργήσουν μόνοι τους τη δική τους θέση εργασίας.

Η συμφωνία Eurobank – AFI αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο – κλειδί για την άμεση προώθηση και υλοποίηση της συμφωνίας Eurobank – EaSI.Ο συνδυασμός της προεπιλογής, της εκπαίδευσης και του mentoring των υποψηφίων μικροεπιχειρηματιών που έχει ήδη αναλάβει το νέο σχήμα Eurobank – AFI με την παροχή μικρο-πιστώσεων που προσφέρει η συμμετοχή της Eurobank στο πρόγραμμα EaSI ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες που θέλουν να ξεκινήσουν ή να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους, προσφέρει τη βάση για σημαντική βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης και οικονομικής στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων.

Οι συμφωνίες της Eurobank με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή σημαντικών συνεργατών της Eurobank εκτός Ελλάδας. Η Eurobank έχει δημιουργήσει ήδη παράδοση στην προώθηση και υλοποίηση προγραμμάτων άμεσης αξιοποίησης για τους πελάτες της.

Είναι πρόσφατες τόσο η ύψους 40 εκατ. ευρώ συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη στήριξη σχεδίων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων όπως και εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όσο και η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), ύψους 50 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του διασυνοριακού εμπορίου και την ανάπτυξη των εμπορικών δεσμών των ελληνικών επιχειρήσεων με τις επιχειρήσεις άλλων χωρών.

Στις κινήσεις αυτές θα πρέπει να προστεθεί και η συμφωνία Εurobank- IFC, ύψους 100 εκατ. ευρώ. Η γραμμή εμπορίου της IFC θα συνδράμει ώστε η Εurobank να ενισχύσει την δραστηριότητα της στην χρηματοδότηση του εμπορίου, παρά τις απαιτητικές συνθήκες της αγοράς παρέχοντας άμβλυνση του κίνδυνου για κάθε εμπορική συναλλαγή μέσω ενός διαρκώς αναπτυσσόμενου δικτύου το οποίο εκδίδει και επιβεβαιώνει τις τράπεζες στο δίκτυο του προγράμματος GTFP της IFC.