Αυτές είναι οι ιδανικές χώρες για τους μελλοντικούς συνταξιούχους

Αυτές είναι οι ιδανικές χώρες για τους μελλοντικούς συνταξιούχους

Σε ποιες χώρες οι εργαζόμενοι θα μπορούν να παίρνουν ως σύνταξη έως και το 90% του σημερινού μισθού τους;

Μπορεί οι παλαιότερες γενιές να «κατηγορούν» τους νέους πως δεν εργάζονται σκληρά, πως εγκαταλείπουν τις δουλειές τους πιο γρήγορα – αλλά οι μεταξύ τους συντάξεις είναι ασύγκριτες.

Μια νέα μελέτη από τις πλουσιότερες οικονομίες του κόσμου δείχνει πως αρκετά άτομα που εισέρχονται τώρα στην αγορά εργασίας κινδυνεύουν να συνταξιοδοτηθούν σε συνθήκες φτώχειας, με μόνο μερικές χώρες να είναι σε θέση να διατηρήσουν τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα στα σημερινά επίπεδα.

«Οι μελλοντικές γενιές είναι πιθανό να νιώσουν ότι τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα είναι λιγότερο γενναιόδωρα από ότι σήμερα και πολλοί μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρό κίνδυνο να συνταξιοδοτηθούν με ελάχιστες απολαβές» ανακοίνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Πολλές πλούσιες χώρες σχεδιάζουν να αυξήσουν το όριο συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια. Οι εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Τσεχική Δημοκρατία πρέπει να ξεκινήσουν να συμβιβάζονται με την ιδέα πως ενδεχομένως να χρειαστεί να εργάζονται μέχρι την ηλικία των 68 από το 2054 .

Στον αντίποδα βρίσκονται χώρες όπως το Λουξεμβούργο και η Σλοβενία όπου οι εργαζόμενοι θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν τα 60. Ο μέσος όρος συνταξιοδοτικής ηλικίας στον ανεπτυγμένο κόσμο αναμένεται να είναι τα 65 για τους άνδρες και τις γυναίκες.

Κι όταν τελικά οι εργαζόμενοι τελικά συνταξιοδοτηθούν θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τις μειωμένες συντάξεις που θα λάβουν.

Οι Βρετανοί συνταξιούχοι έχουν ήδη βιώσει τη μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματος όταν εγκαταλείπουν την εργασία τους, βγάζοντας μόνο το 38% του προηγούμενου μισθού τους – και η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτούνται στα 40 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβουν σύνταξη που θα ισοδυναμεί μόνο με το 30% των αποδοχών τους.

Οι Αμερικανοί συνταξιούχοι βρίσκονται σε καλύτερη θέση παίρνοντας το 45% των μισθών τους πριν από τη συνταξιοδότησή του, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ – κάτι που αναμένεται να μειωθεί στο 35 % από το 2054.

Στην Ευρώπη, τώρα, και σε χώρες όπως η Ισπανία, το Λουξεμβούργο και η Τουρκία τα άτομα που θα βγουν στη σύνταξη θα λάβουν το 82 %, το 77 % και το 75 % των προηγούμενων αποδοχών τους αντίστοιχα.

 

Οι ηλικίες συνταξιοδότησης αυξάνονται επειδή οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και ο πληθυσμός στις ανεπτυγμένες χώρες γερνάει. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότεροι συνταξιούχοι που πρέπει να υποστηρίξει το κράτος και λιγότεροι νέοι άνθρωποι να πληρώσουν για τις συντάξεις τους.

Επιπλέον, η εργασιακή ασφάλεια μειώνεται σε όλο τον κόσμο – το οποίο σημαίνει ότι οι άνθρωποι συχνά πρέπει να εργάζονται περισσότερο για να εξασφαλίσουν αρκετά χρήματα ώστε να συνταξιοδοτηθούν.

“Πολλοί από τους σημερινούς συνταξιούχους, τουλάχιστον οι άνδρες, εργάστηκαν ια το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε σταθερές θέσεις εργασίας. Ωστόσο, η μόνιμη θέση εργασίας δεν είναι κανόνας για όσους ξεκινάνε σήμερα τη καριέρα τους” συμπλήρωσε ο ΟΟΣΑ.