Αποχώρησε o ΣΥΡΙΖΑ από την συζήτηση της πρότασης μομφής

Αποχώρησε o ΣΥΡΙΖΑ από την συζήτηση της πρότασης μομφής

Ο πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικά παιχνίδια και είσπραξη μικροκομματικού οφέλους από τις δύο προτάσεις μομφής.

Ένταση σημειώθηκε στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης μομφής κατά του Β.Μεϊμαράκη, όταν ο πρόεδρος της Βουλής στην ομιλία του άφησε αιχμές κατά του δ’ αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Δραγασάκη.

Όταν εκείνος ζήτησε να μιλήσει επί προσωπικού, δεν του επετράπη καθώς είχε ήδη δοθεί ο λόγος τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με αποτέλεσμα  η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει από τη Βουλή.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν ότι η πρόταση δυσπιστίας δεν στρέφεται προσωπικά κατά του Ευ.Μεϊμαράκη, αλλά κατά της υποβάθμισης της λειτουργίας του κοινοβουλίου. Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν έχει επιχειρήματα, απάντησαν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Η πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Βουλής πρόκειται για μια πολιτική επιλογή. Επιλογή έκφρασης της δυσαρέσκειάς μας για τη επιλογή του κ. Μεϊμαράκη να μην συζητηθεί η πρόταση δυσπιστίας κατά του Γ.Στουρνάρα, παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Αναγκαστική επιλογή, αφού πήρε πάνω του, ως μη όφειλε, ο πρόεδρος της Βουλής την προτροπή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος παρενέβη για να ανατρέψει την απόφαση του υπουργού Επικρατείας ο Δ.Σταμάτη, που είχε αποδεχθεί την πρόταση.

»Δεν πρόκειται για προσωπική διένεξη κι αυτό αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βουλής έχει εκλεγεί και με τη δική μας ψήφο. Υπ’ αυτήν την έννοια έχουμε κι ένα λόγο πάρα πάνω να είμαστε απαιτητικοί».

Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ότι την Κυριακή σημειώθηκε ένα «πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με πολιτική στόχευση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει μια απολύτως συνταγματική πρόταση δυσπιστίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στον Ευ.Βενιζέλο, τόνισε ότι «δεχθήκαμε καταιγισμό ύβρεων, για εθνοκαπηλεία, ότι καταστρέφουμε τη χώρα, ενώ άλλοι υποτίθεται ότι τη σώζουν, ενώ εμείς δεν υβρίσαμε κάποιον, πολιτικό έγκλημα καταγγείλαμε. Ο εκβιασμός ξεπέρασε τα όρια χθες και μάλιστα ψευδώς, όταν γνώριζαν ότι δεν τίθεται θέμα να μην πάρουμε τη δόση αν δεν γινόταν η ψηφοφορία χθες. Πρόκειται για έναν εκβιασμό συνειδητά ψευδή».

Αναφερόμενος στο χθεσινοβραδινό αποτέλεσμα και τις ερμηνείες, είπε: «Μετράτε τα τραύματά σας σήμερα. Είστε μια κυβέρνηση πολυτραυματίας. Ας κάνουμε κάθε εβδομάδα τέτοια λάθη να χάνετε από δύο βουλευτές» και πρόσθεσε ότι «με αυτήν την εικόνα της κυβερνητικής πλειοψηφίας των 151 βουλευτών, ούτε 140 ψήφους δεν θα έπαιρνε χθες ο Γ.Στουρνάρας».

Απέδωσε, δε, ευθύνες στον πρόεδρο της Βουλής για την απουσία των υπουργών από τις επίκαιρες ερωτήσεις. «Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος δεν είναι προαιρετικός» επισήμανε. Παράλληλα, κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι έχει καταργήσει την Ωρα του Πρωθυπουργού και ότι δεν εμφανίζεται στη Βουλή.

Βενιζέλος: «Δεν τίθεται ζήτημα εκλογών»

Η απάντηση Μεϊμαράκη
«Αφού δεν με αφορά προσωπικά η πρόταση δυσπιστίας, θα απαντήσω κι εγώ πολιτικά», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, λαμβάνοντας το λόγο κι απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας στην κατηγορία ότι συμπεριφέρεται με κομματικό πρόσημο ανέφερε: «Γιατί ο δικός σας αντιπρόεδρος τι αισθάνεστε ότι κάνει; Έχει συμπεριφερθεί κατά ανάλογο τρόπο αρκετές φορές και δεν του κάναμε πρόταση μομφής».

«Όταν δεν είμαι στην έδρα είμαι ΝΔ, την τιμώ, έχω εκλεγεί με την ΝΔ και με αυτή θα εκλεγώ ξανά» σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ  αναφερόμενος στο περιεχόμενο της πρότασης δυσπιστίας κατά του Γ.Στουρνάρα είπε: «Εσείς αρνείστε το Σύνταγμα» και εξαπέλυσε βολές κατά του κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι δεν είχε διαβάσει ούτε το κείμενο της πρότασης μομφής, ούτε τις γνωμοδοτήσεις που παρουσίασε.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για τη λειτουργία της Βουλής, ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε ότι το Σύνταγμα επιτρέπει τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου σε έκτακτες περιστάσεις. «Βρισκόμαστε σε έκτακτες περιστάσεις και δεν ξέρουμε για πόσο. Ίσως να μπορούσαμε να πούμε ότι υιοθετούνται καθ’ υπερβολή. Είμαι σίγουρος όμως ότι ούτε η κυβέρνηση θέλει κάτι τέτοιο κι ότι ο πρωθυπουργός θα ήθελε να συζητούνται τα νομοσχέδια περισσότερες μέρες».

Ο πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικά παιχνίδια και είσπραξη μικροκομματικού οφέλους από τις δύο προτάσεις μομφής.

Πώς ο Παπανδρέου κρατάει «όμηρο» την κυβέρνηση