7 μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες ενώνονται ενάντια στην Tesla

7 μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες ενώνονται ενάντια στην Tesla
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επτά μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες συμφώνησαν για τη δημιουργία ενός βορειοαμερικανικού δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Επτά μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοίνωσαν ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός βορειοαμερικανικού δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων που θα συναγωνίζεται αυτό της Tesla και θα διπλασιάσει σχεδόν τον αριθμό των σταθμών ταχείας φόρτισης στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η General Motors, η BMW, η Honda, η Hyundai, η Kia, η Mercedes και η Stellantis δήλωσαν την Τετάρτη ότι θα συμμετάσχουν σε μια επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή σταθμών φόρτισης «υψηλής ισχύος» με τουλάχιστον 30.000 πρίζες σε αστικές περιοχές και κατά μήκος των ταξιδιωτικών διαδρόμων έως το 2030.

Η δραματική αυτή κίνηση έχει ως στόχο να επιταχύνει την υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων, διασκεδάζοντας τους φόβους ότι δεν θα υπάρχουν διαθέσιμοι φορτιστές για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

Οι εταιρείες δεν αποκάλυψαν τον ακριβή αριθμό των σταθμών φόρτισης ή τις οικονομικές λεπτομέρειες της κοινοπραξίας που θα στηθεί για την υλοποίηση του δικτύου. Όμως, είπαν ότι οι πρώτοι από τους φορτιστές στις ΗΠΑ θα είναι έτοιμοι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους την Τετάρτη ότι θέλουν να δημιουργήσουν το «κορυφαίο δίκτυο» αξιόπιστων σταθμών φόρτισης υψηλής ισχύος στη Βόρεια Αμερική.

«Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν συγκεκριμένα μεγέθη επενδύσεων αυτή τη στιγμή, αλλά οι επτά ιδρυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες σκοπεύουν να εργαστούν ως ίσοι προς ίσους για να διασφαλίσουν την επιτυχία της κοινοπραξίας», ανέφεραν οι εταιρείες σε γραπτή δήλωση απαντώντας σε ερωτήσεις του Associated Press. «Όπως μπορείτε να φανταστείτε, ένα τόσο υψηλής ισχύος δίκτυο φόρτισης αυτής της κλίμακας απαιτεί μια επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα υπάρχουν λίγο λιγότεροι από 8.700 σταθμοί ταχείας φόρτισης συνεχούς ρεύματος στις ΗΠΑ και τον Καναδά με σχεδόν 36.000 πρίζες φόρτισης, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Ακόμη και με 30.000 περισσότερες πρίζες, οι ΗΠΑ θα χρειαστούν πολύ περισσότερους φορτιστές. Το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εκτιμά ότι μέχρι το 2030 θα χρειαστούν 182.000 γρήγοροι φορτιστές.

Το νέο δίκτυο αναμένεται να έχει 10 έως 20 πρίζες φόρτισης ανά σταθμό, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχουν από 1.500 έως 3.000 σταθμοί.

Το δίκτυο της Tesla, με τον μεγαλύτερο αριθμό γρήγορων φορτιστών στη Βόρεια Αμερική, διαθέτει 2.050 σταθμούς και περισσότερες από 22.000 πρίζες στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Το δίκτυο που θα σχηματίσουν οι επτά αυτοκινητοβιομηχανίες θα είναι δημόσιο και ανοικτό σε όλους τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων. Θεωρείται σίγουρο ότι θα επιταχύνει τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στη Βόρεια Αμερική, καθώς θα στρέψει σε αυτά ανθρώπους που τώρα διαβάζουν ιστορίες για κενά στο δίκτυο φόρτισης που εμποδίζουν τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, δήλωσε η Stephanie Brinley, αναλύτρια της S&P Global Mobility.

«Τους εμποδίζει ακόμη και από το να εξερευνήσουν πώς είναι η ζωή με τα ηλεκτρικά οχήματα», παρατηρεί η Brinley. Η ανακοίνωση του δικτύου «τους δίνει εμπιστοσύνη ότι αυτό θα λειτουργήσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com