Crowdpolicy: Η εταιρεία που κάνει τις πόλεις «εξυπνότερες»

Crowdpolicy: Η εταιρεία που κάνει τις πόλεις «εξυπνότερες»
Η Crowdpolicy διακρίθηκε ως Best City Supplier of the Year και φέτος παρουσιάζει το City On Pass, ένα σύγχρονο ψηφιακό εργαλείο που προωθεί τη βιώσιμη αστική διαβίωση.

Μία «έξυπνη» πόλη είναι ένα μέρος όπου τα παραδοσιακά δίκτυα και οι υπηρεσίες γίνονται πιο αποτελεσματικά με τη χρήση ψηφιακών λύσεων προς όφελος των κατοίκων και των επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια, «έξυπνη» είναι μια πόλη η οποία αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες με στόχο να προσφέρει ψηφιακές υπηρεσίες εξυπηρέτησης, υποστήριξης, ενημέρωσης και συμμετοχικότητας προς όλους τους πολίτες και επισκέπτες. Τέτοιου είδους καλές πρακτικές και δράσεις μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών, την αμεσότερη επικοινωνία με τους δημότες, την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, και την προώθηση της διαφάνειας και της εξωστρέφειας ενός δήμου.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προβλέψει ότι το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε πόλεις και αστικές περιοχές έως το 2050, πράγμα που σημαίνει ότι οι εκπομπές και η κατανάλωση ενέργειας θα συνεχίσουν να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Η ανάγκη για πιο έξυπνα δίκτυα αστικών μεταφορών, φιλικές προς το περιβάλλον εγκαταστάσεις διάθεσης νερού και κτίρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Εδώ μπαίνουν σε εφαρμογή τα προγράμματα και οι πρωτοβουλίες «έξυπνων πόλεων», ενός όρου που ακούμε συχνά τα τελευταία χρόνια.

Πώς η Crowdpolicy κάνει  μία πόλη «εξυπνότερη»

Στα δέκα χρόνια λειτουργίας της, η Crowdpolicyέχει παραμείνει πιστή στο όραμά της να δημιουργεί «έξυπνες» πόλεις μέσα από νέα, σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, προωθώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό και φέρνοντας τους δήμους και τους κοινωνικούς λειτουργούς ακόμη πιο κοντά στον πολίτη. Η εταιρεία παρέχει άμεσες ψηφιακές λύσεις και παράλληλα ένα μακροπρόθεσμο βιώσιμο στρατηγικό πλάνο προς τους δήμους και τις περιφέρειες της Ελλάδας, για ένα σύγχρονο βιώσιμο μέλλον, με στόχο την ψηφιακή αναβάθμιση διαδικασιών και λειτουργιών.
Μέσα από τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της στοχεύει στη δημιουργία μιας ανοιχτής, συμμετοχικής, «έξυπνης», αλλά και βιώσιμης πόλης, που βελτιώνει το σήμερα, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα την επόμενη μέρα. Επιδίωξή της είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των δήμων με στόχο τη διασφάλιση της ισότιμης προσβασιμότητας των πολιτών στις νέες υπηρεσίες και υποδομές μιας σύγχρονης πόλης.

Μερικά παραδείγματα καλών πρακτικών που συμβάλλουν στη δίκαιη ενσωμάτωση όλων των κοινωνικών ομάδων χωρίς διακρίσεις είναι η απομακρυσμένη εξυπηρέτηση των πολιτών, η γρήγορη και άμεση ενημέρωσή τους μέσω ψηφιακών βοηθών (chatbot), η ευκολότερη και αμεσότερη πρόσβαση στη δράση και τη λειτουργία των οργανισμών, μέσω του ειδικά υλοποιημένου μενού για άτομα με αναπηρία και τις νέες ψηφιακές αναπτυξιακές υποδομές, στο πλαίσιο της ανοιχτής διακυβέρνησης και διαφάνειας.

