Αγώνας δρόμου για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στις Φιλιππίνες

Αγώνας δρόμου για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στις Φιλιππίνες

Επείγουσα έκκληση απευθύνει ο ΟΗΕ για τους πληγέντες του καταστροφικού τυφώνα Χαϊγιάν, την ώρα που η χώρα πλήττεται από νέα τροπική καταιγίδα.

Οι αρχές στις Φιλιππίνες έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα τον πρώτο επιβεβαιωμένο αριθμό για τα θύματα του τυφώνα Χαϊγιάν, του ισχυρότερου τυφώνα που έπληξε ποτέ την χώρα. Σύμφωνα με τα πρώτα διασταυρωμένα στοιχεία των αρχών, οι νεκροί από τον τυφώνα φτάνουν τους 1.744 -αριθμός που πιστεύεται, ωστόσο, πως θα αυξηθεί δραματικά καθώς οι τοπικές αρχές εκτιμούν πως 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μόνο στην πόλη Τακλομπάν- ενώ τουλάχιστον 2.847 είναι οι τραυματίες.

«Εκτιμούμε επί του παρόντος ότι έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι. Αναμένουμε το χειρότερο», είχε δηλώσει ο Τζον Γκινγκ, ο διευθυντής των επιχειρήσεων του Γραφείου Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, διευκρινίζοντας ότι «πολλές περιοχές είναι γεμάτες με πτώματα», ενώ η καταμέτρηση των θυμάτων υπό τις παρούσες συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Νωρίτερα σήμερα οι περιοχές των Φιλιππίνων που βρέθηκαν στο έλεος του Χαϊγιάν, χτυπήθηκαν εκ νέου από τροπική καταιγίδα. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μαξ Ρόχας η νέα αλλαγή των καιρικών συνθηκών έφερε ισχυρές βροχοπτώσεις πάνω από την επαρχία Λέιτε, μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον τυφώνα και στην οποία εκφράζονται φόβοι ότι έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι.

Διαβάστε ακόμη: «Εθνική συμφορά ο τυφώνας Χαϊγιάν»

Επείγουσα έκκληση για την προσφορά βοήθειας προς τα θύματα του τυφώνα θα απευθύνουν σήμερα τα Ηνωμένα Εθνη μέσω της επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του Οργανισμού Βάλερι Έιμος, η οποία μεταβαίνει στην πρωτεύουσα Μανίλα.

Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ ανέπτυξαν στις πληγείσες περιοχές δύναμη 90 πεζοναυτών για την αποτίμηση της κατάστασης και των αναγκών, ενώ το αεροπλανοφόρο USS George-Washington και άλλα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ θα κατευθυνθούν προς τις Φιλιππίνες. Η υπηρεσία ανθρωπιστικής βοήθειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ , USAID, ανακοίνωσε την χορήγηση βοήθειας 20 εκατ. δολαρίων στους πληγέντες.

Η Βρετανία στέλνει ένα πολεμικό πλοίο και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος στην περιοχή της καταστροφής και ανακοίνωσε την αποδέσμευση 7-12 εκατ. ευρώ. Ο Καναδάς ανακοίνωσε την αποστολή 35-50 διασωστών και υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια 5 εκατ. δολαρίων προς τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αρωγής προς τους επιζώντες. Η Ιαπωνία στέλνει ομάδας διάσωσης και ιατρικό προσωπικό στις Φιλιππίνες. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, PAM, έστειλε ομάδα αποτίμησης των αναγκών στο Τακλομπάν και οργανώνει την αποστολή 40 τόννων επισιτιστικής βοήθειας.

Επίσης, στις Φιλιππίνες φτάνει μεταγωγικό αεροσκάφος της UNICEF μεταφέροντας 60 τόννους σε σκηνές και ιατρικό υλικό. Η UNICEF και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός οργανώνουν επίσης την αποστολή ειδών προσωπικής υγιεινής και εξοπλισμού για τον καθαρισμό του νερού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέσμευσε ποσόν 3 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις αρωγής. Η Γερμανία στέλνει 23 τόνους βοήθειας. Η Αυστραλία υποσχέθηκε την χορήγηση 7 εκατ. ευρώ. Η Νέα Ζηλανδία θα αποδεσμεύσει 1,3 εκατ. ευρώ.

Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς σύνορα στέλνουν βοήθεια 200 τόνων σε φάρμακα, σκηνές και προϊόντων προσωπικής υγιεινής. Η Oxfam ανακοίνωσε την αποστολή ομάδας διασωστών. Το Βιετνάμ, το οποίο επλήγη επίσης από τον τυφώνα Χαϊγιάν ανακοίνωσε τη χορήγηση 100.000 δολαρίων, ποσό που ανακοίνωσε πως θα χορηγήσει και η Κίνα.

Διαβάστε ακόμη: Τις αιτίες για τους βίαιους κυκλώνες αναζητεί η επιστημονική κοινότητα