Coca-Cola Τρία Έψιλον: Ψηλά ο πήχης για τη βιώσιμη ανάπτυξη και το μέλλον του πλανήτη

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Ψηλά ο πήχης για τη βιώσιμη ανάπτυξη και το μέλλον του πλανήτη
Η δυναμική ανάπτυξη της Coca-Cola Τρία Έψιλον στη χώρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επίτευξη στόχων βιωσιμότητας.

Η συνέντευξη που ακολουθεί δημοσιεύεται στην ειδική έκδοση CEO Initiative Book, στο πλαίσιο του CEO Initiative, που κυκλοφορεί στα περίπτερα μαζί με τo νέο τεύχος του Fortune.

Μαρία Αναργύρου – Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια Coca-Cola Τρία Έψιλον

Μπορεί η Coca-Cola 3Ε, σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, να προσφέρει ένα συναρπαστικό ταξίδι εργασιακής εμπειρίας, όπως υπόσχεται;

Ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον αποδεικνύεται μέσα σε ένα αβέβαιο ή ασταθές περιβάλλον. Με την παραδοχή ότι η διαρκής αλλαγή θα είναι πλέον η νέα συνθήκη, είναι σημαντικό να μη χάνουμε την προτεραιότητα που έχουν οι άνθρωποί μας: την εξέλιξη, την ενδυνάμωση και την ευεξία τους. Είμαι προσωπικά πολύ υπερήφανη για αυτή την πολύ δυνατή ομάδα, που προσαρμόστηκε γρήγορα και με προσήλωση στους στόχους μας, για να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν από την πανδημία. Και για αυτή την ομάδα φροντίζουμε να εξελισσόμαστε καθημερινά.

Η νέα εργασιακή νοοτροπία ανάπτυξής μας στηρίζεται στην αμφίδρομη εμπιστοσύνη. Υλοποιούμε για τους εργαζόμενους των γραφείων μας ένα μοντέλο που δίνει τη δυνατότητα επιλογής υβριδικής εργασίας μέχρι και δύο ημέρες την εβδομάδα από το σπίτι, εφόσον το επιθυμούν, παρέχοντας επιπλέον τον απαραίτητο εξοπλισμό. Με την προσαρμοστικότητα καλά ενσωματωμένη στην κουλτούρα μας, θέλουμε ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε έναν οργανισμό ανθεκτικό στον χρόνο (future-proof), με εργαλεία, κουλτούρα και δεξιότητες για το αύριο και αφιερώνουμε πόρους στις δυνατότητες που μας κάνουν «Έτοιμους για το Μέλλον».

Η πανδημία και η κλιματική αλλαγή δοκιμάζουν την ανθεκτικότητά μας και πιέζουν για γενναίες δεσμεύσεις. Πού βάζετε τον πήχη;

Θέτουμε πάντα τον πήχη πολύ ψηλά σε ό,τι και αν κάνουμε! Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη και για τον πλανήτη. Είμαι πολύ περήφανη που στο πλαίσιο της δέσμευσης του ομίλου μας NetZeroBy40 έχουμε ως στόχο μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2040. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για το συλλογικό μέλλον μας από την κλιματική κρίση. Το διαπιστώσαμε όλοι ξεκάθαρα και με οδυνηρό τρόπο με τις καταστροφικές φωτιές που έπληξαν τη χώρα μας το καλοκαίρι. Σε συνέπεια με τη στρατηγική μας και για να αποφύγουμε παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον, πρόσφατα η Coca-Cola Τρία Έψιλον, με δωρεά ενός εκατ. ευρώ, ανέλαβε ανάδοχος αποκατάστασης και αναδάσωσης στην περιοχή της Βαρυμπόμπης. Η δωρεά αυτή ενισχύθηκε από την Coca-Cola Hellas με επιπλέον 800.000 ευρώ, επεκτείνοντας την περιοχή αποκατάστασης, που πλέον ξεπερνά τα 3.900 στρέμματα. Η δέσμευσή μας για την κλιματική ουδετερότητα έχει ως πρωτεύοντα στόχο τη μείωση των άμεσων εκπομπών μας και τη συνεργασία όλης της αλυσίδας αξίας μας για την εξάλειψη των εκπομπών που προκύπτουν από δραστηριότητα τρίτων.

Αυτή αντιστοιχεί στο 90% του σημερινού μας αποτυπώματος άνθρακα στην Ελλάδα. Η στρατηγική μας περιλαμβάνει μετάβαση σε 100% ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας και ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, πορεία προς μια κυκλική προσέγγιση στις συσκευασίες, με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα, αυξάνοντας τη χρήση rPET, αναπτύσσοντας επιλογές προϊόντων χωρίς συσκευασία και καταργώντας τα πλαστικά στη δευτερογενή συσκευασία.

Με εγκαταστάσεις παραγωγής σε Σχηματάρι, Ηράκλειο Κρήτης και Αίγιο, η Coca-Cola 3Ε πώς σχεδιάζει την ανάπτυξή της;

Οι επενδύσεις μας στην Ελλάδα δεν σταματούν ποτέ. Eν μέσω πανδημίας, ξεκίνησε στο Σχηματάρι Mega-Plant η παραγωγή του ενεργειακού ποτού Monster, μια επένδυση τριών εκατ. ευρώ. Η δυναμική μας ανάπτυξη στη χώρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επίτευξη στόχων βιωσιμότητας. Φέτος υλοποιήσαμε επένδυση ύψους τεσσάρων εκατ. ευρώ για την κατάργηση της πλαστικής μεμβράνης στις πολυσυσκευασίες αλουμινίου μέσω του νέου τύπου συσκευασίας KeelClip™, που υλοποιείται για πρώτη φορά στον κλάδο των μη αλκοολούχων ποτών, αλλά και συνολικά στη χώρα μας. Είναι μια κίνηση που αναδεικνύει την προσήλωση στο όραμά μας για «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα». Παράλληλα, επενδύουμε συνεχώς στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των ανθρώπων μας. Ήδη αξιοποιούμε το augmented reality στη διαχείριση αποθήκης με τη λειτουργία Vision Picking, υλοποιούμε virtual reality εκπαιδεύσεις για την ομάδα πωλήσεων και εκπαιδεύουμε τους πελάτες μας στη χρήση ψηφιακών μέσων και εργαλείων.