Παράλληλα, μέσα από τα τοπικά εργαστήρια καινοτομίας City Talks, αλλά και τα Innovation Talks podcasts που κάνει, η εταιρεία ενημερώνει και εκπαιδεύει τους δημότες, συμβάλλοντας στη μείωση του ψηφιακού αναλφαβητισμού, που προφανώς υπάρχει στη χώρα μας σε συγκεκριμένες κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες. Η Crowdpolicy ιδρύθηκε το 2012 με στόχο την εφαρμογή καλών πρακτικών και λύσεων ανοικτής και ψηφιακής διακυβέρνησης σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Μέχρι σήμερα, ως τεχνολογικός πάροχος λύσεων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ψηφιακής αναβάθμισης, συνεργάζεται με πάνω από 75 δήμους σε όλη την Ελλάδα, τέσσερις περιφέρειες και έχει παρουσία ήδη σε τέσσερις χώρες του εξωτερικού. «Τα τελευταία δέκα χρόνια λειτουργίας μας, κύριο μέλημά μας είναι να συμβάλουμε στον εκσυγχρονισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναπτύσσοντας καινοτόμες λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού των πόλεων. Για να επιτύχουμε αυτό τον στόχο, προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη σουίτα cloud εφαρμογών για πόλεις, δήμους, περιφέρειες και τοπικές ομάδες πολιτών, τα CrowdApps» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Ψαλλίδας, co-founder της Crowdpolicy.

Σήμερα, τα CrowdAppsπεριλαμβάνουν πάνω από 20 λύσεις που άμεσα ένας δήμος μπορεί να αποκτήσει και να ανέβει στο τρένο του ψηφιακού μετασχηματισμού: portals με τεχνητή νοημοσύνη, αυτόματος ψηφιακός βοηθός, απομακρυσμένη διεκπεραίωση αιτημάτων, βελτιώσεις για την πόλη, προβολή και σχολιασμός δημοτικού έργου κ.ά.

City On Pass: Ένα σύγχρονο ψηφιακό εργαλείο

Το City On Pass η πρώτη δωρεάν ψηφιακή Κάρτα του Δημότη, είναι η νέα ψηφιακή λύση της εταιρείας που αποτελεί το μέσο για την πρόσβαση, τα δικαιώματα και τη χρήση υπηρεσιών που προσφέρει ο κάθε δήμος προς τους δημότες, τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις της πόλης.
Βασικό χαρακτηριστικό του αποτελεί η διασύνδεση μέσω της mobile εφαρμογής City On, στην οποία ο κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να δει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και λειτουργίες, όπως το να κάνει προβολή των στοιχείων του, των προνομίων του, των πόντων που έχει συλλέξει, των συμβεβλημένων επιχειρήσεων και φορέων κ.ο.κ. Η mobile εφαρμογή City On, παρέχει πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες, προωθώντας την συμμετοχικότητα, την ενημέρωση για χρήσιμες πληροφορίες, προνόμια και παροχές, σημεία ενδιαφέροντος, καθώς και διαδραστικές ειδοποιήσεις.

Το City On Pass συμβάλλει στη βιώσιμη αστική διαβίωση, καθώς προωθεί και διευκολύνει τη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών και άλλων βιώσιμων τρόπων μεταφοράς, όπως η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων. Άλλες χρήσεις συνδέονται με την προώθηση του αθλητισμού και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για την προώθηση της ένταξης των καλών συνηθειών υγείας και την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού. Η Κάρτα του Δημότη συμβάλλει άμεσα και αποτελεσματικά στη μείωση του επιπέδου της φτώχειας μέσω της προσαρμογής των προσφερόμενων υπηρεσιών, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις κοινωνικο-οικονομικές απαιτήσεις των χρηστών, που οι ίδιοι μπορούν να μοιραστούν μέσω της εφαρμογής προς τον δήμο, διασφαλίζοντας την εμπιστευτικότητα και την ακεραιότητα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χρήση του City On Pass από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, όπου αξιοποιήθηκε για την άμεση ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που επικρατούσαν στην περιοχή.

Ένα ακόμη παράδειγμα είναι η υλοποίηση της πλατφόρμας #μένουμεενεργοίτου Δήμου Αγιάς. Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα κινητοποίησης ανθρώπινου δυναμικού σε παραγωγικούς κλάδους που το έχουν ανάγκη μέσα από εξελιγμένες δυνατότητες συμμετοχικότητας, ψηφιακές υποδομές ανάλυσης και συλλογής δεδομένων, καθώς και αυτοματοποιημένου συνδυασμού της προσφοράς και ζήτησης εργασίας, πόρων και υπηρεσιών.

Αντίστοιχο παράδειγμα είναι το κέντρο ψηφιακών υπηρεσιών Service Centerτου Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου, μέσα από το οποίο οι πολίτες διεκπεραίωσαν, και συνεχίζουν να το κάνουν, στη διάρκεια της πανδημίας πιστοποιητικά και βεβαιώσεις απομακρυσμένα και με ασφάλεια.
«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας υλοποιήσαμε πάνω από 40 ασύρματα δίκτυα σε ισάριθμες πόλεις στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος WiFi4EU, τοποθετώντας πάνω από 1.500 σταθμούς πρόσβασης. Τα δίκτυά μας σήμερα έχουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες κάθε μήνα και είμαστε περήφανοι που φέρνουμε πιο κοντά το δικαίωμα της πρόσβασης στους πολίτες», αναφέρει ο Γιώργος Καραμανώλης, co-founder της Crowdpolicy.

«Best City Supplier of the Year»

Όλες οι λύσεις που προσφέρει η Crowdpolicy σχεδιάζονται και υλοποιούνται εξ ολοκλήρου από την ίδια την εταιρεία, με βάση τις ανάγκες των ελληνικών πόλεων και δήμων τις οποίες αναλύουμε διεξοδικά, με Έλληνες μηχανικούς, σχεδιαστές και προγραμματιστές, γεγονός που συμβάλλει στην εξωστρέφεια και την προστιθέμενη αξία της χώρας μας. Το 2021 η εταιρεία διακρίθηκε ως «Best City Supplier of the Year» που διοργάνωσε η Boussias, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ και της Περιφέρειας Αττικής και απέσπασε συνολικά 11 βραβεία. «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτήν τη διάκριση και ακόμη περισσότερο για τους επτά συνεργαζόμενους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμους και περιφέρειες, που διακρίθηκαν, μέσα από μεγάλο ανταγωνισμό, για την εφαρμογή καλών πρακτικών ψηφιακής διακυβέρνησης με συστήματα της εταιρείας μας», δηλώνουν οι ιδρυτές της εταιρείας και συμπληρώνουν, «συνεχίζουμε να προωθούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, με νέες ψηφιακές πλατφόρμες και νέα καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία, με στόχο τη προώθηση της συμμετοχικότητας, της διαφάνειας και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, για ένα βιώσιμο μέλλον».

Κάθε χρόνο η εταιρεία αναβαθμίζει την cloud σουίτα CrowdApps βελτιώνοντας τις εφαρμογές, αλλά και προσθέτοντας νέα προϊόντα, τα οποία είναι επίκαιρα και δίνουν άμεσες λύσεις στις πόλεις. Όλες οι εφαρμογές μπορούν να είναι πλήρως λειτουργικές για μία πόλη μέσα σε λίγους μήνες και με ελάχιστη προσπάθεια από την πλευρά του Δήμου. Η εταιρεία έχει μεγάλη εμπειρία σε τεχνολογίες και συστήματα της κεντρικής κυβέρνησης και συμμετέχει στενά στις δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης, καθώς και των πόλεων. Σε αυτή την κατεύθυνση, έχει δημιουργήσει μαζί με αξιόλογες εταιρείες του χώρου, δημόσιους φορείς και πανεπιστήμια το Πρώτο Κέντρο Καινοτομίας για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στη Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση (Govhack), με στόχο την ανάπτυξη εργαλείων και υπηρεσιών, καθώς και τη διάχυση καλών πρακτικών, τεχνογνωσίας και βελτίωσης ικανοτήτων των στελεχών.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα

**Φωτογραφία: Νίκος Μαλιάκος